Πανηπειρωτικός ΣΕυστάθιος Γιαννούλης :Τρίτη συνεχόμενη άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς της Άρτας

«Υπάρχει ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν και να συνεχίσουν την δραστηριοποίησή τους στον Αγροτικό Τομέα» τονίζεται σε επιστολή του Ευστάθιου Γιαννούλη, π. Δήμαρχου, Πολιτευτή της ΝΔ στην Άρτα, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και προς τον ΕΛΓΑ Κεντρική Διοίκηση. Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Γιαννούλης φέτος «Είναι η τρίτη συνεχόμενη άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς της Άρτας που οδηγούνται σε μαρασμό».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Γιαννούλη έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, σας κάνω γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι Αγρότες του Νομού μας είχαν σημαντική απώλεια παραγωγής τόσο στις ελαιοκαλλιέργειες όσο και στις εσπεριδοκαλλιέργειες και ακτινιδιοκαλλιέργειες αλλά και σε όλες τις καλλιέργειες του Νομού μας.
Η τεράστια σε μέγεθος καρπόπτωση από την παρατεταμένη λειψυδρία (έτη 2017, 2018), η ισχυρή ανεμοθύελλα (Νοέμβριος 2018), η χαλαζόπτωση του Μαΐου 2018, ο παγετός του Ιανουαρίου 2019 καθώς επίσης και τη χαλαζόπτωση του 2020 μας οδήγησαν σ’ αυτές.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες συμπολίτες μας, που αποτελούν τον κύριο πληθυσμό του Νομού μας βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της μεγάλης απώλειας εισοδήματος που προκάλεσε η σημαντικά αυξημένη απώλεια σε όλες τις καλλιέργειες.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη άσχημη χρονιά για τους παραγωγούς της Άρτας που οδηγούνται σε μαρασμό.

Η φετινή συγκομιδή των ελιών Άρτας άρχισε με πολλά προβλήματα και ολοκληρώνεται με τους εμπόρους να δίνουν εξευτελιστικές τιμές που να αγγίζουν το 40% κάτω από τις περσινές.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς υπάρχει έντονο πρόβλημα διάθεσης μανταρινιών, η τιμή που διαμορφώνεται πλέον είναι κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και για τη διάθεση του πορτοκαλιού.
Η συγκομιδή και διάθεση των μανταρινιών ενώ είμαστε στο τέλος της εξαγωγικής διαδικασίας είναι στο 30% .
Οι εξευτελιστικές τιμές σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας έπληξαν την παραγωγή μανταρινιών με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες τόνοι.
Η απώλεια εισοδημάτος για τους παραγωγούς των εσπεριδοειδών καθώς έμεινε αδιάθετη η μεγαλύτερη ποσότητα των μανταρινιών, της περιοχής μας να κυμαίνεται περίπου στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που η ανθρωπιστική κρίση βαραίνει τους ώμους κάθε οικογένειας και με την σημαντική απώλεια εσόδων που υπέστησαν οι αγρότες μας λόγω των συνθηκών που σας ανέφερα, είμαι βέβαιος πως θα σταθείτε δίπλα σ’ αυτούς που σας έχουν ανάγκη.
Εκτιμώ ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν και να συνεχίσουν την δραστηριοποίησή τους στον Αγροτικό Τομέα. Βάση δε αυτών μπορούν να αποτελέσουν οι ενδιαφέρουσες προτάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνδυασμό με παλαιότερες προτάσεις που έκανα ως Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά».