Περικλής Μίγδος: έργα μέσω της ΕΤΑΝΑΜ

Στο τελικό στάδιο προς δημοπράτηση απο τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη έργα μέσω της ΕΤΑΝΑΜ μετά την οριστικά θετική αξιολόγηση τους και ένταξη τους σε συγκεκριμένο πρόγραμμα !
Στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER της ETANAM (Υπομέτρο 19.2 ΠΑΑ – Παρεμβάσεις Δημόσιου Χαρακτήρα εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν οι παρακάτω προτάσεις που είχε καταθέσει ο Δήμος μας :
1. “Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Υλοποίησης Κέντρων Αθλοπαιδιών Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη” , συνολικού προυπολογισμού 240.000 Ευρώ που αφορά στην κατασκευή γηπέδων 5Χ5 σε Άνω Καλεντίνη και Άνω Πέτρα καθώς και την κατασκευή των αντίστοιχων έργων για τις υποδομές παιδικών χαρών σε Άνω Καλεντίνη και Άνω Πέτρα. Τα όργανα στις παραπάνω παιδικές χαρές είναι ενταγμένα σε προμήθεια από το προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και από το Πράσινο Ταμείο .
Ο Δήμος μας σε καιρούς οικονομικά δύσκολους έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για εκμετάλλευση κάθε πιθανού χρηματοδοτικού εργαλείου.
2. : “Βιωματικές Δράσεις Διατήρησης & Ανάδειξης της Μουσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς κοιλάδας Αχελώου ” , συνολικού προϋπολογισμού 27.300 Ευρώ που αφορά σε πρόταση για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας. Είναι η πρώτη φορά που εντάχθηκε τέτοιο έργο στο Δήμο μας.

Η Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας θα τελέσει Αρτοκλασία
Η Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» θα τελέσει Αρτοκλασία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 9.00π.μ. στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, Ακαδημίας 67, προς τιμή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.
Καλούνται όλοι οι απόδημοι Αμμοτοπίτες και οι φίλοι, να μας τιμήσουν με την παρουσίας τους για τον εορτασμό των Αγίων, των οποίων το όνομα φέρει η Αδελφότητά μας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Αρτοκλασίας, το ΔΣ της Αδελφότητας θα προσφέρει κέρασμα, στο καφέ Mollini, Ιπποκράτους 9-11.

Βαγγέλη Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου»
Τρίτη 12 Νοεμβρίου, 8.30 μ. μ. Επιμελητήριο Άρτας
Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου» παρουσιάζουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 8.30 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Άρτας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», το Επιμελητήριο Άρτας, ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και το βιβλιοπωλείο «Η Πολυθρόνα του Νίτσε».
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μιλούν η Έλενα Μάντζιου, Φιλόλογος, και η Ειρήνη Αυδίκου, Καθηγήτρια Πληροφορικής. Παρεμβαίνει η Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος, μεταφράστρια.
Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, Φιλόλογος, συγγραφέας.

Ο Βαγγέλης Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, μελέτες και κριτικές, ενώ έχει μετάσχει σε πολλά και σημαντικά συλλογικά έργα.
Το μυθιστόρημα «Οδός Οφθαλμιατρείου» ακολουθεί τη δραματική πορεία του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη από την πατρική γη τού Συρράκου στην Αθήνα και από την Αθήνα στην Άρτα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, 22 Απριλίου 1894, σε ηλικία μόλις 26 χρονών. Ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει από το θάνατο στη ζωή, προκειμένου να ολοκληρώσει τώρα μια συζήτηση που την άφησε τότε στη μέση.

