ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων και το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, οργανωσαν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ. δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Στα Ιωάννινα λειτουργεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας (τηλ. 2651440577).
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα, έως 2 Δεκεμβρίου
Ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα συνεταιρισμών, παραγωγών και των φοροτεχνικών τους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατείνει τη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, βάσει του άρθρου 95 του ν. 4982/2022 (Α΄195)», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), καθώς και ο χρόνος εγγραφής των δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) που έληγε σήμερα, για μία επιπλέον εβδομάδα, ήτοι έως τις 2.12.2022.

Πολιτιστικός Σύλλογος ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ
Στολισμό των δένδρων κατά μήκος του παραλίμνιου δρόμου
Ο Σύλλογος μας στην προσπάθεια του, Εξωραϊσμού της περιοχής μας ενόψει των γιορτών Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, σας προτείνει να δείτε με συμπάθεια την πρόταση μας για στολισμό- φωταγώγηση με λαμπιόνια των δένδρων κατά μήκος του παραλίμνιου δρόμου (γύρω από την λίμνη) και της γέφυρας, προκειμένου να δώσετε εορταστική νότα στην περιοχή μας και ν αναδείξουμε την μοναδικότητα σε ομορφιά της λίμνης και της νησίδας εντός αυτής
Σας ευχαριστούμε
Καλές γιορτές
Ο Πρόεδρος
Θωμάς Καραμπούλας
Η Γραμματέας
Ιωάννα Λιάκου Γεωργούλα

Προβολή των Ιωαννίνων και στην έκθεση «Philoxenia»
Μία ακόμη ευκαιρία για την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της πόλης των Ιωαννίνων αποτέλεσε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού «Philoxenia», που πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Θεσσαλονίκη.
Η αντιπροσωπεία του δήμου Ιωαννιτών φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου και, κατά τις επαφές της με παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και τη διεθνή τουριστική αγορά, ανέδειξε, τόσο τα αξιοθέατα, τη γαστρονομία και την πλούσια ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής, όσο και τις προσφερόμενες εναλλακτικές εμπειρίες, που την καθιστούν ιδανικό τόπο διακοπών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Επικεφαλής της αποστολής του δήμου ήταν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, ο οποίος παραχώρησε συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ συμμετείχαν επίσης, η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Ελένη Μπασογιάννη και ο Αιμίλιος Νέος.
Στο τριήμερο της έκθεσης, το περίπτερο επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου.

Μερόπη Τζούφη: Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα προστασίας των γυναικών
«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται και συρρικνώνονται διεθνώς. Όχι μόνο στην Ουκρανία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αλλά και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα συζήτησης την 25η Νοεμβρίου, δηλαδή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις εκτρώσεις και σημείωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει συστηματική προσπάθεια συντηρητικών και νεο-συντηρητικών κύκλων να ανοίξουν τη συζήτηση περί «αγέννητου παιδιού». Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο Παιδείας έδωσε έγκριση να διδαχτεί στα Γυμνάσια ένα αντιεπιστημονικό και μισογυνικό πρόγραμμα, το οποίο αν και αποσύρθηκε λόγω των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων, υποστηρίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Πάντειο Πανεπιστήμιο να παρουσιάσει έναν οδηγό αντιμετώπισης έμφυλης και σεξουαλικής βίας από κοινού με συνεργαζόμενους φορείς (ActionAid, ΔΙΟΤΙΜΑ, Γραμμή 11528-Δίπλα σου, Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας) και ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν παρόμοιες δράσεις και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια.

1η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος Ήπειρος 2021-2027. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα Ήπειρος για τη νέα Προγραμματική Περίοδο και η Εξειδίκευση των δράσεων του.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Du Lac» με ώρα έναρξης 9:30 π.μ. (Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου).
Την ίδια ημέρα (Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022), θα πραγματοποιηθεί η 6η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020, όπου θα παρουσιαστεί η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης ειδικών δράσεων (Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, ΟΧΕ Αρχαίων Θεάτρων, ΣΒΑΑ Δήμου Ιωαννιτών).
Η 6η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 θα ξεκινήσει στις 15:00 στο ξενοδοχείο «Du Lac» (Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου).

