Παρ’ Ολίγον ΤΡΑΓΩΔΙΑ στον ποταμό Άραχθο

Άγνοια κινδύνου και αγνόηση των απαγορεύσεων

Πέντε κορίτσια εγκλωβίστηκαν στον Άραχθο

Πήγαν για μπάνιο και η ΔΕΗ άνοιξε το νερό

Σώθηκαν στη νησίδα-τα έβγαλε η πυροσβεστική

Πέντε μικρά κορίτσια, παρ’ ολίγον να χάσουν τη ζωή τους χθες το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν πήγαν για μπάνιο στο ποτάμι, πίσω από την Γώγου Μπακόλα, στο ύψος του ΔΕΔΗΕ.
Έχοντας πιθανώς άγνοια κινδύνου, αλλά και έχοντας αγνοήσει τις πάγιες απαγορεύσεις για μπάνιο στον Άραχθο, καθώς θεωρείται «συνεχούς ροής» αφού η ΔΕΗ μπορεί οποτεδήποτε να ανοίξει τις πόρτες και να κυλήσει νερό στην κοίτη, τα κορίτσια ηλικίας γυμνασίου, κινδύνεψαν να χάσουν τις ζωές τους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, κι ενώ βρίσκονταν μέσα σε κάποιο από τα ρυάκια που σχηματίζονται όταν έχει λίγο νερό Άραχθος, αντιλήφθηκαν ξαφνικά το ποτάμι να φουσκώνει και να τους παρασέρνει. Κάποια από αυτά πρόλαβαν και ανέβηκαν σε νησίδα που σχηματίζεται στη μέση του ποταμού, ενώ το ένα πρόλαβε και βγήκε στην όχθη και έτρεξε να ειδοποιήσει για το συμβάν την πυροσβεστική αλλά και την αστυνομία.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της πυροσβεστικής Άρτας, που με πολλούς άνδρες, με οχήματα και σωστικά μέσα προσέγγισαν το σημείο, δίνοντας κουράγιο στα νεαρά κορίτσια που ζητούσαν βοήθεια.
Στο σημείο έφτασε και η αστυνομία, αλλά και συγγενείς των κοριτσιών, που με αγωνία παρακολουθούσαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους από τη νησίδα, καθώς κανείς δεν μπορούσε να ξέρει αν το νερό δεν έρχονταν ακόμη πιο πολύ.
Τελικά, η πυροσβεστική έφερε στο σημείο σωστική λέμβο, με την οποία ειδικευμένοι πυροσβέστες προσέγγισαν τη νησίδα στον ποταμό Άραχθο, έβαλαν μέσα τα κορίτσια και με μεγάλη προσοχή έφτασαν στη όχθη με τους συγγενείς να τα περιμένουν και τα ίδια τα κορίτσια να αναλύονται σε δάκρυα χαράς μετά την τρομάρα που πήραν.
Στο σημείο προσέτρεξε και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, που παρακολούθησε την διάσωση των κοριτσιών. Να σημειωθεί πως σε αφηγήσεις περιοίκων, παρέες κοριτσιών και αγοριών, πηγαίνουν συχνά στο συγκεκριμένο σημείο που είναι ομαλό και όπου σχηματίζονται μικρές λίμνες όταν η ΔΕΗ κόβει τη ροή του ποταμού, παρόλα αυτά, μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια σχετική ενημέρωση στις αρχές ώστε να πράξουν τα δέοντα.
Μιλώντας όσοι συμμετείχαν στη διάσωση, έκαναν λόγο πως τα μικρά κορίτσια «είχαν άγιο», αφού το σημείο αυτό όταν η ΔΕΗ ανοίγει τα θυροφράγματα τις περισσότερες φορές οι νησίδες καλύπτονται από νερό και τότε ο κίνδυνος να παρασυρθεί όποιος βρίσκεται εκεί είναι μεγάλος.