Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών-ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ στην Ήπειρο

Έμπλεοι εμπειριών και συγκινήσεων επέστρεψαν οι εκδρομείς από την ημερήσια θεματική εκδρομή που πραγματοποίησε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών στις 7 Νοεμβρίου 2021, με προορισμούς στην Π.Ε. Ιωαννίνων και σκοπό την γνωριμία με την τέχνη.

Πρώτος σταθμός το μουσείο σύγχρονης τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο γραφικό χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων, όπου μας υποδέχτηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Μέσα από μια προσωπική ξενάγηση τόσο στον γεμάτο γλυπτά εξωτερικό χώρο του μουσείου όσο και στο εσωτερικό αυτού, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας βρήκαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πτυχές της γλυπτικής και να «ξεκλειδώσουν» ο καθένας με τον δικό του τρόπο τη σημειολογία και να νοήματα των δημιουργημάτων του Θεόδωρου Παπαγιάννη, τα οποία μιλούν για το περιβάλλον, την οικολογία και την Ήπειρο και μας διδάσκουν για όλα όσα την έχουν κάνει σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της.

Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, καθώς αποδόθηκε στον εξωτερικό χώρο και μπροστά στον καλλιτέχνη το τραγούδι «Ξενιτεμένο μου πουλί», από μέλη του πολυφωνικού σχήματος και του χορωδιακού τμήματος «τα τραγούδια της παρέας» του Συλλόγου μας. Η εν λόγω συνάντηση αποτέλεσε το επιστέγασμα της γνωριμίας και της επικοινωνίας μας με τον ίδιο τον Καλλιτέχνη και την τέχνη του, καθώς το Δεκέμβριο του 2019 ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών σε ειδική εκδήλωση τίμησε τον παγκοσμίου βεληνεκούς γλύπτη για το σύνολο του έργου του και την ανεκτίμητη ευεργεσία του στην Ήπειρο.
Ακολούθησε σύντομη επίσκεψη στην ανδρική Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας, όπου βρήκαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λεπτομερώς την ιστορία της εν λόγω μονής, να θαυμάσουμε τις αγιογραφίες στο καθολικό αυτής, αλλά και να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα «στο μπαλκόνι του Αράχθου» από ύψος 760 μέτρων.
Επόμενος και τελικός σταθμός της εκδρομής το μουσείο Αργυροτεχνίας στο δυτικό προμαχώνα της ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων. Η θεματική του πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, εστιάζοντας στην περιοχή της Ηπείρου.
Καλώς να ανταμώσουμε στον επόμενο προορισμό μας την Άνοιξη του 2022, με πολυήμερη εκδρομή.