Προεκλογικές στρακαστρούκιες ή Σχέδιο σωτηρίας των Ορεινών Κοινοτήτων;

Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Ξαφνικά και, σίγουρα, προεκλογικά η κυβέρνηση ανακάλυψε την… ορεινότητα.
Καταθέτει, υποτίθεται, μια πρόταση για τους ορεινούς Δήμους, χωρίς μελέτη, σχέδιο και διαβούλευση. Και στο τέλος, χωρίς ίχνος τσίπας, προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους ανθρώπους που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Να ξεγελάσουν προεκλογικά όσους μόνοι τους παλεύουν στην άγρια φύση, χωρίς πόρους και ευκαιρίες. Πλήρως εγκαταλελειμμένοι από το κράτος.
Νομίζουν οι γραφειοκράτες πως θα περιγελάσουν τους περήφανους ήρωες των Τζουμέρκων, των Ραδοβιζίων, της Χελώνας, της Πίνδου!
Πρότειναν ασυλλόγιστα οι αθεόφοβοι δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Αλλά, αλίμονο!
Αμέσως μετά διαπίστωσαν ότι οι Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη (για να περιοριστούμε στα δικά μας), δεν μπορούν να «σηκώσουν» τέτοια πάρκα φωτοβολταϊκων κατόπτρων γιατί δεν έχει αναβαθμιστεί το Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής τάσης ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ).

«Και πώς “κουμπώνουν” τα τεράστια φωτοβολταϊκά και αιολικά που αναπτύσσονται στον άξονα Καμπή-Βλαχέρνα, αλλά και αλλού;» θα ρωτήσει ο καλοπροαίρετος αναγνώστης.
Μα από εκεί περνάει η υψηλή τάση (ΑΔΜΗΕ) και το Δίκτυο αναβαθμίστηκε!
Κοντολογίς: Η κυβέρνηση φρόντισε για τους μεγάλους παίχτες, που χρηματοδοτούνται για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, να υπάρχει Δίκτυο!
Για τα μικρά φωτοβολταϊκά στέγης (σπίτια, στάβλοι, εκμεταλλεύσεις, αποθήκες κ.α.), δυστυχώς δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή!
Αναμφίβολα πρόκειται για μια ακόμη προεκλογική στρακαστρούκα. Αν δεν υπήρχε ο δόλος υφαρπαγής της ψήφου…
«Γαζώνουν» τα ορεινά
Μαζί με το δωρεάν ρεύμα που τάζουν, στόχος είναι να γαζώσουν όλο τα ανάγλυφο των ελληνικών βουνών με καθρέφτες (φωτοβολταϊκά) και έλικες (ανεμογεννήτριες)!
Για τον ορεινό όγκο είχαμε προτείνει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι «7 παρεμβάσεις» για την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης, αλλά και περιβαλλοντικής προστασίας (https://www.megabox.gr/ ).

Μάλιστα η σχετική πρόταση, εκτός από ευρεία δημοσιότητα, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς διαβούλευσης με επιστήμονες, φορείς και πολίτες της περιοχής στην ημερίδα που έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2022 στη Ροδαυγή.
7 Προτάσεις
Σας καταθέτουμε εδώ περιληπτικά τις 7 προτάσεις οι οποίες, και κοστολογημένες είναι και δουλεύουν. Κυρίως όμως δεν έχουν στόχο την προεκλογική κοροϊδία των Ωραίων των… Ορέων!
1.Επιδότηση κάθε μητέρας για κάθε ανήλικο τέκνο με 500 ευρώ το μήνα.
2.Ενίσχυση του Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ ώστε να κουμπώσουν τα φωτοβολταϊκά στέγης.
3.Άτοκο στεγαστικό δάνειο για την αναβάθμιση των πέτρινων κατοικιών ώστε να προσφέρονται για τουριστική εκμετάλλευση (Airbnb)
4.Τοποτέτηθη πιάτων 5G τηλεπικοινωνιών για την φιλοξενία των ψηφιακών νομάδων.
5.Ολοκλήρωση του… ημικόμβου Αμμοτόπου και ενίσχυση τουλάχιστον των δύο οδικών αξόνων Δυτικά του Αράχθου και μετά το Πέτα.
6. Διάσωση του Τσίπουρου με ταυτόχρονη ανάπτυξη του ορεινού αμπελώνα.
7. Δημιουργία μικροτυροκομείων, μικροτυποποιητηρίων και πρατηρίων διάθεσης brand name τοπικών προϊόντων, δημιουργία αειφορικών βοσκότοπων.
Νισάφι πια με τις προεκλογικές φούσκες. Αυτές οι επιλογές θα ενισχύσουν τα ορεινά, θα φέρουν κόσμο στα χωριά μας, θα αποκτήσουν εισόδημα οι κάτοικοι, θα προστατευτεί το περιβάλλον!

* Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής