Παρέμβαση Περιφέρειας και Βασίλη Ψαθά για τα μανταρίνια της Άρτας

Ενώ καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς ακτινιδίων

Συνεχής είναι η προσπάθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, να βρεθεί διέξοδος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μανταρινιού της Άρτας, που βρέθηκαν σε κενό ζήτησης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, που ζεί από κοντά την καθημερινότητα της περιοχής, σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, έχουν καταθέσει υπομνήματα και προτάσεις της Περιφέρειας, ώστε να βρεθεί τρόπος στήριξης των παραγωγών μανταρινιού των οποίων η παραγωγή έμεινε αδιάθετη και σήμερα αντιμετωπίζει και προβλήματα ασθενειών.

Σε μια πρόσφατη παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου και του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να αντιμετωπισθούν οι μανταρινοπαραγωγοί, όπως και οι ελαιοπαραγωγοί, που αντιμετώπισαν περίπου τα ίδια προβλήματα, δηλαδή μειωμένη ζήτηση με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Μια αντιμετώπιση της παραγωγής μανταρινιών, με τον ίδιο τρόπο που ενισχύθηκε η ελαιοπαραγωγή, θεωρείται πως θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο, στα προβλήματα που ανέκυψαν.
Σύμφωνα λοιπόν, με το σκεπτικό, της παρέμβασης, η φετινή παραγωγή μανταρινιών στην Άρτα ανέρχεται περίπου στους 45.000-50.000 τόνους. Από αυτούς, οι μισοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή επάνω στα δένδρα, με κίνδυνο να πάνε χαμένα, λόγω ασθένειας και μη εμπορικότητας.

Δυσλειτουργία σε μετακινήσεις λόγω covid, έλλειψη εργατών γης, απώλεια εισοδήματος καταναλωτικού κοινού, περιοριστικά μέτρα σε μονάδες συσκευασίας και εμπορίας εσπεριδοειδών (ειδικά στη Β. Ελλάδα),προβλήματα σε μεταφορές εξωτερικού λόγω συνοριακής πολιτικής συγκεκριμένων χωρών , αδυναμία τοπικής αγοράς να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες και φαινόμενα υπερωρίμανσης της παραγωγής (ιδιαίτερα στα μανταρίνια) λόγω μη έγκαιρης συγκομιδής ως συνέπεια των προαναφερθέντων. Ας αντιμετωπίσουν τα εσπεριδοειδή με τον ίδιο τρόπο που ορθώς ενισχύθηκε η ελαιοπαραγωγή με πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπαατ.

846.000 ευρώ για ακτινιδιοπαραγωγούς
Εν τω μεταξύ σε 846.000 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων σε παραγωγούς ακτινιδίων της Άρτας, που επλήγησαν από χαλαζόπτωση. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δικαιούχοι των αποζημιώσεων είναι 540 καλλιεργητές οκτώ χωριών του κάμπου, ενώ από το ποσό αυτό, στους δικαιούχους εκταμιεύτηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, στις 22 Δεκεμβρίου, 553.000 ευρώ. Το υπόλοιπο δεν καταβλήθηκε διότι οι παραγωγοί έχουν εκκρεμότητες με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.