Περικλής Μίγδος: διεκδικούμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για τους αγρότες

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη

Την στήριξη των αγροτών και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και ειδικά αυτούς που ζούν και εργάζονται σκληρά στον ορεινό Δήμο του Γ. Καραϊσκάκη, στηρίζουν με ψήφισμά τους ο Δήμαρχος Περικλής Μίγδος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
Πιο συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν στον τόπο μας από τις μειωμένες τιμές διάθεσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ως επίσης και με την απασχόληση των κατοίκων στις εν λόγω δραστηριότητες εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

Ο αγροτικός κόσμος στον Δήμο και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Άρτας ασχολείται παραδοσιακά από πολλά χρόνια με τον πρωτογενή αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Αρκετές οικογένειες ζουν αποκλειστικά από τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Η πολύχρονη εμπειρία, η γνώση και ο ζήλος των αγροτικών οικογενειών του Νομού μας εγγυώνται την άριστη ποιότητα προϊόντων από την καλλιέργεια της ελιάς, του κάστανου, του ακτινίδιου, του πορτοκαλιού, του
μανταρινιού και την εκτροφή κοτόπουλων, βοοειδών και αμνοεριφίων.

Το ελεύθερο και πολλές φορές ασύδοτο εμπόριο διαμόρφωσε φέτος απαράδεκτα χαμηλές τιμές στα προϊόντα και δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή , κάτι που οδηγεί στην φτώχεια τους απασχολούμενους στον αγροτικό και πτηνοτροφικό τομέα..
Η φετινή άριστη ποιοτικά σοδιά ελιάς κινδυνεύει να μείνει απούλητη ή να αγοραστεί από ιδιώτες εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, που είναι κάτω του κόστους .
Η κτηνοτροφία κινδυνεύει με αφάνεια λόγω της χαμηλής τιμής διάθεσης του γάλακτος, αλλά και από τον καταρροϊκό πυρετό που απειλεί τα κοπάδια.

Οι μονάδες συγκέντρωσης και μεταποίησης των προϊόντων μας , κατά κοινή ομολογία ,
αποφασίζουν για τις τύχες χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, που μία ακόμα φορά βλέπουν το μόχθο τους να υφαρπάζεται από συμφέροντα.
Οι τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των ζωοτροφών και των αγροτικών εργαλείων και μηχανημάτων κάνουν ασύμφορη οποιαδήποτε καλλιέργεια και εκτροφή ζώων..
Η αγροτική παραγωγή της περιοχής μας δίνει δουλειά και εισοδήματα σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Δεν χρειάζονται να αλλάξουν δουλειά οι δημότες μας ή να φύγουν από τον τόπο μας.
Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται μία πιο ρεαλιστική αγροτική πολιτική εκ μέρους της Πολιτείας.
Μία πολιτική που θα βάζει φραγμό στην ανεξέλεγκτη διακίνηση αλλοδαπών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας, θα ενισχύει την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, θα μειώσει τους συντελεστές παραγωγής και θα ορίζει τιμές ασφαλείας , που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα
λογικό κέρδος στους παραγωγούς.
Από την μεριά μας εκφράζοντας την αγωνία των δημοτών μας που απασχολούνται με τον
κτηνοτροφικό και αγροτικό τομέα είτε στην παραγωγή , είτε στην μεταποίηση , είτε στην συγκομιδή δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα στις διεκδικήσεις τους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.

Ζητούμε:
1. Τιμές ασφαλείας των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν
ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
2. Στήριξη από την Πολιτεία της απώλειας των εισοδημάτων των αγροτών και κτηνοτρόφων.
3. Δωρεάν εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου.
4. Εκτέλεση έργων αγροτικής οδοποιϊας για την ασφαλή πρόσβαση στις μονάδες παραγωγής .
5. Μέτρα για την μείωση του κόστος παραγωγής.
6. Πάγωμα και ρύθμιση οικονομικών υποχρεώσεων και δανείων .