Παρέμβαση του Βουλευτή ΝΔ Γιώργου Στύλιου στη Βουλή Πρόσθετη οικονομική ενίσχυση στους Δήμους για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους

«Ένα καλό νέο για την Άρτα» σημειώνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στύλιος, που σύμφωνα με ανακοίνωση, υποστήριξε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επιχορήγηση ύψους 90 εκατ. ευρώ, ειδικά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων σε τρίτους.

Ο κ. Στύλιος ανάφερε ότι το πρόβλημα αυτό απασχολεί και Δήμους της Άρτας, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τις οικείες δημοτικές αρχές οι Δήμοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Όπως τόνισε, το ζήτημα αυτό επιφέρει τα έξης επακόλουθα: υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη, καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις-προμηθευτές-εργολάβους, επιβαρύνει το φορολογούμενο και θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Βασικά σημεία της νομοθετικής ρύθμισης είναι τα εξής:
1. Αύξηση χρηματοδότησης των Δήμων και περιφερειών κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025.

2. Εξόφληση δικαστικών αποφάσεων και διαταγών πληρωμής που κατέστησαν τελεσίδικες έως τις 15.9.2024 μέσω λογαριασμού 80 εκατομμυρίων ευρώ που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

3. Πρόσθετη Επιχορήγηση 108 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024, από τα οποία: 8 εκατομμύρια για λειτουργικές δαπάνες στις περιφέρειες, 10 εκατομμύρια για λειτουργικές δαπάνες στους Δήμους και ειδικά, τα 90 εκατομμύρια θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, το ποσό της επιχορήγησης μπορεί να φτάσει μέχρι το 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για κάθε Δήμο. Τα οικονομικά στοιχεία από τους Δήμους στο Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2024

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι οι έκτακτες επιχορηγήσεις δεν πρέπει να μετατραπούν σε κανόνα αντί για εξαίρεση, προτείνοντας τη βελτίωση του ήδη υφιστάμενου μηχανισμού αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Στύλιος κάλεσε όλες τις πλευρές – δημοτικές αρχές, επιχειρήσεις και πολίτες – να συνεργαστούν υπεύθυνα για τη διασφάλιση της διαφάνειας, την έγκαιρη αποπληρωμή των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Δίνεται λύση σε ένα ακόμη πρόβλημα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται στρατηγικά και με συνέπεια. Δήλωσε χαρακτηριστικά «Οργανώνουμε το Κράτος για να γίνει πιο αξιόπιστο, πιο διαφανές και φερέγγυο»• ένα Κράτος που εμπιστεύονται οι πολίτες. Είμαστε δίπλα τους!