Πιάστηκαν στα πράσα!

Δύο οργανώσεις διακινούσαν ναρκωτικά σε Τζουμέρκα και Άρτα-σύλληψη 13 ατόμων

Επιτυχία του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων

Με μια ακόμη επιτυχημένη επιχείρηση, που ξεκίνησε με έρευνες του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων, εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων η μία και την πεδιάδα της Άρτας η δεύτερη, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές των Δήμων Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, Αρταίων και Νικολάου Σκουφά καθώς και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Η «ορεινή» ομάδα δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και στη διακίνηση ποσοτήτων στην αγορά και η «πεδινή» ομάδα ειδικεύονταν στη διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης και ναρκωτικών φαρμάκων.
Να σημειωθεί πως οι εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτόνομα η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των δραστηριοτήτων τους, όμως όπως προέκυψε από τις έρευνες, κατεγράφη και η εκατέρωθεν προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από μέλη της οργάνωσης.

Να σημειωθεί πως την υπόθεση χειρίστηκε το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων, ενώ στην επιχείρηση και στις έρευνες συνεργάστηκαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, των Ομάδων Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων & Άρτας, του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου καθώς και αστυνομικός σκύλος.
Με την «τεχνογνωσία» που διαθέτει το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στις 26-02-2018 σε χωριά των Δήμων Βορείων & Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά και Αρταίων.

Συλλήψεις
Από τις επιχειρήσεις συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα – μέλη των εγκληματικών ομάδων, ηλικίας από 28 έως 63 ετών κι ένας 34χρονος, ο οποίος διακινούσε ναρκωτικά, χωρίς να είναι μέλος κάποιας από τις δύο ομάδες . Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη δύο άτομα ηλικίας 43 και 36 ετών, μέλη των εγκληματικών ομάδων, οι οποίοι αναζητούνται.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την πρώτη εγκληματική ομάδα, συνελήφθη το αρχηγικό της στέλεχος, 63χρονος Έλληνας, καθώς και επτά ακόμη μέλη της (έξι άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 39, 48, 50, 47, 43, 50 και 49 ετών. Επιπλέον, αναζητείται ακόμη 42χρονος – μέλος της παραπάνω οργάνωσης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η παραπάνω ομάδα καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης και εμπλέκεται σε τουλάχιστον 150 περιπτώσεις αγοραπωλησιών τους τελευταίους τρεις μήνες. Εκτιμάται ότι τα μέλη της ομάδας διακίνησαν συνολικά πέντε κιλά κάνναβης, αποκομίζοντας περισσότερα από 7.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη εγκληματική ομάδα, συνελήφθη και από αυτήν ο αρχηγός της, ένας 38χρονος Έλληνας, καθώς και τέσσερα ακόμη μέλη της, ηλικίας 28, 31, 40 και 41 ετών. Αναζητείται ένα 36χρονος, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας.
Συστηματικά διακινούσαν ποσότητες ηρωίνης και ναρκωτικών φαρμάκων, ενώ συμμετείχαν σε τουλάχιστον 200 περιπτώσεις αγοραπωλησιών τους τελευταίους τρεις μήνες. Συνολικά διακίνησαν περίπου 500 γραμμάρια ηρωίνης και αποκόμισαν περισσότερα από 10.000 ευρώ.

Η δράση
Πιο συγκεκριμένα τα ευρήματα έδειξαν τις πρακτικές και τη δομή των δύο ομάδων:
Αναφορικά με την «ορεινή» εγκληματική οργάνωση συνελήφθη ο «αρχηγός» της, ένας 63χρονος ημεδαπός, καθώς και επτά (7) ακόμη ημεδαπά μέλη της (έξι άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 39, 48, 50, 47, 43, 50 και 49 ετών αντίστοιχα. Επιπλέον, αναζητείται ακόμη 42χρονος ημεδαπός, μέλος της παραπάνω οργάνωσης.
Αναφορικά με τη «πεδινή» Οργάνωση συνελήφθη και σε αυτή ο «επικεφαλής», ένας 38χρονος ημεδαπός καθώς και τέσσερα (4) ακόμη ημεδαπά μέλη της, ηλικίας 28, 31, 40 και 41 ετών. Επιπλέον, αναζητείται ακόμη 36χρονος ημεδαπός, μέλος της παραπάνω οργάνωσης.

Τα ευρήματα
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-γλάστρες με 34 δενδρύλλια κάνναβης (σε στάδιο ωρίμανσης), ύψους από 10 έως 45 εκατοστών,
-70 δενδρύλλια κάνναβης (φυτώριο), ύψους έως 5 εκατοστών,
-γυάλινο δοχείο με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 50 γραμμαρίων,
-ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης, βάρους 185,52 γραμμαρίων,
-ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης αναμεμιγμένης με καπνό, βάρους 19,4 γραμμαρίων,
-ποσότητα ηρωίνης, συνολικού βάρους 3,5 γραμμαρίων,

-μεθαδόνη σε υγρή μορφή 109,8 γραμμαρίων,
-204 δισκία ναρκωτικών φαρμάκων,
-πλήθος σπόρων κάνναβης και αντικείμενο με υπολείμματα ηρωίνης,
-ηλεκτρονική ζυγαριά και τρίφτης κάνναβης,
-3 κυνηγετικά όπλα,
-μαχαίρι στρατιωτικού τύπου,
-11 φυσίγγια πιστολιού και 25 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου,
-το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ,
-αδασμολόγητος καπνός, βάρους 822 γραμμαρίων,
-14 κινητά τηλέφωνα και
-Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων.