ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ Στο ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ!

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις 2024-Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Μόνο 10 εισακτέοι φοιτητές-πάει για λουκέτο;

Για «κανονικό πετσόκομμα» μιλάει ο Σύλλογος Φοιτητών

Απώλειες και στο Τμήμα Γεωπονίας

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη οι βάσεις 2024 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στο 38% των τμημάτων καταγράφεται άνοδος των βάσεων και πτώση στο 62%, γεγονός που «εξηγείται» τόσο από τις ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων σε μαθήματα όπως η Φυσική, αλλά και από τις προτιμήσεις τους.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε αριθμό μορίων κατέγραψαν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Αθήνας.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη τριάδα τμημάτων με τη μεγαλύτερη άνοδο έχει ως εξής:
-Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, μόρια: 14.310, αύξηση κατά 4.500 μόρια
-Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα), μόρια: 15.250, αύξηση κατά 3.460 μόρια
-Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, μόρια: 14.510, αύξηση κατά 3.380 μόρια

Η αύξηση όμως των μορίων στο Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Άρτα), έφερε καταστροφικά αποτελέσματα καθώς εισάγονται μόνο δέκα φοιτητές!!!

Κι όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών του Τ.Μ.Σ « Στους ρυθμούς που βαράει το Υπουργείο, το Τμήμα μας φαίνεται να σέρνει πρώτο τον χορό. Ακόμη και στον πιο ανίδεο είναι φανερό πως το Τμήμα μας έκανε την βρώμικη δουλειά μετά το υπουργείο θέτοντας τις βάσεις για τα ειδικά μαθήματα στον Θεό και κύριος στο όργανο. Είχαν την απαίτηση να ξεπεραστεί το 17.93 στο όργανο ενώ είναι ευρέως γνωστό πως δεν διδάσκονται όλα τα όργανα σε όλα τα σχολεία ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν κατάλληλα. Με λίγα λόγια ο έχων να περνάει και ο μη έχων να μην περνάει, λες και υπάρχουν παιδιά ανώτερου και κατώτερου θεού».

Ψηλά και χαμηλά
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το ρεκόρ του τμήματος με τη χαμηλότερη από τις βάσεις 2024 έχει το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Άμφισσα, όπου ο τελευταίος εισακτέος, εισάγεται με 6,860 μόρια. Στο ίδιο τμήμα, τα περισσότερα μόρια έχει συγκεντρώσει υποψήφιος με 9,440 μόρια, ενώ από τις 85 διαθέσιμες θέσεις, μόλις 27 άτομα τελικά είναι οι επιτυχόντες.

Την υψηλότερη βάση για το 2024 είχε η Αρχιτεκτονική Αθηνών, όπως και πέρυσι με 19.335 μόρια, ενώ ακολουθεί η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Θεσσαλονίκης με 18.895 μόρια και η Ιατρική Αθήνας με 18.775.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 (ΕΠΑΛ) και συνολικά, εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%.

Το εξεταστικό σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έδειξε ξανά και τις αδυναμίες του, καθώς φέτος είχαμε και τμήμα με… 0 εισακτέους (από τα Γενικά Λύκεια).
Ετσι, το νέο τμήμα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας δεν θα δει φέτος ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή ή φοιτήτρια από τα Γενικά Λύκεια.

Στο Μαθηματικό της Σάμου από τις 135 θέσεις μόλις 14 είναι οι υποψήφιοι που εισάγονται και στη Νοσηλευτική του Αιγάλεω, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 113, οι εισακτέοι είναι 71.
Στο Διδυμότειχο και στο τμήμα νοσηλευτικής από τις 113 θέσεις μόνο έξι είναι οι επιτυχόντες.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Με περίπου 900 φοιτητές λιγότερους θα ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά φέτος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αν και ακριβέστερη εικόνα σχετικά με τα κενά των εισακτέων θα διαμορφωθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ‘χάνει’ εκατοντάδες φοιτητές. Οι απώλειες αποδίδονται αφενός στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία λειτουργεί σαν ‘κόφτης’ για την εισαγωγή φοιτητών, αφετέρου στην απόφαση ορισμένων τμημάτων να θέσουν υψηλότερους συντελεστές για τη διαμόρφωση της ΕΒΕ – που όμως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, είχε σαν συνέπεια να μείνουν πολλές θέσεις κενές.

Η ακατανόητη απόφαση να θέσουν υψηλότερους συντελεστές όπως το τμήμα Μουσικών Σπουδών της Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στην Ελλάδα και ήταν ως τώρα πλήρες, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του. Κι αυτό επειδή φέτος, έθεσε υψηλό συντελεστή στην ΕΒΕ, θα δεχθεί μόλις δέκα νέους φοιτητές αντί 137!!!
Απώλειες υπάρχουν και στο άλλο τμήμα της Άρτας, στο Τμήμα Γεωπονίας όπου εισάγονται 54 φοιτητές, ενώ και στο Τμήμα Λογιστικής (Πρέβεζα) από τις 160 θέσεις καλύπτονται οι 60. Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών

Υπολογιστών και Πληροφορικής εισάγονται 23 φοιτητές και στο Μαθηματικό υπάρχουν μεγάλες απώλειες καθώς εισάγονται 55 φοιτητές.

Οι μεγαλύτερες απώλειες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι οι εξής:
-Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΑΡΤΑ) από τις 137 θέσεις καλύπτονται μόλις οι 10.
-Στο Τμήμα Γεωπονίας (ΑΡΤΑ) από τις 120 θέσεις καλύφθηκαν οι 54.
-Στο Τμήμα Λογιστικής (ΠΡΕΒΕΖΑ) από τις 160 καλύπτονται οι 60.
-Στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) από τις 198 θέσεις καλύπτονται οι 107
-Στο Μαθηματικό (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) από τις 225 θέσεις καλύφθηκαν μόλις οι 55.
-Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) από τις 191 θέσεις καλύφθηκαν οι 23.
-Στο Τμήμα Φυσικής (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) από τις 199 θέσεις καλύπτονται οι 86.

Συλλόγος Φοιτητών του Τ.Μ.Σ
Σε ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών του Τ.Μ.Σ, αναφέρονται τα εξής: «Έπειτα από αρκετούς μήνες κούρασης και άγχους, χιλιάδες μαθητές σε όλη την χώρα είδαν τους κόπους αλλά και των οικογενειών τους να μένουν άκαρπες καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο για ακόμη μια φορά υποδύθηκαν με εξαιρετική επιτυχία τον ρόλο του χασάπη, πετσοκόβοντας έτσι χιλιάδες μαθητές, κλείνοντας τους την πόρτα για το πανεπιστήμιο!

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι επιλογές του υπουργείου και των πανεπιστημιακών τμημάτων ανά την χώρα για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Άλλωστε, αν όχι από τα χιλιάδες παιδιά που από την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις ανεβασμένες βάσεις στα ειδικά μαθήματα και τα θέματα κόλαση των πανελλαδικών εξετάσεων θα μείνουν εκτός Δημοσίου;

Στους ρυθμούς που βαράει το Υπουργείο, το Τμήμα μας φαίνεται να σέρνει πρώτο τον χορό. Ακόμη και στον πιο ανίδεο είναι φανερό πως το Τμήμα μας έκανε την βρώμικη δουλειά μετά το υπουργείο θέτοντας τις βάσεις για τα ειδικά μαθήματα στον Θεό και κύριος στο όργανο. Είχαν την απαίτηση να ξεπεραστεί το 17.93 στο όργανο ενώ είναι ευρέως γνωστό πως δεν διδάσκονται όλα τα όργανα σε όλα τα σχολεία ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμαστούν κατάλληλα. Με λίγα λόγια ο έχων να περνάει και ο μη έχων να μην περνάει, λες και υπάρχουν παιδιά ανώτερου και κατώτερου θεού. Έτσι φτάνουμε στο να έχουμε 17/150 εισακτέους! Φαίνεται πως βρέθηκε ο τρόπος που τόσο επίμονα έψαχνε το Τμήμα στην μείωση των εισακτέων. Κανονικό πετσόκομμα!

Βέβαια το έγκλημα στην Παιδεία και η επίθεση στην μόρφωση έχει ιστορία και υπογραφή. Έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ που μέχρι και σήμερα ακολουθούν πιστά τις αντιεκπαιδευτικές οδηγίες της Ε.Ε. Όλοι αυτοί είναι που δημιούργησαν ένα σχολείο που θυμίζει ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, παρά χώρος μόρφωση και γνώσης. Δημιούργησαν πτυχία διαφόρων ταχυτήτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα κομμένα και ραμμένα δηλαδή στα μέτρα και τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι αυτοί που άνοιξαν φαρδιά πλατιά τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με λίγα λόγια «αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από τα χέρια, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι»

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει και οι φοιτητές ξέρουμε πως έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε αυτό το σάπιο μέλλον που μας προορίζεται! Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, της Ε.Β.Ε. και όλων των φραγμών που στέκονται εμπόδιο στην μόρφωση μας.
• Η συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος έστω και τώρα να αλλάξει τη στάση της και να προτείνει να ανασταλεί το μέτρο για τα ειδικά μαθήματα».