Ρεκόρ επισκεπτών στα Γιάννενα
Ρεκόρ επισκεπτών στην πόλη και γενικά στο νομό Ιωαννίνων το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Τα καταλύματα είχαν πληρότητα και πολλοί επισκέπτες αναγκάστηκαν να διαμείνουν και σε γειτονικές περιοχές. Σε Μέτσοβο, Ζαγόρι σημειώθηκε το αδιαχώρητο, ενώ πολλοί ήταν και οι επισκέπτες σε Τζουμέρκα, αλλά και στο Πωγώνι, όπου σημειώθηκε εντυπωσιακή προσέλευση και στην αναπαράσταση της μάχης στο Καλπάκι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, η πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχονταν από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στα χωριά τους, βρέθηκαν και πολλοί απόδημοι, που συμμετείχαν και σε τοπικές εκδηλώσεις, κυρίως των ρακοκάζανων.
Η τουριστική «έκρηξη» του τριήμερου στα Γιάννενα, συμπίπτει και με τη δημοσιοποίηση Σεπτεμβρίου της κυλιόμενης έρευνας του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία η Ήπειρος παραμένει ψηλά στο δείκτη ικανοποίησης, καθαριότητας, τοποθεσίας, αλλά και στις τιμές των «μεσαίων» καταλυμάτων. Τα Γιάννενα έχουν το προβάδισμα στις χειμερινές προτιμήσεις, η Πάργα και τα Σύβοτα βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των θαλάσσιων προορισμών.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού 
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.
Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή οινοτουριστικών δικτύων.
Στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα:

– Η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος»
– Η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας
– Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής
– Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου
– Η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου
– Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης
Προγραμματίστε από τώρα την εκδρομή σας για την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεστε.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα οινοποιεία της κάθε περιοχής και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει, μπορείτε να μάθετε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Οινοπαραγωγών.

Στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Food Panorama Expo στη Κύπρο ο Δήμος Νικολάου Σκουφά 
Στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου έργου “OLIVE_CULTURE” o Δήμος Νικολάου Σκουφά εκπροσωπούμενος από τη Δήμαρχο κα. Ροζίνα Βαβέτση θα συμμετέχει μαζί με εκπροσώπους των φορέων του διασυνοριακού σχήματος υλοποίησης του έργου από Ελλάδα και Αλβανία, στην Διεθνή Έκθεση «Food PANORAMA Expo & Οινογεύσεις 2019» που θα λάβει χώρα στη Κύπρο (Λευκωσία) στις 9-10 Νοεμβρίου 2019.
To OLIVE_CULTURE έχει ως στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής εμπειριών, τεχνογνωσίας και ορθών πρα
κτικών εστιάζοντας στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της καλλιέργειας, της μεταποίησης και της εμπορίας της επιτραπέζιας ελιάς.
Ο σκοπός συμμετοχής στην Έκθεση είναι η προώθηση και προβολή στο ευρύ κοινό, των στόχων και των δράσεων του έργου στο οποίο ο Δήμος Νικολάου Σκουφά ενεργεί υπό την ιδιότητα του Επικεφαλής Εταίρου (Lead Beneficiary).

Το διασυνοριακό σχήμα υλοποίησης του έργου αποτελείται από Δήμο Νικολάου Σκουφά (Επικεφαλής Εταίρος), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΕΛΚΕ) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πληροφορικής) από τη πλευρά της Ελλάδας και από τη πλευρά της Αλβανίας από τη Περιφέρεια Αυλώνας, το Κέντρο Μεταφοράς Αγροτικής Τεχνολογίας Αυλώνας και το Δήμο Μπεράτ.
Το OLIVE_CULTURE υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας & της Αλβανίας.

Όλγα Γεροβασίλη: Οι πλειοψηφίες δεν αποφασίζουν με βάση νόμους που εκείνες εφευρίσκουν
«Η επιτροπή ορίζεται με βάση τις προτάσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων και δεν προβλέπεται διαδικασία εξαίρεσης από άλλο κόμμα», τόνισε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Άκη Παυλόπουλο.
Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι με τη διαδικασία εξαίρεσης δεν διαφωνεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε την καταψήφιση της πρότασης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ από το ΚΚΕ αλλά και τη διαφωνία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Χάρη Καστανίδη. Ακόμα και το κόμμα του κυρίου Βελόπουλου δεν υπερψήφισε την πρόταση.
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η υπόθεση της Novartis είναι «ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μετατρέψει σε σκευωρία. Πρόκειται για μία συμπαιγνία μέρους της Νέας Δημοκρατίας και μέρους του ΚΙΝΑΛ».

