Ποιες περιοχές της Άρτας κινδυνεύουν

Παρουσιάστηκε ο Χάρτης Επικινδυνότητας για Πλημμυρικά Φαινόμενα στην Ήπειρο

Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται υψηλός κίνδυνος

Περιοχές μέτριου και χαμηλού κινδύνου

Προβλέπονται αντιπλημμυρικά έργα για το νέο ΕΣΠΑ

Το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα στην Ήπειρο και ποιες περιοχές της Ηπείρου κινδυνεύουν από πλημμύρες παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στα Ιωάννινα.
Οι περιοχές της Ηπείρου που κινδυνεύουν από πλημμύρες αποτυπώνονται στο αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής, και που σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν το 10% του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου αποτελεί ζώνη πλημμυρών, με σημαντικά φαινόμενα καταγεγραμμένα από το 2012.

Πιο συγκεκριμένα περιοχές υψηλού κινδύνου από πλημμύρες περιλαμβάνουν τμήματα της Άρτας, την πεδιάδα του Λούρου και του Αράχθου, τον ποταμό Αχέροντα, το Δέλτα του Καλαμά και περιοχές των Ιωαννίνων.
Αυτό δείχνουν τα ευρήματα και τα συμπεράσματα επιστημονικής μελέτης για τη διαχείριση των κινδύνων εκδήλωσης πλημμυρών στην Ήπειρο, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Στον χάρτη των περιοχών όπου μπορεί να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στα επόμενα χρόνια, με κόστος για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική δραστηριότητα, περιλαμβάνονται από τα Ιωάννινα οι περιοχές νοτίως της πλατείας Μαβίλη, ανατολικά του Κατσικά, νοτίως της Ανατολής και στην πεδιάδα της Καστρίτσας

Σε ότι αφορά τους άλλους νομούς της Ηπείρου, πιο ευάλωτες σε κίνδυνο πλημμυρών περιοχές είναι στην Άρτα η πεδιάδα στη νότια πλευρά της πόλης, στη Θεσπρωτία εκείνες πέριξ του φράγματος στον ποταμό Καλαμά, καθώς και τμήμα της πόλης της Ηγουμενίτσας στη βόρεια προβλήτα του λιμένα, και στην Πρέβεζα τα τμήματα συμβολής του Λούρου με την Ιόνια οδό και την Ε.Ο Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στα βορειοδυτικά του οικισμού Καναλάκι, καθώς και νότια της συμβολής του ποταμού Αχέροντα με την Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας.

Οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας, που εκπονήθηκαν από τους μελετητές που συνεργάζονται με τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εξετάζουν τρία σενάρια εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων από ποτάμια και λίμνες, για 50, 100 και 1000 έτη, καθώς και δύο σενάρια πλημμύρας από τη θάλασσα, για 50 και 100 έτη αντίστοιχα. Σε αυτούς απεικονίζονται τα στοιχεία που κατακλύζονται από πλημμύρες σε κάθε έντονο φαινόμενο που προκαλεί πλημμύρες όπως θιγόμενος πληθυσμός, υποδομές υγείας, κοινωνικές υποδομές, υποδομές ύδρευσης-ενέργειας-πολιτικής προστασίας, αγροτικές εκτάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο, προστατευόμενες περιοχές, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι.

Με βάση την επεξεργασία των ιστορικών συμβάντων, οι περιοχές όπου έχουν σημειωθεί πλημμυρικά συμβάντα κατά το πρόσφατο παρελθόν, από το 2012 έως το 2018 συγκεκριμένα, είναι κατά σειρά σοβαρότητας και δριμύτητας των πλημμυρών και των συνακόλουθων επιπτώσεων στη ζωή και τη δραστηριότητα των πληττόμενων πληθυσμών, οι ακόλουθες: η πεδιάδα της Άρτας, η περιοχή του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα.
Να σημειωθεί πως προβλέπονται αντιπλημμυρικά έργα, βασισμένα στις αναθεωρημένες μελέτες, με στόχο τη μείωση του κινδύνου και την ένταξη τους στο νέο ΕΣΠΑ.

Δέκα Ζώνες
Στο πλαίσιο της αναθεώρησης-επικαιροποίησης της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Υδάτων του Διαμερίσματος Ηπείρου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της επιστημονικής μελέτης, επισημάνθηκαν δέκα αναθεωρημένες Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας:
-Χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου-Αράχθου, πεδιάδα Άρτας.
-Πεδιάδα Πρέβεζας.
-Χαμηλές περιοχές λεκάνης ποταμού Αχέροντα και κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου.
-Μέσος ρους Καλαμά από το ύψος της Βρυσίνας ως το Καστρί.
-Κάτω ρους-Δέλτα ποταμού Καλαμά και παράκτια ζώνη Ηγουμενίτσας.
-Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων.
-Χαμηλή περιοχή άνω ρου του ποταμού Καλαμά και παραποτάμων του.
-Χαμηλές ζώνες πόλης Κέρκυρας .
-Περιοχή Λευκίμμης στην Κέρκυρα.
-Χαμηλή ζώνη νήσου Κέρκυρας, από το ύψος της Στρογγύλης μέχρι τους Βιταλάδες.

Πλημμυρικά Φαινόμενα
Να σημειωθεί πως από το 2012 και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 27 πλημμυρικά φαινόμενα εκ των οποίων τα εντονότερα ήταν αυτά του 2015 που έπληξαν κυρίως την Άρτα.
Στο πρώτο σχέδιο αναθεώρησης όπου αποτυπώνονται οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες αναλυτικά η εικόνα είναι η ακόλουθη:

Α. Υψηλός κίνδυνος 
-Υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος εκτιμάται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης της Άρτας.
-Υψηλός υπολογίζεται ο πλημμυρικός κίνδυνος σε τμήματα των οικισμών Αγία Παρασκευή, Νεοχώρι και του συνοικισμού Λουτρότοπου στην πεδιάδα της Άρτας.
-Εντοπίζεται υψηλός πλημμυρικός κίνδυνος εντός της πόλης των Ιωαννίνων, νοτίως της πλατείας Μαβίλη.
-Επίσης υψηλός κίνδυνος σε τμήμα εκτάσεων στα ανατολικά του οικισμού Κατσικά και στα νότια του οικισμού Καστρίτσα στ Ιωάννινα
-Υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα νοτιοανατολικά των εκβολών του Καλαμά καθώς και σε τμήμα της πόλης της Ηγουμενίτσας στον βόρειο προβλήτα του λιμένα στη Θεσπρωτία.
-Υψηλός κίνδυνος επίσης εκτιμάται σε τμήματα στα βορειοανατολικά του οικισμού Κυψέλη, στα βορειοδυτικά του Καναλακίου καθώς και στα νότια της συμβολής του ποταμού Αχέροντα με την Ε.Ο Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας.
Τέλος, υψηλός κίνδυνος εντοπίζεται στον οικισμό Πλαταριάς Θεσπρωτίας από την υπερχείλιση του ρέματος Βουλίστρας.

Β. Μέτριος και χαμηλός κίνδυνος
-Μέτριος κίνδυνος πλημμύρας υπάρχει στο ύψος των οικισμών Κυψέλη, Κορώνη, Τσουκνίδα και Βαλανιδοράχη καθώς και στις εκβολές του Αχέροντα.
-Μέτριος κίνδυνος εκτιμάται στα ανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος καθώς και σε τμήματα ροής του ποταμού Καλαμά μεταξύ των οικισμών Άγιος Βλάσιος – Παραπόταμος και ανάντη και κατάντη του Κάστρου Σκάλα Ζωριάνου.
-Χαμηλός κίνδυνος εντοπίζεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις νότια του οικισμού Άγιος Σπυρίδωνας Άρτας στις εκβολές του ποταμού Λούρου.
-Χαμηλός κίνδυνος εντοπίζεται στο ανάντη τμήμα της ροής του Λούρου μεταξύ των οικισμών Παναγιά και Κερασώνα, στα τμήματα συμβολής του Λούρου με την Ιόνια Οδό και την Εθνική Αντιρρίου Ιωαννίνων.
Στην ημερίδα συμμετείχαν και έκαναν παρουσιάσεις και τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων, η Γ. Λιάκου από τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η υπεύθυνη για θέματα αντιμετώπισης πλημμυρών της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων Αθ. Παρδάλη και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου Μαν. Πατεράκης.