Που πήγαν οι ΕΒΕ Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Οι υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο

Στο 1,20 τέσσερα Τμήματα-στο 0,80 πέντε Τμήματα

Στο ανώτατο όριο και το Μουσικών Σπουδών Άρτας

 

 


Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2024.
Με οδηγό, πλέον, τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ), οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Κάθε υποψήφιος, κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, μπορεί να επιλέξει μόνο τμήματα για τα οποία έχει εξασφαλίσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ανάλογα με τη βαθμολογία του στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Από την Τρίτη (9/7) μέχρι και τις 18 Ιουλίου η πλατφόρμα για την κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) θα είναι ανοιχτή. Για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή, εφόσον δεν διαθέτουν οι ίδιοι.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Σημειώνεται, ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές, που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές ή Τμήματα των Πανεπιστημίων στις Πανελλαδικές 2024.
Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]. Το Υπουργείο καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%.
Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.
Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της ΕΒΕ εισήχθη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που διαμορφώθηκε από τις Σχολές και τα Τμήματα, δίνουν ανώτατο όριο που είναι το 1,20 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών που έχει έδρα στην Άρτα Για τα άλλα δύο Τμήματα της Άρτας, στο 0,90 είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και στο 0,80 για το Τμήμα Γεωπονίας.
Στο ανώτατο όριο που είναι το 1,20 έχουν το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών, η Ιατρική, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής που βρίσκονται στα Γιάννενα.
Στο κατώτατο όριο της ΕΒΕ που είναι το 0,80 έχουν το Τμήμα Φιλοσοφίας, η Νοσηλευτική, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων στα Γιάννενα, το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα και το Τμήμα Λογιστικής στην Πρέβεζα.