Παρεμβάσεις Γεωργαντά στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. για κτηνοτροφία, γεωργία, υδατοκαλλιέργειες

Ο Υπουργός, στην παρέμβασή του, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της 18ης Ιουλίου, επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης στον παγκόσμιο εφοδιασμό με σιτηρά, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της χώρας να συνεισφέρει ουσιωδώς στην μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε για δυνατότητες αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς. Επίσης, αναφέρθηκε σε δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατόπιν προτεινόμενων προσαρμογών του υπάρχοντος εξοπλισμού, με ενωσιακούς πόρους.
Επανέλαβε την ανάγκη συνεχούς στήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από την τεράστια αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων και τους υφιστάμενους περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι της χώρας σχεδιάζεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα μέσω των κονδυλίων της αγροτικής ανάπτυξης κατόπιν κατάλληλης προετοιμασίας του σχετικού έκτακτου μέτρου.
Υποστήριξε σθεναρά την εξαίρεση από τις υποχρεώσεις αγρανάπαυσης και εναλλαγής καλλιεργειών και για το έτος 2023, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη παραγωγή τροφίμων για την κρίσιμη αυτή περίοδο.
Ζήτησε να ισχύσει και για το έτος 2023 η δυνατότητα αλλαγής χώρας προορισμού σε υφιστάμενα προγράμματα προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες μετά τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας.
Τέλος, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου για την ενίσχυση του ρόλου της υδατοκαλλιέργειας. Τόνισε ότι ιδιαίτερα η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια αποτελεί στρατηγικό τομέα της χώρας με εξαγωγικό προσανατολισμό αναγνωρίσιμο στις διεθνείς αγορές και ισχυρό οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ουσιώδες να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα ύδατα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας