Που «κληρώνει» στην Ήπειρο;

Σύσκεψη του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με όλους τους περιφερειάρχες

Δημιουργία δομών φιλοξενίας και στις περιφέρειες

Έρχονται χιλιάδες πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, με κεντρικό ζήτημα την δημιουργία περισσότερων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών και με στόχο να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να δημιουργηθούν δομές και στις 13 Περιφέρειες που θα φιλοξενούν 500-1000 πρόσφυγες. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι για τον συγκεκριμένο σκοπό όπως ξενοδοχειακές μονάδες που δεν λειτουργούν.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που συγκλήθηκε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, μετά την απόφαση που έλαβε το υπουργείο για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο υπουργός στη συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες το μεσημέρι της Παρασκευής, συζήτησαν πως θα αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, που «ασφυκτιούν» από μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν εγκλωβιστεί εκεί.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που έλαβε χώρα στο υπουργείο, ξεκαθάρισε στους περιφερειάρχες ότι το πρόβλημα είναι εθνικό και χρειάζεται ίση συμμετοχή από όλους και εθνική προσπάθεια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός, τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου για την κατασκευή δομών φιλοξενίας σε κάθε περιφέρεια. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ισοκατανομή 1500 προσφύγων στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν περιοχές για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας, ώστε να υπάρξει κατανομή των καμπς σε όλη τη χώρα, ενώ ο κ. Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε πως θα ακούσει και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών γύρω από το ζήτημα.
Οι περιφερειάρχες, από την πλευρά τους, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και διατύπωσαν τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει σε κάθε τοπική κοινωνία.
Οι πρώτες πληροφορίες λένε πως συμφώνησαν να παρέχουν βοήθεια, καθώς καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση στα νησιά είναι ασφυκτική και ότι πρέπει να συμβάλουν όλοι ώστε να πάρουν ανάσα από τις μεταναστευτικές ροές και από τις συνθήκες που επικρατούν.

Να σημειωθεί πως στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι Αστυνομικοί Διευθυντές των περιφερειών, οι οποίοι εξήγησαν στους περιφερειάρχες ότι θα αναλάβουν τα αυξημένα μέτρα φύλαξης ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.

Προβληματισμός
Με το που έγινε γνωστή η σύσκεψη, αμέσως στην Άρτα, άρχισαν οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί, αφού στην περιοχή μας υπάρχουν μόνο δύο σημεία που μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και είναι τα δύο στρατόπεδα, το στρατόπεδο Παπακώστα που έχει κλείσει και το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, το οποίο υπολειτουργεί.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις, όμως το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού ήδη στην Ήπειρο, υπάρχουν τρείς δομές φιλοξενίας, δύο στα Γιάννενα και μία στη Πρέβεζα.