Πανυγειονομική απεργία και μαζικό Συλλαλητήριο στην Άρτα
Γράφει:
η Χριστίνα Μπίζα
Την μεγάλη τους ανησυχία εκδήλωσαν μαζικά οι φορείς και οι πολίτες της Άρτας σε θέματα που αφορούν την υγεία την παιδεία αλλά και το νερό μέσω του Συλλαλητηρίου αλλά και της 24ωρης Πανυγειονομικής Απεργίας η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.
Στα πλαίσια της πανυγειονομικής απεργίας την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση στις 10 το πρωί των εργαζομένων στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας.
Στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο στο Συλλαλητήριο εκφράστηκε μέσω των ομιλιών αλλά και των συνθημάτων η αγωνία για το μέλλον και του Νοσοκομείου της Άρτας αλλά και γενικότερα όλης της περιοχής τονίζοντας την ανάγκη τόσο για πλήρη στελέχωση του αλλά, για προστασία του νερού αλλά και των εργαζομένων αλλά και για θέματα της παιδείας
Σε Δηλώσεις της η κ. Γκιόκα Ελένη Δ/ντρια Παιδίατρος του Νοσοκομείου Άρτας, Μέλλος της 5μελούς Επιτροπής των Γιατρών και μέλλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων της Ηπείρου ανέφερε:
« Σήμερα υπάρχει μία Πανυγειονομική Απεργία το πρωί και με μία πρωτοβουλία Εργατικού Κέντρου Άρτας κάνουμε αυτό το Συλλαλητήριο το απόγευμα, για να γίνει μέρος και του κόσμου και του λαού της Άρτας, για τα προβλήματα που βιώνει σήμερα το σύστημα της Υγείας που ουσιαστικά διαλύεται.
Κοινά είναι τα προβλήματα με την ιδιωτικοποίηση σε Παιδεία και Υγεία και στα κοινωνικά αγαθά.
Όσον αφορά το ΕΣΥ ζούμε την πλήρη διάλυση και κατάρρευση του. Γίνεται προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα.
Υποστελέχωση των Νοσοκομείων, εξάντληση του προσωπικού, κενές οργανικές θέσεις. Εδώ συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της Άρτας έχουμε κενές τις μισές οργανικές με ότι μπορεί να συνεπάγετε αυτό. Με τμήματα που είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν. Το Παθολογικό είναι στα όριά του. Είναι ζήτημα αν θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα. Τμήματα με 2-3 γιατρούς. Οι Ειδικευόμενοι φεύγουν. Δεν είναι ελκυστικό το περιβάλλον για να δουλέψει ένας νέος άνθρωπος πόσο μάλλον να ανταπεξέλθει στις σημερινές δύσκολες συνθήκες εφημερίας και δουλειάς. Βλέπουμε την πλήρη κατάρρευση αυτού που ξέραμε μέχρι σήμερα σαν Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σ΄ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι.
Ο δικός μας ο αγώνας με τον κόσμο και τον λαό της Άρτας και της χώρας κατ΄ επέκταση είναι ότι μπορούμε παραπάνω για ένα δημόσιο, δωρεάν αξιοπρεπές σύγχρονο σύστημα υγείας που να παρέχεται σε όλους και χωρίς προϋποθέσεις και με αξιοπρεπείς όλες τις συνθήκες».
Αναρωτήθηκε η κ. Γκιόκα «πόσες ώρες μπορεί να δουλεύει έναν άνθρωπος το ..24 πάνω από 8-10-12ώρες;» τονίζοντας «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Μπαίνουμε στο 16ο χρόνο με μειωμένο και γερασμένο προσωπικό και ιδιαίτερα νοσηλευτικό. Συνολικά στα Νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας και τις δομές τους αυτή τη στιγμή υπηρετούν λιγότεροι από ότι το 2010 ενώ οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Με υπερεφημέρευση και υπερεργασία, με εντολές μετακίνησης για κάλυψη υπαρχουσών αναγκών και συμβασιούχων, επικουρικών κ.λ.π. που καλύπτουν απ τη μια τις ανάγκες και απ την άλλη οι Κυβερνήσεις διαχρονικά και ειδικά η σημερινή αρνούνται να τους μονιμοποιήσουν.
Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Μπαίνουμε στο 16ο χρόνο με ράντζα και φιλοξενίες σε άλλες κλινικές με κλειστά τμήματα και κλειστά Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Κλειστές Χειρουργικές αίθουσες, περιορισμένα εξωτερικά Ιατρεία, κενές εφημερίες με περίπου το 45% των οργανικών θέσεων Γιατρών στο δικό μας Νοσοκομείο να είναι κενές, με Κλινικές να λειτουργούν 24 ώρες με ένα, δύο και τρείς Γιατρούς, ενώ η νοσηρότητα του πληθυσμού και η ζήτηση κλινών έχει σχεδόν διπλασιασθεί».
Αξίζει να σταθούμε και στην φωνή αγανάκτησης από την πλευρά των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΑ οι οποίοι ζητούν στήριξη από όλο των Αρτινό λαό ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση ζητώντας και σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία και τοπικά η διαχείριση του νερού να είναι από τις τοπικές Κοινωνίες όπως ήταν μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία.
Ζήτησαν να μην περάσει αυτό το Νομοσχέδιο που αφορά τις ΔΕΥΑ και προέτρεψαν να συστρατευθούν όλοι μαζί στην ανατροπή του.
Ως προς τα θέματα της παιδείας ο Σύλλογος Γυναικών Άρτας ΟΓΕ κατήγγειλε το γεγονός ότι υπονομεύεται το δικαίωμα σε επιπλέον παροχές των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Τόνισαν ότι σήμερα τον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις το σχολείο των παιδιών μας να καλύπτει τις ανάγκες τους για ολοκληρωμένη μόρφωση, να παρέχει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη επιστημονική γνώση, να συμβάλει στην σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική και κοινωνική τους ανάπτυξη με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς να μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση για την κάθε οικογένεια που είναι υποχρεωμένη να την χρυσοπληρώνει.
Ζήτησαν να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με διορισμούς εκπαιδευτικών.
Μεταξύ άλλων στάθηκα αρνητικοί στις συγχωνεύσεις τμημάτων και ζήτησαν αραίωση των μαθητών ώστε να είναι 15 μαθητές ανά τάξη.
Κορυφαίο ήταν το αίτημα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.
Το Συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή στα μισά της οδού Σκουφά λόγω των έργων του Open Mall, ενώ το ραντεβού των κινητοποιήσεων ανανεώθηκε για της 20 Νοεμβρίου ευχόμενοι για καλή συνέχεια, ώστε να συνεχίσει ο αγώνας για μισθούς, για συλλογικές Συμβάσεις, για την Υγεία, την Παιδεία για να διατρανώσει ο λαός την αντίθεσή του και στο Πόλεμο που γίνεται στη γειτονιά μας.