Ένα ακόμα περιβαλλοντικό «έγκλημα» , σημειώθηκε στην Ήπειρο, όπου κυριολεκτικά … στέρεψε ο ποταμός Λούρος, δημιουργώντας περιβαλλοντική καταστροφή. Το Πράσινο Κίνημα, καταγγέλλει τις πολιτικές υποβάθμισης, από την Περιφέρεια Ηπείρου, που στο τέλος, όπως πάντα, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον «λογαριασμό», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση το Πράσινο Κίνημα.
Όλα αυτά συνέβησαν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Λούρου, μεταξύ του Συνοικισμού Ραψαίοι Τερόβου και Κουκλεσίου του Δήμου Δωδώνης. O Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, έγινε δέκτης καταγγελιών από τους κατοίκους για σημαντικά λάθη της Περιφέρειας Ηπείρου. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε κινητοποίηση και μεταφέρθηκε νερό με βυτία, ώστε να διατηρήσει ενεργά τα τελευταία καταφύγια των ψαριών, η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη ανυπολόγιστη. Ο Δήμαρχος Δωδώνης ζήτησε ήδη, με έγγραφα αρμοδίως, την παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την παύση της συντελούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής, στα όρια του Δήμου του.
«Οι εκτεταμένες εργασίες, επέφεραν τη διακοπή της ροής των υδάτων σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων της κοίτης του ποταμού, καθώς και την στέρεψη των φυσικών οβιρών, οι οποίες αποτελούν ενδιαίτημα τόσο της ενδημικής πέστροφας του Λούρου όσο και των άλλων ειδών της ιχθυοπανίδας. Πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής κάνουν λόγο για προβλήματα που δημιουργήθηκαν και σε ιχθυοτροφείο στα όρια του γειτονικού Δήμου Ζηρού, ενώ κατά τις τελευταίες ώρες και δη τις νυχτερινές, αγριογούρουνα παρουσιάστηκαν στο στερεμένο ποτάμι και έτρωγαν τα νεκρά ψάρια» τονίζεται μεταξύ άλλων, στα έγγραφα.
Εν τω μεταξύ στις εργασίες διευθέτησης της κοίτης αποδίδουν ξεκάθαρα την καταστροφή οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Δωδώνης, κλιμάκιο των οποίων βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στην περιοχή και πραγματοποίησε αυτοψία, αποτυπώνοντας σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό εικόνες τόσο από τις εργασίες όσο και από ψόφια ψάρια και οστρακοειδή, τα οποία εγκλωβίστηκαν σε διάφορα σημεία, όταν σταμάτησε να ρέει το ποτάμι.
«Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη ότι τα έργα έχουν γίνει άψογα και το πρόβλημα έχει προκληθεί από την ανομβρία, μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν. Τα ίδια “άψογα” έργα, άλλωστε, της Περιφέρειας έχουν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα σε όλη την περιοχή. Για παράδειγμα, στον ποταμό της Τύριας, του οποίου έχει διανοιχτεί η κοίτη σε αρκετά σημεία -με αδειοδοτήσεις και μελέτες που ουδέποτε παρουσιάστηκαν- οι εκτεταμένες αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα το στέρεμα πηγών και την κατάρρευση του γεφυριού της Αρτοπούλας τον περασμένο χειμώνα. Ευτυχώς που εκεί δεν υπάρχει τόσο πλούσια άγρια πανίδα εντός του ποταμού, όπως στον ποταμό Λούρο. Οι εκτεταμένες αμμοληψίες είχαν ως αποτέλεσμα στην Τύρια στο Ασπροχώρι και στην Καταμάχη να εκβαραθρώνονται οι γέφυρες και η Περιφέρεια να προκηρύσσει νέα έργα για να στηρίξει τις γέφυρες που ρίχνει», σημειώνει η Λαϊκή Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της.
Ορίζοντες Ηπείρου: «Προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Λούρο»
Μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στον ποταμό Λούρο με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη θα καταθέσουν οι Ορίζοντες Ηπείρου, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι συντονιστές της παράταξης, Μιχάλης Νάτσης και Άλκης Λάνταβος, μαζί με τον γραμματέα και νομικό σύμβουλο, Δημήτρη Παππά.
