ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ανακοίνωση-απάντηση στη Περιφέρεια εξέδωσε η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «Κοινό των Ηπειρωτών» σχετικά με έργο επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας στην οποία αναφέρει:

«Επανερχόμαστε στο θέμα του υπό κατασκευή υποέργου της περιφέρειας «Άμεση βελτίωση ορατότητας προς αποφυγή ατυχημάτων επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας (παροχή υπηρεσιών)», του έργου: «Συντήρηση – αποκατάσταση εθνικού, επαρχιακού και λοιπού οδικού δικτύου Π.Η.», της ΣΑΕΠ 530, προϋπολογισμού 20.000 € ΧΦΠΑ,μετά το απαντητικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου στην αναφορά μας.
Στις 14/6, με αναφορά μας σε επτά (7) Δημόσιες Υπηρεσίες αναδείξαμε τις εκτελούμενες εργασίες πριν τη Γέφυρα Καλογήρου, ως «Εκσκαφικές εργασίες στα πρανή της εθν. Οδού Ιωαννίνων Άρτας/ Πρεβέζης, στο Ελευθεροχώρι Φιλιππιάδος». Η Περιφερειακή Αρχή αντί να εκτιμήσει την σημασία και την ουσία της ενέργειας μας, που είχε σκοπό να εντοπισθεί, να επισημανθεί και να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος των επιπτώσεων των εκτελούμενων εργασιών στο σημείο της παρέμβασης, έκρινε σκόπιμο να απαντήσει με δελτίο τύπου το περιεχόμενο του οποίου αδικεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Αντιπαρέρχομαι το ύφος της απαντήσεως και συνάμα το μήνυμα του κ. Καχριμάνη προς τις Υπηρεσίες «μην απαντήσετε» στον έλεγχο.
Κύριοι της Περιφέρειας αναφορά κάναμε. Έλεγχο ασκήσαμε. Δεν εκφράσαμε καμιά απορία. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνετε στη Γέφυρα Καλογήρου. Αν επιδίωξη μας ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και σκοπός μας η διακοπή εργασιών θα είχαμε κοινοποιήσει την αναφορά στο ΑΤ Φιλιππιάδος, πράγμα που δεν εκτιμήθηκε. Την άλλη φορά θα το θυμηθούμε.

Η θέση μας για το έργο
Μειοψηφίσαμε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της 10ης/2/2022 για την έγκριση του εν λόγω υποέργου και αντιπροτείναμε «..τον ετήσιο προγραμματισμό και για έργα μικρής κλίμακας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των απ’ ευθείας αναθέσεων ή των προσκλήσεων και να μη γίνεται κατάχρηση της πρόνοιας του νομοθέτη». Σε ότι αφορά αιτήματα παράτασης εργασιών, αποτελεί συνήθη πρακτική η έγκριση της 1ηςπαράτασης, όπως συνέβη στην περίπτωση μαςκατά την συνεδρίαση της 10ης /6/2022, της Ο.Ε.(προβλέπονταν περαίωση εργασιών για 9/6 και παρατάθηκε μέχρι 24/7/2022).
Για την ουσία του θέματος
-Τον χρόνο άσκησης ελέγχου στα τεκταινόμενα της περιφερειακής Αρχής θα τον αποφασίζουμε εμείς και χωρίς προειδοποίηση.
-Στο τμήμα της Ε.Ο. που γίνεται η παρέμβαση έχουμε το απόλυτο της ευθείας γραμμής (180ο μοίρες!) και δεν υπάρχει θέμα ορατότητας της Ε.Ο. Η επίκληση της είναι προφανής δικαιολογία για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων από τα αδρανή.

-Σε κανένα εισηγητικό έγγραφο της Υπηρεσίας δεν αναφέρεται η ακριβής περιοχή παρέμβασης. Η θέση του υποέργου και η έκταση των εργασιών, δεν προσδιορίζονται στην απόφαση έγκρισης. Από τα Γιάννενα μέχρι την Άρτα είναι 70+ χλμ! Όμοια, δεν έχουμε στοιχεία για τον όγκο των αδρανών και τη διάθεσή τους.Μια σοβαρή πρόταση αποδέκτη αδρανών θα ήταν το νταμάρι της Νέας Κερασούντας.
-Το «μπάζωμα» αγροτεμαχίων εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΔΟΑΚ.
-Η εμπλοκή της Δασικής Υπηρεσίας στην δικαιολόγηση καθυστέρησης των εργασιώνδεν πείθει.
-Είμαστε στο 2022 και απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργο τέτοιας ιδιομορφίας και περιβαλλοντικής αξίας. Τίποτα λιγότερο.
-Οι 20 χιλιάδες ευρώ δεν φτάνουν. Για να γίνει αποκατάσταση των επεμβάσεων που έγιναν στη Γέφυρα Καλογήρου, την τελευταία 15ετία, θα απαιτηθεί έργο μεγαλύτερο των 200 χιλ. ευρώ (αγορά αδρανών, διαζώματα, διαμόρφωση και δενδροφύτευση πρανών, πεζόδρομος/ ποδηλατόδρομος, επανασχεδιασμός και διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου, κ.α.).
-Τους κινδύνους του εκτελούμενου έργου τους περιγράψαμε στην αναφορά μας όταν ζητήσαμε «..να επέμβει, ο κάθε Φορέας και Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ευθύνης του και να διαπιστώσει τι συμβαίνει, εάν το εκτελούμενο έργο έχει τις δέουσες αδειοδοτήσεις, την έκταση της παρέμβασης, τα οφέλη και τις επιπτώσεις που προκαλεί» και αντιπροτείναμε συνολική αποκατάσταση των πρανών παραπλέυρως της ε.ο.,από το Λύκειο Φιλιππιάδος μέχρι το ΦΙΞ, σε συνεργασία με το δήμο Ζηρού.
-Να απαντήσουν για την ταμπακιέρα και να αφήσουν τα ΔΤ. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με Επερώτηση στο Π.Σ.