Παρέμβαση Χρήστου Γκόκα για την ίδρυση και διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων

Νέοι όροι για τη λειτουργία τους

Η αναγκαιότητά τους είναι δεδομένη

Ανεπαρκές το νομοθετικό πλαίσιο

Επίκαιρη ήταν η συζήτηση στη βουλή σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε ότι αφορά την ίδρυση την ανάπτυξη και τη διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων, σε ότι αφορά την περιοχή μας, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια χωροθέτησης του ΕΠΙΧΠΑ Άρτας στο Δήμο Αρταίων και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Καλαμιάς στην περιοχή «Λειβάδια».

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφού τόνισε ότι η αναγκαιότητα των Επιχειρηματικών Πάρκων είναι δεδομένη, με γνωστά τα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, από την αδειοδότηση μέχρι το συνολικό κόστος εγκατάστασης, επεσήμανε πως για την ίδρυση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων, το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές για να λυθούν συνολικά τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων στη χώρα μας.
Όπως σημείωσε ο βουλευτής Άρτας, η εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου του 2011, για τα Επιχειρηματικά Πάρκα συνέπεσε με την υπερδεκαετή κρίση και στη συνέχεια τη διετή, και πλέον, υγειονομική κρίση και τώρα με την ενεργειακή κρίση. Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι, η δυσκολία πρόσβασης, στις Τράπεζες, η φορολογία μετά το 2015, οι πάσης φύσεως δυσκολίες και η γραφειοκρατία συρρίκνωσαν τις δραστηριότητες, έκλεισαν επιχειρήσεις, δεν αναπτύχθηκαν νέες δραστηριότητες, που θα φιλοξενούσαν τα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Και υπενθύμισε ότι το βασικότερο χαρακτηριστικό στο Σχέδιο Νόμου, είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου Σχεδιασμού, που ξεκινά από τη χωροθέτηση, η έλλειψη μελέτης αξιολόγησης της υφιστάμενης κατάστασης για Βιομηχανικές Περιοχές, Βιομηχανικά Πάρκα, αλλά και Επιχειρηματικά Πάρκα, αλλά και τη βιωσιμότητα για τα νέα πάρκα, τις νέες συνθήκες, τους φορείς διαχείρισης, το ρόλο των ίδιων των επιχειρήσεων σ’ αυτό το πλαίσιο.
Επίσης τόνισε ότι δεν έχει απαντηθεί το πρόβλημα της υπολειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών και των Επιχειρηματικών Πάρκων.

Μεταποιητικές δραστηριότητες
Ανέφερε ότι στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα οι ανάγκες για μεταποιητικές δραστηριότητες, αλλά και για Αγροτικά Πάρκα, με όλο το φάσμα επεξεργασίας – μεταποίησης – τυποποίησης προϊόντων. Όπως και αντίστοιχα Πάρκα για Logistics, Συνεργεία, Επαγγελματικά Εργαστήρια, ή και οργάνωση των άτυπων Πάρκων που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη οργανωμένων χώρων, αφού δεν προχωρούν τα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια για να αντιστοιχηθούν με τα Τοπικά Παραγωγικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.
Αναφερόμενος στη σχετική πρόβλεψη για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη Νέων Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και την επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων, καθώς και την εξυγίανση και οργάνωση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, σημείωσε ότι το ποσό αυτό, των 100 εκατ. ευρώ, είναι μικρό σε σχέση με τα 32 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης και δεν αντιστοιχεί στις μεγάλες ανάγκες για αυτές τις υποδομές.

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο
Σχετικά με τις ειδικότερες διατάξεις του Νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη πλήρους κυριότητας για το 100% της έκτασης, αντί του 55% μέχρι σήμερα για δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, είναι υπερβολικό και περιορίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων και ζήτησε να μειωθεί αυτό το ποσοστό.
Επίσης, για τον τρόπο που συγκροτείται η Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΑΔΕΠ) και τον Κανονισμός λειτουργίας της, σημείωσε ότι αφήνουν στο περιθώριο τους επενδυτές, δηλαδή τις υφιστάμενες Επιχειρήσεις στα Πάρκα, και ο φορέας έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης όπως και των χρηματοδοτήσεων και πρότεινε να επανεξετασθεί η Πρόταση του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, να προβλεφθεί μία προνομιακή δυνατότητα για μια ανώνυμη εταιρεία με μετόχους και σαφή πλειοψηφία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, που εκπροσωπούν το 67% αυτών, ή τα 2/3 της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Για τις πολεοδομικές διατάξεις, τόνισε ότι για την επιτυχή δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη χώρα μας απαιτείται ένας ολοκληρωμένος καινοτόμος πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και χαρακτηριστικά ανέφερε “…Η λεγόμενη «οικόπεδο-προς-οικόπεδο» ανοικοδόμηση των Επιχειρηματικών Κέντρων εξελίσσεται άναρχα, στερείται ενιαίας μορφολογικής δομής, και αρχιτεκτονικών καινοτομιών, με αποτέλεσμα τα επιχειρηματικά πάρκα, να αναπτύσσονται αργά και εάν και όταν ολοκληρωθούν, να μην είναι ελκυστικά και ανταγωνιστικά. Προφανώς εξυπηρετεί λίγα κτίρια, βιομηχανικά κυρίως, και αυτούς που τα κατέχουν, ενώ δεν λειτουργούν…”
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι παρά τις θετικές διατάξεις στο προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο , αυτό το Νομοσχέδιο δεν είναι επαρκές για να λυθούν συνολικά τα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των παραγωγικών, βιομηχανικών, επαγγελματικών και λοιπών δραστηριοτήτων μέσα από σωστά οργανωμένη και χωροθετημένη ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, με όρους εξοικονόμησης κόστους και ενέργειας, αλλά και με διασφάλιση πόρων και κινήτρων για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες