Πρεμιέρα εν μέσω ακρίβειας - Ξεκίνησαν από την Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις

Ζητούνται… γενναίες προσφορές!!!

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τέλος Αυγούστου

Οδηγίες στους καταναλωτές από τον Εμπορικό Σύλλογο

Τα καταστήματα της Άρτας θα είναι κλειστά την ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Με τις τιμές της βενζίνης στα ύψη, με την ακρίβεια να έχει εκτροχιάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα νοικοκυριά να αναγκάζονται να κόψουν ακόμα και από τις δαπάνες για τρόφιμα, για να ανταπεξέλθουν, ξεκίνησαν από την Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις.
Οι καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα, με τους «κουτσουρεμένους» οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι βέβαιο πως θα αναζητούν εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές προκειμένου να κάνουν κάποιες αγορές προϊόντων, όπως ρούχα και παπούτσια, τις οποίες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τους τελευταίους μήνες.
Οπότε κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων όσο και του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υπόσχονται γενναίες προσφορές στα προϊόντα τους.
Οι φετινές θερινές εκπτώσεις άλλωστε, αποτελούν μία ευκαιρία για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να τονώσουν τον τζίρο τους καθώς η κίνηση τον Ιούνιο ήταν υποτονική, όπως επεσήμαναν στελέχη της αγοράς.
«Οι φετινές εκπτώσεις θα λειτουργήσουν ως “κυματοθραύστης” στα κύματα ανατιμήσεων σε ενέργεια, μεταφορές και στέγαση, που απειλούν να “πνίξουν” τους καταναλωτές» σημειώνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π και Π.Ε.Σ Αττικής Βασίλης Κορκίδης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για διπλό στόχο του λιανικού εμπορίου το φετινό καλοκαίρι. «Ευελπιστούμε, οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδημάτων και τζίρου. Ο διπλός στόχος του λιανικού εμπορίου για το φετινό καλοκαίρι θα επιτευχθεί, αφενός, εάν ο τζίρος του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου κινηθεί πάνω από τον πήχη των 6 δισ. ευρώ και, αφετέρου, εάν η περίοδος των εκπτώσεων καταφέρει να περιορίσει τον “εθνικό πληθωρισμό” τουλάχιστον κατά 1%».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας σημείωνε στο CNN Greece πως «ευελπιστούμε ότι οι καλές τιμές των εκπτώσεων θα φέρουν περισσότερους Έλληνες καταναλωτές στις εμπορικές πιάτσες όλης της χώρας και όχι μόνο των τουριστικών περιοχών».

Η διάρκεια

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις (καλοκαιρινές εκπτώσεις 2022) κάθε χρόνο ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου δηλαδή στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 31 Αυγούστου.
Η νομοθεσία αναφέρει ότι τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά να είναι ανοιχτά και την Κυριακή 17 Ιουλίου. Τα καταστήματα της Άρτας θα είναι κλειστά την ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:
-Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.
-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
-Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).
-Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.

Οδηγίες από τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΑΣ
Σε ανακοίνωση από τον ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΑΣ μεταξύ άλλων δίδονται και οι εξής διευκρινίσεις:
– κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
-Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

-Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
-Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν επιχειρηματίες μέλη, οι οποίοι καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.
– υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 17 Ιουλίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00. ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022