Περιφερειακή Παράταξη «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»

Ομόφωνο ΟΧΙ στο σχεδιαζόμενο «Πλωτό Φ/Β Λίμνης Πουρναρίου»

Διαπαραταξιακή υπήρξε η άρνηση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Φ/Β Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ), εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, ΔΕ Βλαχερνών & Πέτα, Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά αντίστοιχα, Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου», με φορέα πραγματοποίησης την εταιρεία “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ”.
Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα κ’ του είδους του, επειδή στο μεταξύ δεν είχε συγκροτηθεί για να γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας, κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος της Παράταξη «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» που υποστηρίχθηκε και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης που υπογράφεται από τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα, «Στην τοποθέτηση μας επαναλάβαμε την πάγια θέση της παράταξης να συζητούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι στις Επιτροπές οι σημαντικές Μ.Π.Ε., καθώς και οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.). Μια τέτοια σημαντική γνωμοδότηση ΜΠΕ είναι και το πλωτό φωτοβολταϊκό Λίμνης Πουρναρίου, για το οποίο ήδη έχουμε αρνητικές αποφάσεις του Δήμου Αρταίων και Τοπικών Κοινοτήτων περιοχής Λίμνης Πουρναρίου. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, επίσης, έχουν εκφραστεί αρνητικά και κατέθεσαν αναφορές και ψηφίσματα βουλευτές, συλλογικότητες πολιτών, επιμελητηριακοί φορείς της Άρτας, η Πανηπειρωτική και γενικώς υπάρχει καθολική αντίδραση στο ενδεχόμενο υλοποίησης του σχεδίου της εταιρείας για κατασκευή πλωτού φ/β στη λίμνη Πουρναρίου, καθώς αυτό κινείται εκτός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αγνοεί το ΥΠΑΡΧΟΝ διαχειριστικό σχέδιο της τεχνητής λίμνης και δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό προηγούμενο τέτοιου έργου.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «Το μεγάλο ερώτημα και ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι ποιος – ποιοι σχεδιάζουν σε αυτόν τον τόπο; Οι εταιρείες, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στους Δήμους και την Περιφέρεια, στα επιμελητήρια; Ποιοι τέλος πάντων;

Για εμάς είναι σαφές πως με πρόσχημα την κλιματική κρίση σχεδιάζονται και γίνονται περιβαλλοντικά εγκλήματα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως το σχεδιαζόμενο νέο (7ο) φράγμα στον Αχελώο (ΥΗΣ Αυλακίου), τα βιομηχανικά αιολικά και οι φ/β σταθμοί σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Υποστηρίζουμε ότι τα έργα ΑΠΕ πρέπει να συνδεθούν με τοπικές ενεργειακές κοινότητες, μέσα από ένα Περιφερειακό Ενεργειακό Σχεδιασμό, δυτικά της Πίνδου, που θα καλύπτει την Ήπειρο και τις όμορες με την περιφέρεια περιοχές, διαφορετικά η Ήπειρος κινδυνεύει να γίνει El Dorado των ΑΠΕ!

Λόγοι απόρριψης:
1) Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την χωροθέτηση – εγκατάσταση πλωτών φ/β, γενικώς και ειδικώς σε τεχνητές λίμνες, όπως στην περίπτωση της λίμνης Πουρναρίου (θα ακολουθήσουν η Τ.Λ. Κρεμαστών, το Καστράκι κ.α.), για αυτό και πρέπει να απορριφθεί η υπό συζήτηση ΜΠΕ Φ/Β Λίμνης Πουρναρίου. Στην περίπτωση μας καλούνται θεσμικά συλλογικά όργανα (Δήμοι κ’ Περιφέρεια) και Δημόσιες Υπηρεσίες να εκφράσουν γνώμη εκτός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Είναι σαν να συζητάς να εγκρίνεις την κατασκευή σπιτιού χωρίς πολεοδομικό κανονισμό! Γίνεται επίκληση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΑΠΕ (ΕΠΧΣΑ–ΑΠΕ) αλλά αυτό δεν αφορά πλωτά φ/β. Συνεπώς η ΜΠΕ δεν εδράζεται νομικά και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτει την περίπτωση μας. Επιπρόσθετα, το εν ισχύ ΕΠΧΣΑ – ΑΠΕ που χρονολογείται από το 2009, θεωρήθηκε ανεπαρκές, καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διαδικασία «επί παραβάσει», υπόθεση 2014/4073) και η Ελλάδα καταδικάστηκε, για αυτό και αναθεωρείται.
2) Οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και οι υπάρχουσες δεν καλύπτουν την περίπτωση του Φ/β Λίμνης Πουρναρίου.
3) Το υπάρχον διαχειριστικό σχέδιο της Τεχνητής Λίμνης (ΔΕΗ 2014) δεν προβλέπει τέτοιου είδους δραστηριότητα στην Τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (ΔΕΗ 2014) «Μελέτη Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης της περιοχής των ταμιευτήρων ΥΗΣ Πουρναρίου Ι, ΙΙ».
4) Το «Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Περιφέρειας Ηπείρου», επίσης, δεν προβλέπει τέτοια δραστηριότητα πλωτού Φ/Β σε Τεχνητή Λίμνη ΥΗΣ.
5) Τέλος, οι τρεις παραποτάμιοι Δήμοι της Π.Ε. Άρτας σχεδιάζουν την επικαιροποίηση του διαχειριστικού σχεδίου της Τ.Λ. Πουρναρίου και την αξιοποίηση της με τρόπο ασύμβατο προς το πλωτό Φ/Β της υπό συζήτηση ΜΠΕ.
Η θέση μας είναι πως μάλλον έτσι έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο, το γνωρίζουν και πάνε να δημιουργήσουν προηγούμενο και τετελεσμένα. Θυμίζουμε παλαιότερες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για ρύθμιση θεμάτων χωροθέτησης – εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη θάλασσα, ώστε να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην ξηρά και τώρα φ/β σταθμών. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η παράταξη μας απορρίπτει την ΜΠΕ, ζητάμε την ανάκληση της άδειας παραγωγού, δεν συμφωνούμε στην παράταση διαβούλευσης της μελέτης, υιοθετούμε την τεκμηρίωση της Υπηρεσίας, του Δήμου Αρταίων, καθώς και τις αντιρρήσεις των φορέων της Π.Ε. Άρτας και της Πανηπειρωτικής».