Δήμος Νικολάου Σκουφά
Νέα πενταμελής Επιτροπής του Προγράμματος Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς
Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά, στo πλαίσιo της συγκρότησης της νέας πενταμελούς Επιτροπής παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, σύμφωνα με τον Ν.4830/2021, καλεί τα φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα εντός Π.Ε Άρτας ή ελλείψει αυτών, με έδρα ανά την Επικράτεια, εφόσον προβλέπεται από το καταστατικό τους, να ορίσουν μέλη τους για να συμμετέχουν στην επιτροπή, ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.
Τα ενδιαφερόμενα σωματεία/οργανώσεις παρακαλούνται να αποστείλουν τα στοιχεία των μελών τους εγγράφως στο Δημαρχείο Πέτα (ταχ. διεύθυνση: Πέτα Άρτας, 47200) ή ηλεκτρονικά στο e-mail: dimos@nskoufas.gr, υπόψη κ. Σοφίας Λάμπρου, τηλ. 2681360422, μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022.

Δήμος Ιωαννιτών: Υπογράφηκε η σύμβαση για παρεμβάσεις σε Καλούτσιανη και Κιάφα
Την σύμβαση για την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος στην περιοχή Καλούτσιανης- Κιάφας υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με τον ανάδοχο του έργου.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει προϋπολογισμό 400 χιλιάδων ευρώ και θα απαντήσει σε προβλήματα μιας ιστορικής αλλά και παραμελημένης περιοχής, όπως είναι αυτή της Καλούτσιανης.
Σύμφωνα με την μελέτη το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει εργασίες κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης οδών στις περιοχές Κιάφας και Καλούτσιανης σύμφωνα με την εγκεκριμένη πράξη εφαρμογής και το σχέδιο πόλης Ιωάννινων.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή τμήματος της οδού Γεωργίου Παπανικολάου, της οδού Δία και της οδού Ερμή Ευαγγελίδη όπως επίσης και η διάνοιξη της οδού Ρόμα στην Καλούτσιανη.
«Με το συγκεκριμένο έργο παρεμβαίνουμε σε μία περιοχή με τεράστιες ανάγκες. Μία περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία όπως αυτή της Κιάφας και έχει ανάγκη τις υποδομές αλλά και σε ένα τμήμα της Καλούτσιανης, μιας ιστορικής περιοχής που άλλοτε αποτελούσε και μέρος της εμπορικής καρδιάς των Ιωαννίνων. Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες» ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος.

Μερόπη Τζούφη: Η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη βιολογική μελισσοκομία
Τις προτάσεις του Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδας (ΣΒΜΕ) κατέθεσε στη Βουλή η Μερόπη Τζούφη, ζητώντας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της βιολογικής μελισσοκομίας.
Οι βιομελισσοκόμοι ζητούν από το υπουργείο την άμεση θωράκιση του κλάδου απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και τη θέσπιση κοινού πλαισίου για όλους τους Οργανισμούς Ελέγχου & Πιστοποίησης (ΟΕΠ), βάσει του οποίου θα εκδίδεται το πιστοποιητικό βιολογικής εκτροφής των μελισσών.
Μεταξύ των προτάσεων του ΣΒΜΕ βρίσκεται και ο τρόπος ελέγχου και λειτουργίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ως προς τους ΟΕΠ, καθώς και ο καθορισμός ποσόστωσης του αριθμού βιομελισσοκόμων που δύναται να ελέγχει ο επιθεωρητής του ΟΕΠ ανά περιοχή και ανά χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η πρόσφατη συνάντηση του ΣΒΜΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου φανέρωσε πως ο κλάδος της μελισσοκομίας απειλείται με υποβάθμιση. Από την μεριά του, το Σωματείο Βιολογικών Μελισσοκόμων επισημαίνει πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για κωλυσιεργία και καθυστερήσεις.