
Δυναμικός πρωτογενής τομέας, αγροδιατροφή και καινοτομία για μια εξωστρεφή Ήπειρο
Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Ηπείρου: Αποφασίζουμε για τον τόπο μας
Οι σύγχρονες προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα και η διασύνδεσή του με την τοπική οικονομία συζητήθηκαν στον τρίτο θεματικό άξονα του Περιφερειακού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Ήπειρο.
Η Κατερίνα Πλέσσια, αναπληρώτρια συντονίστρια προγράμματος επισήμανε ότι «ο συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας του επιτελικού κράτους δεν συνάδει με το τι μπορούμε να κάνουμε σε περιφερειακό επίπεδο. Αν δεν υπάρχουν παραγωγικές δομές, ερημώνει η περιφέρεια, εντείνεται η δημογραφική γήρανση και δεν υπάρχουν προοπτικές για τους νέους».
Από την έλλειψη νέων ανθρώπων από τον πρωτογενή τομέα που συνεχώς γερνάει, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Δημήτρης Τζίμας, πτηνοτρόφος και μέλος του ΔΣ ΑΠΣΙ Πίνδος, θέτοντας το ως προτεραιότητα, «διότι χωρίς πρωτογενή τομέα, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε περιφέρεια, ούτε χωριό». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ενίσχυσης των συνεταιρισμών για τη δημιουργία υπεραξίας στα εγχώρια προϊόντα, με την Ελλάδα να παραμένει πίσω από την Ευρώπη όπου το 80% της αγροδιατροφής κινείται μέσω συνεταιρισμών, όταν στη χώρα μας είναι 30%.
Ως επιτυχημένο παράδειγμα ανέφερε την «Πίνδος», που από μόλις 7 παραγωγούς το 1958 έχει φτάσει σήμερα τους 570, με κύκλο εργασιών 400 εκατομμύρια ευρώ. «Όλα αυτά έγιναν με αγώνες των παππούδων και των γονιών μας. Πρέπει να στηριχθεί το συνεταιριστικό κίνημα. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά», επισήμανε.
Την ανάγκη κινήτρων για τη συνένωση ομοειδών συνεταιρισμών ανά νομό, καθώς και για την εγγραφή νέων παραγωγών σε αυτούς, ανέδειξε ο Παύλος Μίχας, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακτινιδίων Ηπείρου. «Δεν μπορούν να επιζήσουν οι μικροί συνεταιρισμοί. Χρειαζόμαστε μεγάλη οργάνωση με μέλη, για να δημιουργήσουμε brand name και να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως από τους 1.300 παραγωγούς ακτινιδίου της Άρτας μόλις 100 μετέχουν στους τέσσερις συνεταιρισμούς, οι οποίοι διακινούν 6 χιλ. τόνους ακτινιδίων εκ των 40 χιλ. τόνων που παράγονται στον νομό. Όπως είπε, τους υπόλοιπους τους λυμαίνονται οι έμποροι που διώχνουν τα ακτινίδια απευθείας έξω βαφτίζοντάς τα ιταλικά. Πρότεινε, ακόμη, να δοθεί επιδότηση ενοικίου για να αξιοποιηθούν από νέους αγρότες τα παρατημένα κτήματα. Έθεσε, τέλος, το μεγάλο πρόβλημα του αρδευτικού νερού, με τον κάμπο της Άρτας να έχει γεμίσει γεωτρήσεις λόγω του εγκαταλελειμμένου δικτύου.
«Ας διαλύσουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν είμαστε αγροτική χώρα», τόνισε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος. «Αθροίζοντας αυτή καθαυτή την αγροτική παραγωγή, με εξαγωγές πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ, την τροφοδοσία της βιομηχανίας τροφίμων που αντιστοιχεί στο 25% του βιομηχανικού ΑΕΠ, και ό,τι κατευθύνεται στον τουρισμό -που θα μπορούσε να είναι και διπλάσιο απ’ ότι προσφέρει καθ’ αυτώ ο τουρισμός στη χώρα μας-, μιλάμε για την πραγματικά μεγάλη βιομηχανία της χώρας», επισήμανε. Ανέδειξε ως προϋποθέσεις για την ελκυστικότητα του πρωτογενούς τομέα για νέους παραγωγούς, καθώς και για να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, τη βελτίωση των υποδομών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και την επανέναρξη των επαγγελματικών σχολών για αγρότες. Εξήρε, κλείνοντας, την πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τους κόμβους εκπαίδευσης αγροτών και παραγωγών στο πεδίο.
Ο Αντώνης Νικολάου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, παρέθεσε τους τρεις παραγωγικούς άξονες της Θεσπρωτίας: «Ο τουρισμός κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αγροτικά προϊόντα, με κύρια παραγωγή τα μανταρίνια με 50.000 τόνους περίπου ετησίως, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια, και τέλος η υδατοκαλλιέργεια, η οποία είναι ο δυναμικότερος οικονομικά πυλώνας παραγωγής του νομού». Εστίασε στη συμβολή της υδατοκαλλιέργειας στην ευρύτερη ανάπτυξης της περιοχής, με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε σχεδόν 12 χιλ. τόνους και το ποσοστό εξαγωγών να αγγίζει το 95%, ενώ συγχρόνως προσφέρει απασχόληση σε περισσότερους από 500 εργαζόμενους και σημαντικές επενδύσεις.
Ξεκινώντας την παρέμβαση του, ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Σκούφος, σημείωσε ότι η Ήπειρος κατ’ αναλογία πληθυσμού και ζωικού κεφαλαίου είναι τέταρτη στην Ευρώπη και η πιο πλούσια στην Ελλάδα, με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δεδομένου ότι η έννοια των τροφίμων αλλάζει, επέμεινε στην ανάγκη «να είμαστε οι πρώτοι που θα δούμε το τρόφιμο από την εκτροφή, από τον παραγωγό, το πώς διατρέφει τα ζώα του», αναδεικνύοντας τη σύνδεση με την υγεία. «Η καινοτομία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι το τρόφιμο με διατροφικούς ισχυρισμούς ή, κατά τη διεθνή τάση, food for health», υπογράμμισε. Δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητα παραγωγής, εστίασε σε δύο μοντέλα: ένα της αυτάρκειας και ένα των τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα. Ότι θέλουμε να δώσουμε ζωή στην περιφέρεια, θέλουμε να δώσουμε πνοή ανάπτυξης στην Ήπειρο», είπε, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Όλγα Μαρκογιαννάκη. «Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στην περιφέρεια», σημείωσε, απαριθμώντας σειρά έργων, ειδικά για την Ήπειρο, όπως η Εγνατία Οδός, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η αναβάθμισή του, το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έφερε ιατρική κάλυψη σε κάθε χωριό, τα ΚΕΠ, η στήριξη των συνεταιρισμών.