Παρουσίαση της μελέτης του χειμάρρου Μπούση στη Περιφέρεια

Θωρακίζεται η περιοχή

Στο τελικό στάδιο με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. €

Στόχος οριστική αντιπλημμυρική προστασία από έντονες βροχοπτώσεις

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Άρτα, στην έξοδο της πόλης της Άρτας, στον κόμβο της παλαιάς Εθνικής Οδού προς το Αγρίνιο, όταν ο καιρός γύριζε σε βροχές και καταιγίδες ήταν το ρέμα Μπούση που συνήθως υπερχείλιζε, γίνονταν χείμαρρος, πλημμύριζε το οδόστρωμα, ενώ αρκετές φορές προκαλούσε ζημιές και σε υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων.

Για το θέμα αυτό τόσον ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσον και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ενδιαφέρονταν και προσπαθούσαν να λειτουργήσουν προληπτικά για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αν και τα φυσικά φαινόμενα, όταν ξεφύγουν δύσκολα αντιμετωπίζονται.
Και φυσικά με την συνδρομή των υπηρεσιακών παραγόντων αναζητούσαν τις αιτίες υπερχείλισης του ρέματος ώστε να δοθούν λύσεις.

Πέρυσι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου είχε προχωρήσει στην ανάδειξη προσωρινού ανάδοχου για τη σύνταξη «Μελέτης αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρου περιοχής Μπούση Άρτας», ώστε η Περιφέρεια να προχωρήσει κατόπιν στην κατασκευή των απαραίτητων έργων που θα επιλύσουν το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του χειμάρρου.

Οι διαδικασίες προχώρησαν και την Πέμπτη, παρουσιάστηκε από τους μελετητές, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Ιωάννινα, παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και αρμοδίων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του χειμάρρου Μπούση.
Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει έργα διευθέτησης της κοίτης μήκους 3,5 χλμ περίπου, με καθαρή διατομή 9 μέτρων και παράπλευρο δρόμο πλάτους 6 μέτρων.

Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 4,5 εκατ. € (όπου περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις λόγω απαλλοτρίωσης) και βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς εκκρεμούν μόνο οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Στόχος είναι να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εποχής των έντονων βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή της κοίτης του χειμάρρου Μπούση, που προκαλεί συχνά πολλές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, τις επιχειρήσεις αλλά και σε οικίες της περιοχής. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.
Τόσον ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, όσον και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, δήλωναν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, αφού αποτελούσε χρόνιο πρόβλημα αλλά και αίτημα προς επίλυση των κατοίκων της περιοχής.