Περικλής Μίγδος προς Άδωνη Γεωργιάδη: «Στηρίξτε και τους μελισσοκόμους»

Η πανδημία του Covid 19 χτύπησε τον κλάδο

Μείωση των πωλήσεων κατά 80%

Μείωση στην παραγωγή προϊόντων κατά 40 %

«Αν και ο κλάδος της Μελισσοκομίας είναι πάρα πολύ σημαντικός για το μέλλον του πλανήτη μας καμία επιδότηση ή στήριξη δεν λαμβάνουν οι Μελισσοκόμοι παρότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Γεωργίας το 2019 είχε εξαγγείλει διπλασιασμένη ενίσχυση της Ε.Ε. στα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα των Κρατών – Μελών για τα έτη 2019 – 2022 . Αντ’αυτού ο ΚΑΔ των μελισσοκόμων ούτε καν εντάχθηκε στους πληττόμενους από την πανδημία Covid 19», σημειώνει σε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμαρχος του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος.

Στο έγγραφό του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περ. Μίγδος, αφού επισημαίνει τόσο την μεγάλη πτώση των πωλήσεων από το κλείσιμο της εστίασης και την έλλειψη τουριστικής δραστηριότητας, όσο και τη μειωμένη παραγωγή, ζητά να ληφθεί μέριμνα οικονομικής ενίσχυσης των μελισσοκόμων λόγω των εξοντωτικών συνεπειών που έχει επιφέρει στον κλάδο η πανδημία του Covid 19.
Στο έγγραφό του προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο Περικλής Μίγδος τονίζει τα εξής:

«Ο Μελισσοκομικός κλάδος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις τις πανδημίας με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται:
α) Μείωση στην παραγωγή προϊόντων κατά 40 % τουλάχιστον
β) Μείωση των πωλήσεων κατά 80% ( κύριος λόγος της μείωσης : Το κλείσιμο της εστίασης και η έλλειψη τουριστικής δραστηριότητας )
γ) Μείωση των τιμών χονδρικής αγοράς ( κύρια αιτία πτώσης τιμής οι αδιάθετες ποσότητες της περσινής χρονιάς )

Πέραν των παραπάνω η ελεύθερη εισαγωγή μελιού και οι ελληνοποιήσεις μελιών άγνωστης προέλευσης και ποιότητας και η πώληση πολλών από αυτά σε super market οδηγούν αναπόφευκτα σε πτώση τιμών άλλα και σε αδυναμία των δικών μας μελισσοκόμων να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής αγνών και ποιοτικών προϊόντων.
Αν και ο κλάδος της Μελισσοκομίας είναι πάρα πολύ σημαντικός για το μέλλον του πλανήτη μας καμία επιδότηση ή στήριξη δεν λαμβάνουν οι Μελισσοκόμοι παρότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Γεωργίας το 2019 είχε εξαγγείλει διπλασιασμένη ενίσχυση της Ε.Ε. στα εθνικά μελισσοκομικά προγράμματα των Κρατών – Μελών για τα έτη 2019 – 2022 . Αντ’αυτού ο ΚΑΔ των μελισσοκόμων ούτε καν εντάχθηκε στους πληττόμενους από την πανδημία Covid 19 .

Και παρά το γεγονός ότι οι Μελισσοκόμοι καταβάλουν ετήσια εισφορά στον ΕΛΓΑ η ισχύουσα νομοθεσία είναι εξαιρετικά ανεπιεικής για τον συγκεκριμένο κλάδο.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητο:
α) Να ενισχυθεί άμεσα οικονομικά ο Μελισσοκομικός κλάδος με την ένταξη του στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω Covid 19
β) Να συμπεριληφθούν και οι Μελισσοκόμοι στους δικαιούχους αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση καταστροφής λόγω καιρικών συνθηκών ή λόγω χρήσης φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων επί ίσοις όροις σε σχέση με τους άλλους κλάδους της πρωτογενής αγροτικής παραγωγής.