ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «Κοινό των Ηπειρωτών»

Η περιφερειακή Αρχή ζει τη δική της πραγματικότητα

Σε συνέντευξη τύπου σχετικά με τον Απολογισμό έτους 2021 της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών». Να σημειωθεί πως όπως τονίσθηκε στη συνέντευξη, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», αποχώρησε από την συζήτηση για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής, έτους 2021, επειδή «διαφωνήσαμε με τη μεθοδευμένη διαδικασία που επιλέχτηκε να γίνει η συζήτηση, καθώς δεν τηρήθηκε ο κανονισμός λειτουργείας του Περιφερειακού Συμβουλίου και έγινε καταχρηστική εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου (άρθρο 185 & 168 του Ν.3852/2010). Δεν επιτρέπουμε σε καμιά πλειοψηφία, όσο μεγάλη κι αν είναι, να εργαλειοποιεί το θεσμικό πλαίσιο και να εφαρμόζει το νόμο κατά βούληση, όπως συνέβη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με ευθύνη του προεδρείου, του περιφερειάρχη και των συνεργατών του».

Σημεία της συνέντευξης
*Είμαστε η παράταξη που κάνει σοβαρή αντιπολίτευση. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, ακούμε, παρεμβαίνουμε με δημόσιο λόγο-όχι με θόρυβο, προτείνουμε και αντιπροτείνουμε, κάνουμε πολιτική. Αυτό που ΔΕΝ κάνει η περιφερειακή Αρχή επειδή συνήθισε στη διαχείριση. ΔΕΝ διεκδικεί. Παίρνει ότι της δίνουν, δυστυχώς! (…) Εδώ απαιτείται η γενναιότητα της παραδοχής των αδυναμιών της που οφείλει να διορθώσει ή και της παραδοχής ακόμα του σφάλματος που δεν το συνηθίζει ο κ. Καχριμάνης… Ο κ. Καχριμάνης έχει άλλη προσέγγιση, δυστυχώς. Αυτή η περιφερειακή Αρχή ζει τη δική της πραγματικότητα, την πραγματικότητα της συνεχούς και αδιάκοπης εξουσίας που τους εξασφάλισε η επαναλαμβανόμενη εκλογή τους. Για αυτό χάνουν το όνειρο και χωρίς όνειρο και φαντασία η εξουσία γίνεται αυτοσκοπός, εκπίπτει στην ικανοποίηση της ατομικής φιλοδοξίας, θεμιτής κατά τα άλλα, αλλά αυτό δεν αφορά το σύνολο και εδώ είναι το πρόβλημα.
*Έχουν αποχωρήσει 300 από τους 900 υπαλλήλους και δεν αντικαταστάθηκαν! Η κινητικότητα δεν έφερε, το αντίθετο συνέβη. Αυτό βέβαια μπορεί να εξυπηρετεί την πολιτική τους, να δώσουμε δουλειές σε εξωτερικούς συνεργάτες αλλά το μέτρο αυτό δεν γίνεται να βρίσκει οριζόντια εφαρμογή επειδή με αυτές τις πολιτικές ακυρώνεται ο θεσμός.

*Δεν υλοποιείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πάσχει ο προγραμματισμός της περιφέρειας και η κυβέρνηση καθυστερεί τις πληρωμές. Υπάρχουν προβλήματα στις κατασκευές (στην επίβλεψη & παραλαβή των έργων), επαναλαμβανόμενες παρατάσεις έργων που αυξάνουν το κόστος και σωρεία απευθείας αναθέσεων.
*Στα ζητήματα των υποδομών δεν υπάρχει αρχή, μέση και τέλος στον προγραμματισμό των μεγάλων έργων που ανακοινώνει κατά καιρούς ο περιφερειάρχης και η κυβέρνηση για την Ήπειρο. Δεν έχουν δρομολογηθεί στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και η παρατεταμένη εκκρεμότητα τους κοστίζει. Τα παραδείγματα είναι πολλά:
-Είναι προβληματική η συνεργασία περιφέρειας και δήμων της Ηπείρου και ειδικότερα με τον ΦοΔΣΑ
– Έχουμε διαρκείς αναβολές λειτουργίας των ΣΜΑ και ακύρωση στην πράξη του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων
-Στο ΜΕΓΑΛΟ ΚΛΕΙΣΤΟ, άλλα ανακοινώθηκαν και άλλα γίνονται
-Δεν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία μικρών κλειστών αθλητικών χώρων-γυμναστηρίων/ προπονητηρίων που θα καλύψουν τις ανάγκες των ακαδημιών και θα ενισχύσουν τον σχολικό αθλητισμό
-Δυστυχώς, δεν μπορούν, περιφέρεια και κυβέρνηση, να δημοπρατήσουν ούτε την παράκαμψη της Φιλιππιάδας, εδώ και 3 χρόνια
-Τα Διοικητήρια καθυστερούνκαι τα ενοίκια στέγασης των υπηρεσιών σε Άρτα και Πρέβεζα συνεχίζονται
Σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καχριμάνης και οι επιτελής του. Πέρασαν τρία χρόνια και δώδεκα στο σύνολο που έχουν την ευθύνη της περιφέρειας. Πρέπει να δικαιολογήσουν τη 12χρονη εξουσία τους. Η απολογία τους να είναι ειλικρινής αν θέλουν να τους συχωρήσουν οι Ηπειρώτες για την υστέρηση της περιφέρειας μας.