Περικοπές στα τέλη του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου

Τι κερδίζουν Δήμοι και δημότες από τη μείωση κατά 1,5 εκατ. Ευρώ

Χρήστος Τσιρογιάννης: Θα επιμένω συνεχώς για χαμηλές τιμές

Από τις αντιπαραθέσεις και τις αντιθέσεις τελικά βρέθηκε κοινός τόπος και η προχθεσινή συνεδρίαση του του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου με τους Δήμους της Ηπείρου ολοκληρώθηκε σε διαφοτερικό κλίμα, αφού οι Δήμαρχοι βγαίνουν κερδισμένοι καθώς οι Δήμοι θα καταβάλλουν λιγότερες εισφορές, επομένως δεν θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν στους δημότες τους, επιπλέον οικονομικά βάρη

Όπως αποφασίσθηκε την Τρίτη στη συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, που αφορούσε την διαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού, ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε λίγο κάτω από τα 3 εκ. ευρώ για τη λειτουργία του Συνδέσμου, σχεδόν 1,5 εκ. λιγότερο από το ποσό που είχε αρχικά υπολογισθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου, πράγμα που όπως δηλώνουν Δήμαρχοι που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκαν στα τέλη που είχαν υπολογιστεί, τα πολλαπλά οφέλη στους 18 Δήμους της Ηπείρου, αφορούν και απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της Ηπείρου.
Μεταξύ εκείνων που είχαν αντιδράσει στα τέλη που είχαν υπολογιστεί ήταν και ο Δήμαρχος Αρταίων, που βλέπει μειωμένο κατά 300 χιλιάδες το τέλος (367.111 αντί 600.311 ευρώ), που θα ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει ο Δήμος στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Πιο συγκεκριμένα, μειωμένος κατά 1,5 εκ. ευρώ περίπου, όφελος που επιμερίζεται αναλογικά στους 18 δήμους, είναι ο τελικός προϋπολογισμός για τη λειτουργία του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.
Το ετήσιο κόστος διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ φτάνει τα 2,928 εκ. ευρώ ενώ τα ποσά μάλιστα που επιμερίζονται ανά δήμο, είναι πιθανό να αναμορφωθούν εκ νέου προς τα κάτω μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Φορέα, τόσο από τον πρόεδρό του Νίκο Καλατζή, όσο και από τους Μιχ. Πλιάκο και Χρ. Τσιρογιάννη αντίστοιχα.

Ο Χρ. Τσιρογιάννης μάλιστα εμφανίστηκε και δικαιωμένος, καθώς υπήρξε δημόσια παραδοχή από το προεδρείο, ότι ο όρος «ενιαία τιμολογιακή πολιτική» που χρησιμοποιήθηκε από τον Μάρτιο μέχρι και χθες, δεν περιγράφεται στη σχετική ΚΥΑ, αλλά όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο κ. Καλαντζής, ήταν «ένας δικός μας όρος».
Η νέα εισήγησηγια μειωμένα τέλη προήλθε από τις αλλαγές που προτάθηκαν από πλευράς Δήμων στο αρχικό σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης μετά από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων-Μελών του ΦΟΔΣΑ, και η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ υιοθέτησε τις τροποποιήσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στο σχέδιο του κανονισμού τιμολόγησης.
Να σημειωθεί πως οι περικοπές στον προϋπολογισμό εντοπίζονται στα εξής: τη μείωση των προσλήψεων, που είχαν προβλεφθεί, τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (από έξι μήνες σε τρεις, εφόσον ολοκληρωθούν), την αναβολή της δαπάνης για προμήθεια τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων και βυτιοφόρου εκκενώσεως δεξαμενής επεξεργασμένων στραγγισμάτων, και τη μείωση δαπάνης για την κατασκευή γραφείων του Συνδέσμου.
Στην περίπτωση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ορίζονται ειδικά κριτήρια για τους ορεινούς Δήμους. Ως ορεινοί χαρακτηρίζονται οι εξής Δήμοι: Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων και Φιλιατών. Για τους συγκεκριμένους Δήμους ο ΦΟΔΣΑ προβαίνει σε θέσπιση ειδικών προνομιακών τιμολογίων και η μείωση που επέρχεται στις εισφορές τους ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 22.626,97€.
Αναλυτικά, οι εισφορές των δήμων για το 2020 θα έχουν ως εξής:
ΑΡΤΑ: ο δήμος Άρταίων θα καταβάλει 367.111 αντί 600.311 ευρώ, ο δήμος Γ. Καραϊσκάκη 22.069 αντί 37.830 ευρώ, ο δήμος Κ. Τζουμέρκων 20.823 αντί 35.692, ο δήμος Ν. Σκουφά 99.626 αντί 156.373
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Ο δήμος Κόνιτσας θα καταβάλλει 30.836 ευρώ (αντί για 51.231 ευρώ), ο δήμος Πωγωνίου 36.978 αντί για 63.384 ευρώ, ο δήμος Ζαγορίου 20.296 αντί για 34.790 ευρώ, ο δήμος Μετσόβου 41.308 αντί για 70.807 ευρώ, ο δήμος Ζίτσας 110.556 αντί 165.383 ευρώ, ο δήμος Ιωαννιτών 1, 164 εκ. ευρώ αντί για 1,743 εκ. ευρώ, ο δήμος Δωδώνης 36.330 αντί για 56.250 ευρώ, ο δήμος Β. Τζουμέρκων 15.280 αντί για 26.192 ευρώ,
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ο δήμος Σουλίου 67.783 αντί για 99.150, ο δήμος Ηγουμενίτσας 271.788 αντί 402.771 ευρώ, ο δήμος Φιλιατών 44.979 αντί 77.099 ευρώ,
ΠΡΕΒΕΖΑ: ο δήμος Πρέβεζας 304.376 αντί για 471.558 ευρώ, ο δήμος Πάργας 159.764 αντί 247.359 ευρώ, και ο δήμος Ζηρού 114.740 αντί 177.650 ευρώ.

Δηλώσεις
«Ο Φορέας υποχρεούται να επιμερίσει το κόστος λειτουργίας του που προκύπτει από συγκεκριμένα κριτήρια και στους 18 δήμους της Ηπείρου και αυτό κάναμε. Συμφωνήσαμε σήμερα για το τρέχον έτος και μέχρι το τέλος του έτους, θα χρειαστεί να συζητήσουμε για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής του 2021», ανέφερε ο κ. Καλαντζής.
«Νομίζω ότι με συνεννόηση και με κατανόηση για τις εποχές που βρισκόμαστε και για το αντικείμενο που μιλάμε, νομίζω θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το περιβάλλον αλλά και για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες», σημείωσε, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2020 ενδέχεται να υπάρξουν και νέες περικοπές, αν για παράδειγμα δεν ολοκληρωθούν και λειτουργήσουν οι ΣΜΑ για ένα τρίμηνο» είπε ο δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος,
Τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις πλέον εφικτές και κοστολογημένες προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εισφορές των δήμων στον ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, κάτι που έγινε αποδεκτό από το διοικητικό συμβούλιο.

Σκουπίδια από Πελοπόννησο
Η συζήτηση μεταφοράς από άλλες περιοχές στην Ήπειρο, φαίνεται πως έχει τεθεί πάνω στο τραπέζι.
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η δήλωση που έκανε ο Γεν. Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Αγραφιώτης σε μέσο ενημέρωσης της Πελοποννήσου επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από άλλες περιοχές στη Μονάδα ΑΣΑ των Ιωαννίνων. Ο κ. Αγραφιώτης ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πελοπόννησο με τη διαχείριση λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της Μονάδας στην Τρίπολη, είπε πως η Μονάδα ΑΣΑ της Ηπείρου είναι στη διάθεση των δήμων της Πελοποννήσου, ώστε να δεχθεί για κάποιο χρονικό διάστημα τα απορρίμματα, με την προϋπόθεση βέβαια, πως θα πρέπει να υπάρξει η συνεννόηση και η σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Ηπείρου και του ΦΟΔΣΑ.
Ο κ. Καλαντζής αλλά και ο κ. Πλιάκος είπαν ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα στον Φορέα, που μπορεί να το συζητήσει όμως, εάν προκύπτουν οφέλη για τους δήμους, επομένως και για τους δημότες τους. Η διαφοροποίηση ωστόσο έγκειται στο ότι ο κ. Καλαντζής υποστήριξε πως μία τέτοια πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή και να επιφέρει μειώσεις για τους 18 δήμους της Ηπείρου εάν η ποσότητα που θα μεταφερθεί θα συνυπολογιστεί σε αυτήν της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που πρέπει να μεταφέρουν οι δήμοι της Ηπείρου στη Μονάδα. Ο κ. Πλιάκος από την άλλη έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή» που είναι για τους δήμους της Ηπείρου το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σε μία τέτοια περίπτωση το παραμικρό οικονομικό όφελος για την Ήπειρο.

Χρήστος Τσιρογιάννης: Θα επιμένω συνεχώς για χαμηλές τιμές
Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, μίλησε αποκλειστικά στην ΗΧΩ, για τα τέλη Δήμων προς ΦΟΔΣΑ και δήλωσε τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή ήμουν ξεκάθαρα υπέρ της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για όλους του Δήμους της Ηπείρου, άσχετα με την απόσταση που έχουν με το εργοστάσιο, μιας και αυτό σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί όλους τους Ηπειρώτες.
Θα επιμένω συνεχώς για χαμηλές τιμές στα τέλη των Δήμων προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και αυτό γιατί πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι όσο περισσότερο μειωθούν οι εισφορές από τους Δήμους προς τον Φορέα τόσο δεν θα προχωρήσουν οι Δήμοι σε αυξήσεις δημοτικών τελών. Όλο το όφελος των χαμηλών τελών προς τον ΦΟΔΣΑ θα επιστραφεί προς όλους τους Ηπειρώτες με σταθερά ή μειωμένα δημοτικά τέλη.
Όποιος δεν το θέλει αυτό, ας το πει ξεκάθαρα στους Ηπειρώτες».