Πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομη συγκομιδή -κόβουν και στην Άρτα; Δυσφήμιση οι Κοπές Ανώριμων Ακτινιδίων

Έναρξη συγκομιδής για τα Hayward στις 15 Οκτωβρίου

Υπονομεύονται οι προοπτικές προώθησης των εξαγωγών

 

 


Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομη συγκομιδή ακτινιδίων, επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο πως αποτελούν δυσφήμιση οι ανώριμες κοπές για το φρούτο.

«Η παράνομη, πρόωρη συγκομιδή ενέχει τον κίνδυνο δυσφήμισης των ακτινιδίων μας, που βρίσκονται παγκοσμίως στις πρώτες θέσεις ποιότητας και προτίμησης του κοινού, στις ξένες αγορές», εξηγεί ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, ενώ διευκρινίζει πως τα ακτινίδια δεν έχουν αποκτήσει ακόμη ζάχαρα (η ημερομηνία έναρξης συγκομιδής για τα Hayward έχει οριστεί στις 15 Οκτωβρίου) και ότι τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν τις προοπτικές προώθησης των εξαγωγών ακτινιδίων, που την εμπορική περίοδο 2023/2024 κατέγραψαν για μία ακόμη σεζόν ρεκόρ σε αξία, ύψους 305 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας το προϊόν στην πρώτη θέση των εξαγομένων νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων μας».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα σε παράνομες κοπές ανώριμων ακτινιδίων προχωρούν παραγωγοί, κυρίως από την Ημαθία αλλά και από την Άρτα, τα οποία στη συνέχεια διακινούνται στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, αλλά και -σύμφωνα με πληροφορίες- το Ισραήλ.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών – Incofruit Hellas καταγγέλλει στο ypaithros.gr ότι την περασμένη εβδομάδα ελέγχθηκαν 80 τόνοι ακτινιδίων που «ταξίδευαν» για Τουρκία και απεδείχθη ότι ήταν χαμηλά σε ζάχαρα.

Επιπλέον, ο κ. Πολυχρονάκης μάς ενημερώνει πως από το υπουργείο πραγματοποιούνται έλεγχοι, αλλά δεν είναι τόσο ενδελεχείς ώστε να μπορούν να «τσιμπήσουν» τους παραβάτες. «Ακόμη και το υπουργείο έχει βγάλει οδηγία και προτρέπει να μην συγκομίζονται νωρίς», λέει.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φορτίο με παράνομα ακτινίδια από τη χώρα μας δεσμεύτηκε στην Ολλανδία και δεν επιτράπηκε να πουληθούν αφού δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.