«Περιστασιακές παρθένες» Χανάν Αλ –Σαϊχ

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Δυο γυναίκες ,βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα στην Ιταλική Ριβιέρα, η Υβόννη και η Χούντα. Είναι Λιβανέζες και είχαν γνωριστεί πριν από δύο χρόνια στο Λίβανο ως προσκεκλημένες μιας οργάνωσης που καλούσε κάποιες λιβανέζες, οι οποίες είχαν καταφέρει να γίνουν πετυχημένες στο εξωτερικό , για να δώσουν διαλέξεις και να ανταλλάξουν απόψεις με μαθητές. Μετά τη γνωριμία τους η φιλία τους άρχισε να ριζώνει , και έγιναν η μια ζώνη ασφάλειας για την άλλη , σε μια χώρα που είχε αρχίσει να γίνεται ξένη για εκείνες.
Η Υβόννη είναι χριστιανή και είναι στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας και ζει στο Λονδίνο. Η Χούντα είναι μουσουλμάνα και είναι θεατρική σκηνοθέτης και ζει στο Τορόντο του Καναδά. Είναι και οι δυο πολύ όμορφες και έχουν περάσει τα τριάντα χρόνια .

Η Υβόννη στην παραλία φλερτάρει με ένα ιταλό παραθεριστή, τον Λούτσιο και η Χούντα με τον Ρομπέρτο.
Όμως μια τυχαία συνάντηση με έναν νεαρό μουσουλμάνο τον Χισάμ ή Τα΄άμπατα Σαράν θα έχει ολέθριες συνέπειες και για τις δύο. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, η κάθε μία θα αρχίσει τη δική της αναζήτηση για την αγάπη και τον έρωτα, την εκδίκηση, την διεκδίκηση και την ολοκλήρωση.
Σε αυτό το πνευματώδες, καυστικό, τολμηρό και γεμάτο αλήθειες για την καταπίεση της γυναίκας σε όλες τις κοινωνίες, η καταξιωμένη συγγραφέας Χανάν Αλ-Σαΐχ παρακολουθεί τις θυελλώδεις ζωές και τις σοκαριστικές επιλογές γυναικών που αν και επιτυχημένες στην καριέρα τους είναι άτυχες στον έρωτα… και γι’ αυτό φταίει ο τρόπος που μεγαλώνουν οι άνδρες…

Η Χανάν Aλ-Σαΐχ είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες σύγχρονες συγγραφείς του αραβικού κόσμου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βυρηττό, προτού πάει στο Κάιρο για σπουδές. Εργάστηκε στη Βυρηττό ως επιτυχημένη δημοσιογράφος, ενώ πριν μετακομίσει στο Λονδίνο, έζησε στη Σαουδική Αραβία. Είναι η συγγραφέας της συλλογής Sweep the Sun off Rooftops και ανάμεσα στα μυθιστορήματά της συγκαταλέγονται τα The Story of Zahra, Γυναίκες της Άμμου και του Μύρου, τα Blues της Βυρηττού και Only in London, ενώ ήταν υποψήφια για το Independent Foreigner Fiction Prize. Πρόσφατα εξέδωσε ένα βιβλίο που απέσπασε λαμπρές κριτικές, τη βιογραφία της μητέρας της, με τίτλο The Locust and the Bird. Η Χανάν Aλ-Σαΐχ ζει στο Λονδίνο.

Εκδόσεις Ωκεανός 2018