Ο κ. Νάτσης, μετά την επίσκεψη κλιμακίου των Οριζόντων Ηπείρου στον Λούρο έκανε λόγο για μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή η οποία ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά λόγω της ασθένειας των πλατάνων.
«Οι εικόνες που αντικρίσαμε αποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού κι όχι το κατάφορο ψέμα του Περιφερειάρχη περί ανομβρίας είναι υπεύθυνες για την καταστροφή που έχει συντελεστεί», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νάτσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Λάνταβος έκανε λόγο για θλίψη, θυμό και αγανάκτηση από το αποτέλεσμα των έργων της περιφέρειας αποδίδοντας ακέραια την ευθύνη στον κ. Καχριμάνη.
Παρουσίασε μάλιστα μια σειρά από εικόνες οι οποίες απορρίπτουν κάθε επιχείρημα περί ανομβρίας, αφού αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι οι εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού κατέστρεψαν τον πλαγκτόν του πυθμένα που συγκρατεί τα νερά με αποτέλεσμα αυτός να «στραγγίξει», την ίδια ώρα που ως δια μαγείας, μετά από τις καταγγελίες, τα μηχανήματα που εκτελούσαν τις παρεμβάσεις εξαφανίστηκαν, αφήνοντας μάλιστα πίσω τα ξερά πλατάνια.
«Αντικρίσαμε μια οικολογική καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ήταν ορατές οι ‘’εργασίες’’ που έγιναν το προηγούμενο και τα ξερά πλατάνια που έχουν κοπεί εδώ και χρόνια να μένουν εκεί με τον κίνδυνο να δημιουργήσουν , μέσα σε όλα τα άλλα, επιπλέον πρόβλημα για ενδεχόμενη πλημμύρα», κατέληξε ο κ. Λάνταβος.
Ο Δημήτρης Παππάς, τέλος τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι ευθύνη όλων, προσθέτοντας ότι «όταν αφήνουμε παρανομούντες να δρουν ατιμώρητα υπονομεύεται το περιβάλλον».
Για το λόγο αυτό οι Ορίζοντες Ηπείρου θα υποβάλλουν άμεσα μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας του να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες της Περιφέρειας.
Η παράταξη μάλιστα έχει ήδη ζητήσει από την Περιφερειακή Αρχή αντίγραφα των συμβάσεων για τα έργα που έγιναν στον Λούρο καθώς και τις απαραίτητες μελέτες.
«Ζητάμε αρχικά να δούμε αν υπάρχουν μελέτες. Ποιος τις συνέταξε και ποιος επέβλεψε τα έργα. Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή; Υπάρχει αδειοδότηση για τη διαχείριση των υδάτων;», τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος καταλήγοντας δήλωσε σίγουρος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα δράσει γρήγορα και θα πράξει αποτελεσματικά το καθήκον της.
Η Περιφέρεια Ηπείρου για τις Αντιπλημμυρικές εργασίες στον ποταμό Λούρο
Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ποταμού Λούρου, έγιναν μετά από αιτήματα κατοίκων για την προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και από αυτές δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Η περιοχή – σημείωσε – για τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αντικείμενο της επέμβασης ήταν η απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια -αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της- προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και η πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες.
Η Δασική Υπηρεσία- ανέφερε ο Περιφερειάρχης- χαρακτήρισε άψογο τον καθαρισμό από τα πεσμένα πλατάνια, ενώ και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Όσον αφορά τον έλεγχο του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά του η περιοχή, από τη στιγμή που ασχολήθηκε με το θέμα θα έπρεπε να ειδοποιήσει και την Υπηρεσία της Περιφέρειας να παρίσταται και όχι μόνο τον καταγγέλλοντα.
Για τις καταγγελίες γίνεται επιθεώρηση από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος, ενώ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι όπως προέκυψε από τις αναφορές των υπηρεσιών της Περιφέρειας δεν σχετίζονται οι εργασίες καθαρισμού με το ζήτημα των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν σε οβίρες επιδεικνύοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό. Το πρόβλημα, εξήγησε, οφείλεται στη μείωση του νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και είναι πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλά ποτάμια της χώρας, ενώ έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή στον ποταμό Λούρο.