Πορτοκάλια σε τιμές... Αιγύπτου στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ! 

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικά έχουν γίνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω ενός ντόμινο εξελίξεων που έχουν επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της αφρικανικής χώρας.

Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας που έχει δημιουργήσει ζητήματα στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων οδήγησε σε ανακατεύθυνση του όγκου φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους εκτός Ευρώπης, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, πιέζοντας τις τιμές.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας τα εσπεριδοειδή των Αιγυπτίων ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στα ευρωπαϊκά ράφια, που πλήττονται από τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την Incofruit, οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη.

Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ. Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την Χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού , επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην Ε.Ε. φρούτα και λαχανικά.