Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ. Ν. Άρτας στη Λαϊκή Αγορά της Άρτας

Όλγα Γεροβασίλη: οι κυβερνητικές ρυθμίσεις διαλύουν τον θεσμό των λαϊκών αγορών

Τη Λαϊκή Αγορά της Άρτας επισκέφτηκε το πρωί της Μ. Τρίτης αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας, με τη βουλευτή Άρτας και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να ενημερώσουν παραγωγούς, εμπόρους, αλλά και καταναλωτές για τις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.

Όπως υπογραμμίζεται και σε σχετική ανακοίνωση, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μοίρασε ενημερωτικό φυλλάδιο και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς σχετικά με το νέο τοπίο που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με το οποίο οι Λαϊκές Αγορές εκχωρούνται πλέον στους μεγαλεμπόρους, η είσοδος των οποίων θα επιφέρει αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικροπωλητών και την εισαγωγή αμφίβολης ποιότητας προϊόντων με αυξημένες τιμές, που έχουν άμεση επίπτωση στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών που ψωνίζουν από τις Λαϊκές Αγορές. Επιπρόσθετα, αφαιρείται πλέον η αρμοδιότητα και η διαχείριση των Δήμων στις Λαϊκές Αγορές και εξοβελίζονται οι εκπρόσωποι των Αγροτών-Παραγωγών που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές των Δήμων, οι δε Αγρότες-Παραγωγοί μετατρέπονται σε προσωρινούς ενοικιαστές, για τους οποίους καθημερινά θα κρίνεται η απομάκρυνσή τους ή μη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στηρίζει τη Λαϊκή Αγορά, ένα θεσμό 100 χρόνων, Οι Αγρότες-Παραγωγοί απευθύνονται στη λαϊκή οικογένεια, προσφέροντας ντόπια προϊόντα σε συγκρατημένες και προσιτές τιμές, χωρίς μεσάζοντες, ανταγωνιζόμενοι τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, προστατεύοντας παράλληλα την παραγωγή και το εισόδημά τους, καθώς και το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών.

Γι’ αυτό ζητάμε:
1) Από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
α) Να αποσύρει τις νομοθετικές ρυθμίσεις και να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους Αγρότες-Παραγωγούς.
β) Να διασφαλίσει τον θεσμικό και διαχρονικό χαρακτήρα των Λαϊκών Αγορών.
2) Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των ευθυνών της και να πάρει θέση για την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της και να προβεί σε ενέργειες για την προστασία των Αγροτών-Παραγωγών και των καταναλωτών.
3) Από τον τοπικό βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να πάρει ξεκάθαρη θέση πάνω στο νομοθετικό αυτό έκτρωμα που εισάγεται για ψήφιση.

Σαρωτικές αλλαγές
Η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συμμετέχοντας στην παρέμβαση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Άρτας, με αφορμή το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, συνομίλησε με αγρότες – παραγωγούς, καθώς και με συμπολίτες, που έκαναν τα καθημερινά τους ψώνια και ενημέρωσε για τις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει το εν λόγω νομοσχέδιο στο χώρο των λαϊκών αγορών, το οποίο έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από Ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών.

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στις συνομιλίες της ενημέρωσε πως παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσαν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, τελικά, για ακόμη μία φορά, αυτό που βλέπουμε είναι να προωθούνται οι ρυθμίσεις που είχαν εξαρχής προαποφασιστεί. Ρυθμίσεις που διαλύουν τον θεσμό των λαϊκών αγορών, όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα, ετοιμάζοντας το κατάλληλο έδαφος για να εισέλθουν «νομικά πρόσωπα», μεγαλέμποροι, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον αμείλικτου αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των παραγωγών-πωλητών, οι οποίοι παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις αποκλείονται από τις λαϊκές αγορές και με τελικούς χαμένους τα ντόπια ποιοτικά προϊόντα, το εισόδημα των μικροπαραγωγών αλλά και την τσέπη των καταναλωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ήδη φέρει το θέμα στη Βουλή, δια των αρμόδιων Τομεαρχών του κόμματος, ζητώντας να εισακουστούν οι προτάσεις, που κατέθεσαν τρεις Ομοσπονδίες παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών, για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του πλαισίου των λαϊκών αγορών.
Και θα συνεχίσει να αγωνίζεται αταλάντευτα ενάντια σε αντίστοιχα νομοσχέδια, που υπηρετούν τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξοντώνοντας αγρότες-παραγωγούς και καταδικάζοντας τους καταναλωτές σε οικονομική επιβάρυνση.