ΠΑΣΧΑ (του χρόνου…) ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ!
Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν αποδείχτηκαν φρούδες
Τι λένε οι Δήμαρχοι Χρήστος Χασιάκος και Περικλής Μίγδος
Οι ελπίδες και οι προσδοκίες κυρίως των πρωτευουσιάνων για «Πάσχα στο χωριό», που καλλιεργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα κυρίως από κυβερνητικά στελέχη αποδείχτηκαν φρούδες.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν το ρίσκο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων, από νομό σε νομό και από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.
Όπως επισημαίνεται το βαρύ ιικό φορτίο που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αττική, οι προειδοποιήσεις ειδικών, ότι ενδεχομένως μέχρι και να επανακάμψει η πανδημία, δείχνουν Πάσχα στην πόλη, σε αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια, για άλλη μια χρονιά.
Όλα βρίσκονται λοιπόν εν αναμονή των εισηγήσεων της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όμως η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, ότι δεν επιθυμεί να θυσιάσει την επανεκκίνηση της οικονομίας στο όνομα του συνθήματος «Πάσχα στο χωριό».
«Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον Σκάι. «Αυτή είναι η σκέψη και εισήγηση πως δεν πρέπει να ρισκάρουμε, ειδικά στο τέλος της διαδρομής, θα πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα κάνουμε την επάνοδο στην κανονικότητα χωρίς να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ερωτηθείσα για το πόσοι θα συμμετέχουν στο τραπέζι του Πάσχα σημείωσε πως δύο οικογένειες θα ήταν ιδανικό.
Αρνητικοί οι Δήμαρχοι
Η ΗΧΩ επικοινώνησε με τους δύο Δημάρχους της Άρτας σε Ορεινούς Δήμους, όπου κυρίως κατευθύνονται οι ετεροδημότες για τις γιορτές του Πάσχα, τον Χρήστο Χασιάκο του Δήμου Κ. Τζουμέρκων και τον Περικλή Μίγδο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη,
Ρωτήσαμε σχετικά με την δική τους άποψη στο θέμα αυτό και οι δύο δεν ήταν ενθουσιασμένοι με την ιδέα της καθόδου επισκεπτών κυρίως από την Αθήνα στα ορεινά χωριά.
«Στον Δήμο μας υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα και μάλιστα εντοπισμένα» μας είπε ο Χρήστος Χασιάκος. Στο ερώτημα πως εκείνος βλέπει την πιθανή κάθοδο των ετεροδημοτών στα χωριά, ο Δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος, είπε πως «αν με διαβεβαιώσουν πως όταν έρθουν στο χωριό θα μείνουν στα σπίτια τους και δεν θα πάνε από σπίτι σε σπίτι, θα έλεγα ναι. Όμως θα ήταν καλύτερα να μην επιτραπεί η κάθοδος για το Πάσχα στο χωριό. Έτσι κι αλλιώς σε ένα μήνα θα ανοίξουν για τον τουρισμό, οπότε μπορούμε να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη».
«Η θέση μου για να επισκεφθούν λόγω Πάσχα τα χωριά μας οι ετεροδημότες, είναι αρνητική. Ειδικά στα δικά μας τα χωριά η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας, είναι υπό την εποπτεία του Δήμου (βοήθεια στο σπίτι κ.λ.π.), τα κρούσματα είναι μηδενικά, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργήσουμε προβλήματα με τυχόν συγχρωτισμούς και μεταδόσεις της πανδημίας. Επί πλέον, επειδή στο δικό μας τον Δήμο ήταν να γίνουν εμβόλια της AstraZeneca και εξαιτίας της καταγραφής των παρενεργειών που προκαλούν τα εμβόλια της, υπάρχει σωρεία ακυρώσεων και αρνήσεων. Νομίζω λοιπόν πως δεν πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση για Πάσχα στο χωριό».
Μοντέλο των Χριστουγέννων
Σε ότι αφορά την Ανάσταση και το Πασχαλινό τραπέζι, το σενάριο που προκρίνεται είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων δηλαδή μετακίνηση με sms με κωδικό 6 στο 13033 για εορτασμό σε σπίτια αλλά με λίγα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι.
Στο Πασχαλινό τραπέζι, επιθυμία κυβέρνησης και ειδικών είναι να βρίσκονται το πολύ 9 με 10 άτομα, από δύο οικογένειες όπως τα Χριστούγεννα και κατά προτίμηση έχοντας κάνει self- test.
Όπως όλα δείχνουν, στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, θα ακούσουμε το «Χριστός Ανέστη» και το «Δεύτε Λάβετε Φως» στα προαύλια των εκκλησιών.
Στο τραπέζι
Στο τραπέζι των συζητήσεων των λοιμωξιολόγων βρίσκονται εκτός από το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και τα εξής:
-Πώς θα γίνουν με ασφάλεια οι μετακινήσεις εντός της ίδιας Περιφέρειας και αν θα επιτραπεί η μετάβαση σε εξοχικά που βρίσκονται στον ίδιο νομό.
-Τα μέτρα κατά την εκπλήρωση των θρησκευτικών καθηκόντων τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά μας.
-Οι κανόνες για το πασχαλινό τραπέζι με τα σενάρια να κάνουν λόγο για συγκέντρωση δύο οικογενειών (8-9 άτομα).
-Ακόμη ένα θέμα είναι εκείνο της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο και τις καθημερινές.
-Εξετάζεται άνοιγμα εστίασης στις 4 Μαΐου