ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «Κοινό των Ηπειρωτών»

Είμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών και ανδρών που έχουν υποστεί κακοποίηση

Για το ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 22-02-2021, κατέθεσε τις θέσεις της παράταξής του για το θέμα των ημερών που αφορά στις καταγγελίες για την κακοποίηση.
Η τοποθέτηση του κ. Ζάψα:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι:
Εκ μέρους της παράταξης μου, με αίσθημα ευθύνης και πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε ένα τεράστιο ζήτημα που συγκλονίζει την χώρα και αφορά στις καταγγελίες για την κακοποίηση των ανθρώπων, γυναικών και παιδιών, ανδρών, στον σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασης.
Θεωρούμε ότι ως Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών και ανδρών που έχουν υποστεί κακοποίηση. Σε ότι αφορά το trafficking παιδιών και γυναικών, που αρρωστημένα μυαλά φαίνεται ότι κατά κόρον και μέσα από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες επεδίωκαν τον βιασμό, την καταστροφή και τον εξευτελισμό των θυμάτων, θεωρούμε ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Δυστυχώς η υπόθεση Λιγνάδη είναι μαύρη σελίδα για την Ελληνική πολιτεία!
Ζούμε σε μια κοινωνία που δυστυχώς η εξουσία, η δύναμη, η εκμετάλλευση, το χρήμα μας έχουν αλλοτριώσει και η αξία του ανθρώπου φαίνεται να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Όμως, ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποιο κι αν είναι το ερώτημα, όπως μας είπε ο Αντρέ Μπρετόν.
Σε ότι μας αφορά θέλουμε να συγχαρούμε όλα τα θύματα που με δύναμη ψυχής βγήκαν να καταγγείλουν όλα όσα αποτρόπαια έζησαν προκειμένου να σπάσει το απόστημα της κακοποίησης στην χώρα μας. Καταδικάζουμε τη βία. Το Κοινό των Ηπειρωτών στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα και άνδρα που κακοποιείται λεκτικά και σωματικά, δίπλα σε κάθε παιδί που καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που χρησιμοποιούνται ως δούλοι στην σύγχρονη οικονομία.
Τέλος προτείνουμε την άμεση σύγκλιση της Κοινωνικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ισότητας με όλους τους θεσμικούς φορείς: Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, Αστυνομία, Περιφερειακή Εκπαίδευση & υπεύθυνους για μπούλινγκ, Εργατικό Κέντρο και Επιθεώρηση Εργασίας, για τους χώρους εργασίας, προκειμένου να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην Ήπειρο σήμερα.

Δηλώνουμε ότι θα συνταχθούμε με όλα τα κινήματα που διεκδικούν την αλλαγή του Νόμου για την παραγραφή κακουργημάτων αυτής της φύσεως στην 15ετία. Εγκλήματα κατά του ανθρώπου, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης, δεν παραγράφονται, δεν ξεχνιούνται και προσιδιάζουν με τα εγκλήματα πολέμου!
Ως κοινωνία θα πρέπει να μην αποσιωπούμε για την βία στα σχολεία, για την βία στο χώρο εργασίας, για την σωματική βία και τον εξαναγκασμό του ανθρώπου στην υποδούλωση. Αν σκεφτούμε ότι η εμπορία παιδιών και γυναικών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση φαίνεται να είναι ισάξια σε έσοδα με το εμπόριο ναρκωτικών παγκοσμίως καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα και να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές και δομές για την καταπολέμηση της βίας. Για αυτό και η Γενική Γραμματεία Ισότητας θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να αποτελεί μέρος της οικογενειακής ζωής!
Ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, προστασία της ανθρώπινης υπόστασης, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στήριξη των θυμάτων από την ελληνική πολιτεία με πράξεις και όχι με λόγια!

Οφείλουμε οι περιφερειακοί Σύμβουλοι, με την αυξημένη ευθύνη που περιβάλει την θεσμική μας ιδιότητα, να απομονώσουμε περιστατικά όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκα όπου και αν τα συναντούμε και να απλώσουμε μια ομπρέλα προστασίας στους αδυνάτους της κοινωνίας μας».