ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα Εθνικά Ηπειρώτικα Κληροδοτήματα είναι αναπαλλοτρίωτα
Δεν εκποιούνται, δεν εκχωρούνται και δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Toυ ΧΡΉΣΤΟΥ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΥ

Με αφορμή την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών» η Π.Σ.Ε. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση που με τον πιο εναργή τρόπο εκφράζει την απόφαση και την αγωνιστική διάθεσή της για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα τους και τη διατήρηση της ακεραιότητάς τους, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα της Ελλάδας.

«Η 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως ημέρα Εθνικής Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία, έχει μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα των κληροδοτημάτων. Η ευαισθησία αυτή πηγάζει από το πραγματικό γεγονός, ότι τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα από τα κληροδοτήματα, έχουν δημιουργηθεί στηριγμένα στις προσφορές καταγόμενων από την Ήπειρο, οι οποίοι πρόσφεραν με ανιδιοτέλεια όλους τους κόπους τους στην κοινωνία.
Σε αντίθεση, παρατηρούμε σήμερα το φαινόμενο κάποιοι να αναγορεύουν σύγχρονους «Εθνικούς Ευεργέτες» εκείνους που ιδρύουν και λειτουργούν «ιδρύματα» καθαρά εμπορευματικού χαρακτήρα. Είναι η ίδια λογική ότι μπορεί η επιχειρηματική δράση να διαχειριστεί καλύτερα τα κληροδοτήματα. Αυτό είναι το κεντρικό μας θέμα. Θα είναι καλύτερο για ποιον;

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους; ΝΑΙ. Για τα λαϊκά στρώματα όμως, σαφώς ΟΧΙ.
Η Π.Σ.Ε. θεωρεί ότι τα προϊόντα της ευεργεσίας, τα κληροδοτήματα αποτελούν δημόσια περιουσία. Ως εκ τούτου και η διαχείρισή τους απαιτεί δημόσιο έλεγχο και οι διατιθέμενοι πόροι προορίζονται για κοινωφελείς σκοπούς και το δημόσιο συμφέρον. Εξ άλλου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι διαθέσεις των δωρητών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις διαθήκες τους, έχουν στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, την ανακούφιση της φτωχολογιάς. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων ο δημόσιος χαρακτήρας και έλεγχος των ιδρυμάτων, αποτυπώνεται και στον τρόπο διοίκησης που οι ίδιοι οι διαθέτες προτείνουν, δηλαδή επιτροπές δημόσιου χαρακτήρα.

Οι νόμοι που διέπουν τη λειτουργία των κληροδοτημάτων πρέπει να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και να αποκλείουν κάθε επιχειρηματική δράση άμεση ή έμμεση.
Στην κατεύθυνση αυτήν η Π.Σ.Ε. κινήθηκε και συνεχίζει συστηματικά να δραστηριοποιείται, για την αποτροπή τυχόν μετατροπής τους σε «εμπορικά προϊόντα» και ως εκ τούτου της διαχείρισής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
Η Π.Σ.Ε. με τον αγώνα της κάνει γνωστό σε όλους πως τα εθνικά και ιδιαίτερα, τα Ηπειρώτικα κληροδοτήματα είναι αναπαλλοτρίωτα. Δεν εκποιούνται, δεν εκχωρούνται και δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι Εθνική-Ηπειρώτικη περιουσία».