Στην επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας ότι ένας λόγος εξαίρεσης είναι οι απόψεις που έχουν οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο τόνισε: “Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το εξετάσει η επιτροπή της Βουλής. Εδώ μιλάμε για αυθαιρεσία της πλειοψηφίας της επιτροπής. Οι πλειοψηφίες δεν αποφασίζουν με βάση νόμους που εκείνες εφευρίσκουν».
Αναφερόμενη στη φημολογία περί αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία ήθελε πολύ να αποχωρήσουμε αλλά δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θα υπερασπιστούμε τις θεσμικές διαδικασίες. Θέλουμε να συζητηθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου Νovartis και θα συνεισφέρουμε ώστε αυτό να συμβεί».

Ο Γεν.Πρόξενος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πόλη επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, ο Γενικός Πρόξενος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Πόλη, κύριος Cui Wei.
O κ.Wei, ο οποιος είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που επισκέπτεται την Ιερή Καθέδρα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται της ζωής και των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Θρόνου. Επίσης, ο κ.Γενικός ενημερώθηκε για την πνευματική δραστηριότητα που αναπτύσει η Ιερά Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, η οποία, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας της, μεριμνά για την διαποίμανση και ενίσχυση των Ορθοδόξων πιστών που διαβιούν εκεί. Ο κ.Wei από την πλευρά του ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την θρησκευτική και κοινωνική ζωή στην Κίνα και είπε ότι θα χαρεί να τον δει να επισκέπτεται την χώρα του.
Αμέσως μετά, ο κ.Wei, συνοδευόμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Ιάκωβο, επισκέφθηκε τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και ενημερώθηκε για την ιστορία του και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό
Συνάντηση εργασίας είχαν το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς επίσης και οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν με το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και τον τρόπο χρηματοδότησής του, στα Ηλεκτρονικά Μητρώα Υποδομών, στην αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και την πολιτική για τα δίκτυα 5G.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη ένα νέο και φιλόδοξο εθνικό σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε βρει πολύτιμο συμπαραστάτη το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρό του Γιώργο Στασινό για τις προτάσεις και την τεκμηρίωση που προσφέρει στις σχετικές μας πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την καλή συνεργασία και θα παράγουμε γρήγορα αποτελέσματα για τους πολίτες».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη για τη συνεργασία. Δεν είναι λίγο να προωθείται τόσο γρήγορα από μια κυβέρνηση ένα τόσο τεχνικό νομοσχέδιο, όπως αυτό που περιελάμβανε τις διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιών. Είμαι και εγώ βέβαιος ότι η συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το ΤΕΕ θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, για να βελτιώσουμε τη ζωή και τη δουλειά όλων».

Ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς στην Ιερά Μονή Δρυμοναρίου Φλωριάδας Βάλτου
Με ιδιαίτερη κατάνυξη και την συμμετοχή πλήθους πιστών την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 το πρωί, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην μεταβυζαντινή Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμοναρίου στην Φλωριάδα Αιτωλοακαρνανίας, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, για πρώτη φορά στα νεώτερα χρόνια τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μονή Δρυμοναρίου. Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που προσήλθαν και κατέκλυσαν όλους τους χώρους της Ιεράς Μονής για να εκκλησιαστούν και να ακούσουν τη φωνή του Επισκόπου τους την ιστορική αυτή ημέρα για την Μονή.

Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ.Κοσμάς απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο της ενορίας της Φλωριάδας π.Ηλία Βανάκα, ο οποίος ταπεινά, σεμνά, αθόρυβα και με υπακοή διακονεί την απομακρυσμένη ενορία της Φλωριάδος, μιας διάσπαρτης ενορίας που αποτελείται από δώδεκα οικισμούς και στους οποίους ο απλοϊκός π.Ηλίας προσφέρει τον εαυτό του.
Στην Θεία Λειτουργία προσήλθε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ.Γεώργιος Κατσούλας, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Φλωριάδας καθώς και οι δάσκαλοι με τους μαθητές της περιοχής.
Η Ιερά Μονή Δρυμοναρίου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Λιάσκοβο Τοπ.Κοιν. Φλωριάδας, σε απόσταση 15 περίπου χιλιόμετρων από το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για μια ιστορική Μονή των αρχών του 16ου αιώνα στην οποία θαυμάζει κανείς τον πλούσιο διάκοσμο με αγιογραφίες από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.