Προβλήματα ακαρπίας φέτος στα ακτινίδια της Πιερίας

Αιτία ο ήπιος χειμώνας και χαμηλές θερμοκρασίες άνοιξης

Για προβλήματα ακαρπίας φέτος στα ακτινίδια της Πιερίας κάνει λόγο ο γεωπόνος της ΠΕΣΚΟ, Γιώργος Γεωργαντάς, σε επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ.
Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακαρπίας και μη έκπτυξη οφθαλμών σε αρκετά χωράφια της περιοχής. Όπως υποστηρίζει το γεγονός αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ήπιου χειμώνα και των χαμηλών θερμοκρασιών που βίωσαν τα δέντρα της ακτινιδιάς την φετινή άνοιξη. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ανομοιομορφία στην βλάστηση και οφθαλμούς που δεν «έσκασαν». Φέτος η ανθοφορία έλαβε χώρα δέκα ημέρες αργότερα σε σχέση με πέρσι.
Επειδή και το 2022 υπήρχαν μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και χαμηλές τιμές ο συνεταιρισμός ζητά την ενίσχυση των παραγωγών με την μορφή de minimis για τα έτη 2022 και 2023.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακαρπία στα ακτινίδιαν στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Πιερία που φτάνει μέχρι και στο 60%. Αυτή την περίοδο είμαστε στο στάδιο της γονιμοποίησης και φαίνεται το πρόβλημα. Οι παραγωγοί έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα (λίπανση, φυτοπροστασία κ.α.) και δεν βλέπουν να υπάρχει παραγωγή. Θα πρέπει να υπάρξει μια οικονομική στήριξη γιατί είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που θα έχουν οικονομικά προβλήματα οι παραγωγοί».