Προβλήματα από το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας

Γράφει η Βίκυ Σιαπάτη

Mε αφορμή το θέμα που έχει αναδειχτεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας και αφορά την διαμαρτυρία και τις κινητοποιήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας σχετικά με την ένταξη του
Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας στο Κτηματολογικό Γραφείο Πρέβεζας, ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, με καταγωγή από την Άρτα και με έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή, συμμετέχοντας και κατά την προηγούμενη θητεία στο ΔΣ του ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα πρέπει να ενημερώσω ώστε να γίνει κατανοητό και να μπει στην σωστή διάσταση το παραπάνω πρόβλημα που έχει προκύψει.

Συγκεκριμένα αναφέρω ότι οι εργαζόμενοι στα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία, στηρίξαμε και εξακολουθούμε να στηρίζουμε το μεγάλο και δύσκολο έργο της Κτηματογράφησης της χώρας. Από την επίσημη έναρξή της το έτος 1995 μέχρι και την ψήφιση του Ν. 4512/2018 που καταργεί σταδιακά τα Υποθηκοφυλακεία και τα μετατρέπει σε Κτηματολογικά Γραφεία, ήμασταν συμπαραστάτες και ενισχύσαμε την προσπάθεια, προσπερνώντας αντιδράσεις που προέκυπταν από εμπλεκόμενους φορείς. Λειτουργήσαμε τα μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία με βασικό στελεχιακό κορμό υπαλλήλους των Υποθηκοφυλακείων (Δικαστικούς Υπαλλήλους), οι οποίοι έχοντας την τεχνογνωσία και παρά τις δυσκολίες ανταπεξήλθαν επάξια στα νέα καθήκοντα, αναγνωρίζοντας ότι το εργασιακό μας μέλλον βρίσκεται στην εξέλιξη που είναι το Κτηματολόγιο. Με την έναρξη λοιπόν των πρώτων κτηματολογικών γραφείων και την αλλαγή από το προσωποκεντρικό σύστημα σε κτηματοκεντρικό, καλεστήκαμε ως κλάδος να στελεχώσουμε τις νέες υπηρεσίες.

Με αυτή την παραδοχή κινηθήκαμε και στη συνέχεια με την ψήφιση του Ν. 4512/2018, προσπαθώντας ως κλάδος να βρούμε τη θέση μας στο νέο θεσμό.
Η βασική αντίρρηση που διατυπώσαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε κατά του Ν. 4512/2018 ήταν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να έχει τη βασική εποπτεία του νέου φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ως το πλέον αρμόδιο Υπουργείο για τη διασφάλιση και την προστασία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών και την παροχή της νομικής πληροφορίας.

Τα Υποθηκοφυλακεία προβλέπονται από το ίδιο το Σύνταγμα ως “θεσμοί της Δικαιοσύνης” που προστατεύουν τα εμπράγματα δικαιώματα διασφαλίζοντας την αρχή της δημοσιότητας και της προτεραιότητας των πράξεων. Αποτελούν έτσι Δημόσιες (Δικαστικές) υπηρεσίες, υπαγόμενες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης οι οποίες πρόκειται σταδιακά να καταργηθούν (το Υποθ/κείο Φιλιππιάδας ήδη έχει καταργηθεί με την υπ΄αριθμ. 88/5/21-11-2019 απόφαση του Δ.Σ. του φορέα “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ”) και να μεταφερθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ενσωμάτωση των Υποθηκοφυλακείων σε οργανισμό με εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και η απόσπασή τους από την δικαστική εξουσία που πρόσφερε εγγυήσεις στην ακίνητη περιουσία των πολιτών, ήταν ιδέα της παγκόσμιας τράπεζας, η οποία μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς μετασχηματίσθηκε σε Ν.Π.Δ.Δ., αλλά φοβόμαστε ότι και αυτός ο οργανισμός σύντομα θα πάρει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Συμπερασματικά, το πρόβλημα που προέκυψε με το Υποθηκοφυλακείο Φιλιππιάδας, είναι αλληλένδετο με την αλλαγή του εποπτευόμενου Υπουργείου αφού οι βασικές αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως ο έλεγχος των Υπηρεσιών από τον κατά τόπους αρμόδιο Εισαγγελέα δεν θα υφίσταται στα νέα γραφεία.

Συμφωνούμε με τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας ότι αρκετοί πολίτες θα ταλαιπωρηθούν μετά την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας, αφού πολλές κοινότητες της π.ε. Άρτας είχαν υπαχθεί εκεί από της συστάσεώς του, για πολλές δεκαετίες, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιφέρεια της Φιλιππιάδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή της Άρτας. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία προτεραιότητα η ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων για τη διάσωσή τους καθώς και για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επαγγελματιών στις συναλλαγές τους, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο που πρόκειται να καταργηθεί το σύνολο των παραπάνω γραφείων της χώρας (πρόταση που εάν εφαρμοζόταν πριν το κλείσιμο του Υποθηκοφυλακείου Φιλιππιάδας θα έδινε λύση στο πρόβλημα που προκύπτει σήμερα).

Τέλος οι αναμενόμενες νέες ψηφιακές υπηρεσίες που άμεσα περιμένουμε να μπουν σε εφαρμογή όπως η ηλεκτρονική παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών, η ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων και λοιπών πράξεων κ.α. θα είναι ανάσα ανακούφισης για επαγγελματίες αλλά και πολίτες.

*Η Βίκυ Σιαπάτη είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Εμμίσθων Υποθ/κείων και Κτηματολογικών Γραφείων Πρώην μέλος Δ.Σ. “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ”