Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Να αποτραπεί η αδειοδότηση του μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση Ασπροχάλικο

Από την Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», κατατέθηκε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, πρόταση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας για τις πηγές Αγ. Γεωργίου.
Στην πρόταση για λήψη απόφασης αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) Άγιος Γεώργιος, ισχύος 2,13MW του Δήμου Ζηρού», εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή του ως άνω έργου.

Εκτός από την αρχαιολογική και πολιτιστική υποβάθμιση, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αύξηση κινδύνων πλημμυρικών φαινομένων υπαρκτή είναι και η πιθανότητα πρόκλησης προβλημάτων στις Πηγές του Αγίου Γεωργίου, που υδροδοτούν τους δήμους Άρτας, Ν. Σκουφά, Ζηρού, Πρέβεζας, Λευκάδας, Ακτίου-Βόνιτσας και Μεγανησίου.
Ειδικότερα: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΗΓΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η πηγή του Αγίου Γεωργίου ανήκει στο «Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών» του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου που προορίζεται για την άντληση ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση και η κίνηση του υπόγειου νερού ακολουθεί προνομιακές ροές μέσα από καρστικούς αγωγούς, οι οποίοι ακολουθώντας ένα δαιδαλώδες μοτίβο , συγκλίνουν προς την πηγή.

Η κατασκευή του προτεινομένου υδροηλεκτρικού έργου, θα επιφέρει σημαντική επίδραση στο μηχανισμό λειτουργίας της πηγής. Η διάνοιξη της σήραγγας και η εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών είναι μια ισχυρή παρέμβαση και η οποία επιδρά στους αγωγούς τροφοδοσίας της πηγής με απρόβλεπτες και ανεπανόρθωτες εξελίξεις. Ταυτόχρονα η λεκάνη ηρεμίας που θα σχηματιστεί ανάντη του φράγματος εκτροπής θα μειώσει την ταχύτητα ροής του ποταμού και θα μειώσει επίσης τη δυνατότητα μεταφοράς των φερτών υλών με αποτέλεσμα την γρήγορη επιχωμάτωση.
Επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εργασίες αυτές να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ποιότητα και την ποσότητα των νερών και με απώτερη ολέθρια συνέπεια την διακοπή υδροδότησης των πηγών.
Με βάση τα ανωτέρω προτείνουμε να αποτραπεί η αδειοδότηση και κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού στη θέση Ασπροχάλικο της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου».