Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» Επερώτηση για το σχέδιο δράσης από την Περιφέρεια Ηπείρου για την ισότητα των φύλων

Ο επικεφαλής και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών»:
Στέφος Ιωάννης, Αγγέλη Παναγιώτα, Δημητριάδης Σάββας, Κορωναίος Θεόδωρος, Τσίρκας Μάριος κατέθεσαν Επερώτηση προς τον Κο Περιφερειάρχη για το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ) και Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας.

Στην επερώτηση μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα εξής:
Κύριε Περιφερειάρχη,
Η προώθηση της Ισότητας των Φύλων αποτελεί σημαντική διάσταση της κοινωνικής ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σχέδια ισότητας να προκύπτουν μέσα από ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας και να θέτουν συγκεκριμένους στόχους και να περιλαμβάνουν ένα σύνολο διαρκών παρεμβάσεων με παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των στόχων. Οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν τις περισσότερες αδικίες σχετιζόμενες και με την έμφυλη βία . (…) Στην Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα, λειτουργεί ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους δυναμικότητας περίπου 20 κλινών συνολικά, καθώς επίσης και τρία συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα από ειδικό επιστημονικό προσωπικό (Πρέβεζα, Ιωάννινα, Άρτα) όπως και 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS, πανελλαδικής εμβέλειας. Επίσης σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο 2022 της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των φύλλων της Περιφέρειας (Π.ΕΠ.ΙΣ), συστάθηκε «το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας, του οποίου οι αρμοδιότητες προβλέπονται στον Ν. 4604/2019, και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς και πυλώνα στην προώθηση των θεμάτων Ισότητας». Παράλληλα, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου λειτουργούν γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας.

Από τα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου στο τέλος του έτους 2023, διαπιστώνεται η απουσία υποβολής της ετήσιας έκθεσης του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας για το τρέχον έτος την οποία σύμφωνα με το Νόμο υποβάλει ο Περιφερειάρχης τον μήνα Δεκέμβριο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και αφορά την αποτίμηση των πολιτικών και των δράσεων της Περιφέρειας για την εξάλειψη των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας.
Ερωτάται, επομένως, η Περιφερειακή Αρχή:
1. Αν έχει καταρτιστεί σύμφωνα με το Νόμο 4604/2019 – άρθρο 7, σχέδιο δράσης από την Περιφέρεια Ηπείρου για την ισότητα των φύλων, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και αν η Π.ΕΠ.ΙΣ έχει εισηγηθεί προς τα αρμόδια όργανα προτάσεις για λήψη αναγκαίων μέτρων.
2. Αν έχει καταρτιστεί ετήσια έκθεση από το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας για τις πολιτικές και τις δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο, για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Επίσης αν έχουν συλλεχθεί και επεξεργασθεί στοιχεία που αφορούν την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις πολιτικές, στις δράσεις και στα προγράμματα της Περιφέρειας.
3. Αν η Π.ΕΠ.ΙΣ έχει εισηγηθεί προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ένταξη έργων στις ΣΑΕΠ για υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών.