Πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 23 Ιουνίου οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ», σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, για τα 142 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας.
Η αρχή έγινε την Τετάρτη 21 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο της Παρηγορήτισσας, με παράσταση των παιδικών τμημάτων του χορευτικού τμήματος, με τίτλο “Ο κυρ βοριάς εφύσηξε…” . Η εκδήλωση μας ταξίδεψε σε στεριές και θάλασσες! Στο διάβα του ο κυρ βοριάς συνομίλησε με τα σύννεφα, τα πουλιά, τα λουλούδια, τα καράβια, αντάμωσε τα παιδιά και τους εφήβους των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου μας και τραγούδησε μαζί τους σκοπούς αγαπημένους χορεύοντας χορούς του τόπου μας!

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου «Παράδοση-Χορός-Τραγούδι», το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου παρουσίασε, στον προαύλιο χώρο της Παρηγορήτισσας, το σύνθετο δρώμενο με τίτλο “Της γλώσσας ιδιώματα και του χορού καμώματα”. Η παράσταση ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι ντοπιολαλιάς κ χορού από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Η εύθυμη αναπαράσταση των γλωσσικών ιδιωμάτων, των χορών και των ακουσμάτων κάθε τόπου, μάς ενώνει με τις ρίζες μας, ζωντανεύει την παράδοση και ξυπνά αναμνήσεις και συναισθήματα μιας άλλης εποχής που νοσταλγικά θέλουμε να θυμόμαστε.
Τέλος, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου, έγινε η Απονομή των Αγραφιώτειων Βραβείων και η Επίδοση των Μπαρμπαστάθειων Βραβείων. Βραβεύτηκαν, μέσω του διαγωνισμού της Μαθηματικής εταιρείας, ένας μαθητής και μια μαθήτρια από σχολεία της πόλης μας στο πλαίσιο των Μπαρμπαστάθειων βραβείων, καθώς και οι πρωτεύσαντες του 2022 μαθητές/τριες από όλα τα σχολεία της πόλης στο πλαίσιο των Αγραφιώτειων Βραβείων.
Αγραφιώτεια βραβεία απονεμήθηκαν και σε τρεις σημαντικές προσωπικότητες με καταγωγή από την Άρτα,που με την δράση τους πρόσφεραν και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο (Γιώργος Αρχιμανδρίτης, Ιωάννης Πνευματικός, Μαρίζα Ρίζου).
Των βραβεύσεων προηγήθηκε ομιλία από τον εκ των αντιπροέδρων του Συλλόγου, Κων/νο Κωσταβασίλη, Φιλόλογο, Διδάκτορα Ιστορίας, με τίτλο “Η σημασία της συνθήκης της Λωζάνης. 100 χρόνια μετά την υπογραφή της”.