ΠΑΣΟΚ: Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: δίκαιη λύση εδώ και τώρα
Νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει δίκαιη λύση, ώστε να βγουν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί, ζητά από την κυβέρνηση, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 93/13/ΕΚ για τους καταχρηστικούς όρους, προτρέποντας τα πιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν το μέρος του συναλλαγματικού κινδύνου που τους αναλογεί.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής επισημαίνει ότι από το 2006 έως το 2008 χορηγήθηκαν στη χώρα μας στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο σε 85.000 δανειολήπτες μέσα από μια πολιτική επιθετικής πιστωτικής επέκτασης, δίχως επαρκές θεσμικό πλαίσιο προστασίας και ενημέρωσης από τις τράπεζες που υποβάθμισαν τους κινδύνους χωρίς προγράμματα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου. Όμως, η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δανειολήπτες σε τραγικό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, με τις οφειλές να παραμένουν υψηλές παρά τη 15ετή τους εξυπηρέτηση.
Όπως τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης, πολλοί δανειολήπτες στην ΕΕ κέρδισαν δικαστικές υποθέσεις σε εθνικά δικαστήρια, με το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέπει αποζημιώσεις και ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, η Κροατία και η Ουγγαρία, νομοθέτησαν για την ανακούφιση των δανειοληπτών, ενώ στη Γαλλία η BNP Paribas αποζημίωσε τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες και νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος υπενθυμίζει την πρόταση νόμου την οποία έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εδώ κι ένα χρόνο και η οποία προβλέπει την ανάληψη του συναλλαγματικού κινδύνου κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από τους δανειολήπτες, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί.
Η επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ προηγούμενη γραπτή ερώτηση του βουλευτή καθώς και άλλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα παραμένουν αναπάντητες.