Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022»

Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022» που αποτίουν φόρο τιμής στους Ήρωες του έπους του ’40.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μνημείο του Μαχητή την ώρα που «έσκιζαν» τους ουρανούς δύο μαχητικά αεροσκάφη. Στο σημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και τοπογραφική ενημέρωση από Αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ερμηνεία επετειακού τραγουδιού από τη Στρατιωτική Μπάντα της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε o εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Στέφανος Κωλλέτας.

Προηγήθηκε χαιρετισμός από το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κων/νο Καψάλη που καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό, τους εκλεκτούς καλεσμένους αλλά και τους παρευρισκόμενους με ένα απόσπασμα από τη μαρτυρία του Άγγελου Τερζάκη όπως καταγράφεται στο βιβλίο του «Η εποποιία του 40-41».
Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην ψυχή των ηρώων και στη θυσία τους κι ανέφερε το πάγιο αίτημα του Δήμου Πωγωνίου να γίνεται στο Καλπάκι ο επίσημος εορτασμός της Επετείου του «ΌΧΙ». Παράλληλα, ο Καψάλης αναφέρθηκε στο χρέος ανάδειξης των ιστορικών χώρων και των πεδίων μαχών ώστε τα μνημεία που θυμίζουν εκείνη την ένδοξη περίοδο να αποτελέσουν τόπο προσκυνήματος και μνήμης. «Ο Δήμος Πωγωνίου ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια τη Δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας που περιλαμβάνει:

1.Επέκταση του Πολεμικού Μουσείου με την κατασκευή και νέου κτιρίου
2. Ανάδειξη του Στρατηγείου Κατσιμήτρου και των Θέσεων Μαχών όπως τα Χαρακώματα, τα Πολυβολεία και οι Κρύπτες.
3.Κατασκευή Μνημείου Πεσόντων – Κενοτάφειο το οποίο σύντομα δημοπρατείται σε χώρο 20στρεμμάτων στη θέση «Βουρλιάσος».
Το Μνημείο θα περιλαμβάνει ονομαστικά όλους τους πεσόντες του ’40, συνολικά 13.976 ονόματα, από τους οποίους οι 8.000 παραμένουν άταφοι, πρόχειρα θαμμένοι διάσπαρτα στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.
Στην ιστορική σημασία ανέγερσης του Μνημείου αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι δράσεις που θα οδηγήσουν στην υλοποίησή του. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ώστε το Καλπάκι να μη μείνει μία απλή ανάμνηση αλλά μία παντοτινή μνήμη. Θα δρομολογήσουμε όλες τις δράσεις ώστε να ανεγερθεί το Πάρκο Ιστορίας και το Κενοτάφειο για τους περίπου 14.000 ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η ιστορία. Το Καλπάκι αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς εκπέμποντας αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες» σημείωσε.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ομάδες αναβιωτών από την Ελλάδα και την Ιταλία, παιδιά από την «Κιβωτό του κόσμου» καθώς και άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κων/νος Τασούλας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, οι Βουλευτές του Νομού, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Κων/νος Σκούμας, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, λοιπές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές και πυροσβεστικό σώμα, Δήμαρχοι, ο Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, φορείς και σύλλογοι καθώς και πλήθος κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» πραγματοποιούνται ανελλιπώς από το 1995 και φέτος είναι η πρώτη φορά που τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις ο Πρωθυπουργός της χώρας, στον οποίο προσφέρθηκε, από τον κ. Καψάλη, ένας ασημένιος δίσκος με το έμβλημα του Δήμου.

*Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Μάνη