Παράταση για τις ζωοτροφές

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία για τις αιτήσεις των κτηνοτρόφων

Πάει πίσω η έκτακτη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ

Η ΕΘΕΑΣ ζητά διευκρινίσεις την υποβολή των δηλώσεων

Παρατείνεται, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την έκτακτη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών. Η παράταση δόθηκε λόγω των πολλών προβλημάτων που εμφάνισε η πλατφόρμα, αλλά και λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας της.
Στόχος του μέτρου είναι η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα την μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών που οδηγεί σε μεγεθυμένο κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, επηρεάζοντας σημαντικά και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.
Την ίδια στιγμή, με παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, όσοι έχουν αναλάβει την υποβολή των δηλώσεων, ζητούν διευκρινίσεις για την επιλογή της κατάλληλης ένδειξης όσον αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις, καθώς όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο σημείο περιπλέκει τη διαδικασία.
Να σημειωθεί πως εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς λαµβάνει µμοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Η παράταση του Υπουργείου
Η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την παράταση, αναφέρει:
Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την έκτακτη ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών.
Η ενίσχυση δίνεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 και συγκεκριμένα από τις δράσεις:
-Υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας.
-Υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.
Στόχος του Μέτρου είναι η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα την μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου.
Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο https://m22.opekepe.gr/

Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ
Με παρέμβαση της η ΕΘΕΑΣ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητείται η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ένταξης ΜΕΤΡΟ 22 « Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» κατά δύο εβδομάδες τουλάχιστον.
Συγκεκριμένα με επιστολή της 27.12.2022 ζητείται
-Η καταληκτική ημερομηνία της προθεσμία υποβολής των αιτήσεων της 29.12.2022 να παραταθεί και λόγο των αργιών των εορτών για δύο εβδομάδες τουλάχιστον.
-Να ενσωματωθούν όλα τα αρχεία με τους εν δυνάμει δικαιούχους στην εφαρμογή ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εισαγωγή τους στην εφαρμογή για την υποβολή της αίτησης (π.χ. πτηνοτρόφοι).
-Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων ένταξης και μέσω των ΚΥΔ, γιατί αυτό θα διευκολύνει σημαντικά τα μέλη μας να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις ένταξης στο μέτρο 22 μια και στην πλειοψηφία των συνεταιρισμών μελών μας λειτουργούν εντός ΚΥΔ και τα οποία μπορούν να συμβουλέψουν κατάλληλα τους κτηνοτρόφους.
-Να δοθούν άμεσα διευκρινίσεις για την επιλογή της κατάλληλης ένδειξης όσον αφορά τις σταβλικές εγκαταστάσεις γιατί πολλοί δικαιούχοι μέλη μας καθώς και οι υπάλληλοι των συνεταιρισμών που απευθύνονται αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επιλογή της σωστής κατηγορίας.