Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας ΑΡΤΑΣ

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας, με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
« Παρά τις επανελλειμενες πιέσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ Άρτας καθώς και την εξώδικη διαμαρτυρία μας για την πληρωμή δεδουλευμένης εργασίας των συναδέλφων εργαζόμενων στη σίτιση και στη καθαριότητα του Νοσοκομείου, των συναδέλφων που εργάζονται με καθεστώς επικουρικού προσωπικού και των συναδέλφων γιατρών και επιστημόνων για το σύνολο των εφημεριών τους, οι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι.
Ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου στη συνεδρίαση του στις 24/7/2019 αποφάσισε τη προκήρυξη 24ωρης απεργίας τη Δευτέρα 29/7/2019 για το παραπάνω προσωπικό και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.
Με ευθύνη του συλλόγου έχει οριστεί προσωπικό ασφάλειας».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας ενημερώνουν ότι στις 24/07/2019 ημέρα Τετάρτη στις 9π.μ.-1μ.μ.έχει προγραμματιστεί εξωτερική αιμοληψία στο Πνευματικό Κέντρο Αγ.Δημητρίου (Σκουφά 91/93).
Η αιμοδοσία διοργανώνεται από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Άρτας και το τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Άρτας. Προσκαλούνται οι εθελοντές Αιμοδότες να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια διότι οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες.
Ο εθελοντής αιμοδότης θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
Πριν την Αιμοληψία, ο κάθε υποψήφιος Αιμοδότης εξετάζεται από ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό της Αιμοδοσίας.
Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-60 ετών μπορεί άφοβα να δίνει αίμα.
Η Αιμοδοσία είναι τελείως ανώδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα που χρειάζεται ο ασθενής.

«Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας: οκτώ Nέες Ειδικότητες αιχμής 2019-20»
Το Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας ερευνώντας συνεχώς τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας προτείνει τη λειτουργία οκτώ των (8) νέων ειδικοτήτων αιχμής για το σπουδαστικό έτος 2019-20.
1.ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
2.ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ – ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ
3.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
4.ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
5.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
6.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
7.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)
8.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στην ιστοσελίδα του Δ.ΙΕΚ θα βρείτε επίσης, τους οδηγούς σπουδών για την κάθε ειδικότητα.
Όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση «Ελάτε να μιλήσετε μαζί μας και να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τις ειδικότητες και για όλα όσα σας ενδιαφέρουν για την επαγγελματική σας αποκατάσταση, καθημερινά 09:00-16:00, στα γραφεία του Δ.ΙΕΚ. Επισημαίνεται, ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν αποτελεί εγγραφή για τους ενδιαφερόμενους. Η ανακοίνωση για την έναρξη των εγγραφών θα ακολουθήσει».
Πληροφορίες: καθημερινά, 09:00-16:00 Δ.ΙΕΚ Ηγ/τσαςΤηλέφωνο: 26650 26987

Τουρκία: «απόγονος των Οθωμανών» o Μπόρις Τζόνσον
Γιατί πανηγυρίζουν στην Τουρκία με την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στη πρωθυπουργία της Βρετανίας; Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για «απόγονο των Οθωμανών». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και φανατικός υποστηρικτής του Brexit είναι ο δισέγγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Αλί Κεμάλ. Ένα γεγονός που αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για πολλούς Τούρκους.
Παρά τις κάποιες υποτιμητικές παρατηρήσεις του για τη Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν και οι δηλώσεις του 2016 σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τουρκικά μέσα αποκαλούν τρυφερά τον Τζόνσον «Μπόρις ο Τούρκος».
Όπως και ο Τζόνσον, ο προπάππος του ήταν δημοσιογράφος που μπήκε στην κυβέρνηση, μία κίνηση που αποδείχθηκε δυσοίωνη. Στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Αλί Κεμάλ συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από εθνικιστές που επεδίωκαν την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προγραμματικές δηλώσεις επί των αγροτικών, έκανε σαφές ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας Οργανισμός, στον οποίο παρατηρούνται πλήθος χρονίων προβλημάτων τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές. Παράλληλα δικαίωσε τους αγρότες και παραγωγούς οι οποίοι παραπονούνται για την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων ενώ οι ίδιοι είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των ασφαλίστρων τους.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σαφής αναφορά και δέσμευση στο ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών, όπου αναφέρεται ότι η λύση που θα δοθεί προβλέπει και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης. «Περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Στην Δυτική Ελλάδα με έμφαση στον αγροδιατροφικό κλάδο
Χαρτογράφηση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνουν συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την χαρτογράφηση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Δυτική Ελλάδα με έμφαση στον αγροδιατροφικό κλάδο. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος με το οποίο έχουν επιλεγεί 10 βραβευμένες περιφέρειες στον θεσμό των Ευρωπαϊκών επιχειρηματικών περιφερειών (European Entrepreneurial Regions) – μια εκ των οποίων είναι της Δυτικής Ελλάδας – με βασικό στόχο να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού οικοσυστήματος σε κάθε μια από αυτές ώστε να εντοπιστούν και προωθηθούν τα ενδεδειγμένα κίνητρα για μεγέθυνση των τοπικών επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης

Στην συνάντηση που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2019 και ώρα 18:30 στην συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο θα συμμετέχει και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ένας εκ των συντονιστών του ευρωπαϊκού consortium που υλοποιεί το έργο με την καθηγήτρια κα. Τσιπούρη. Στόχος της συνάντησης είναι η διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου με τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου έτσι ώστε να εντοπισθούν αδύνατα σημεία και προβλήματα, να αναδειχθούν ευκαιρίες και να προταθούν λύσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά το οικοσύστημα επιχειρηματικότητας. Περαιτέρω η συνάντηση θα βοηθήσει ώστε να προταθούν θέματα που θα ενδιέφεραν τους φορείς για την συμμετοχή σε ανταλλαγές απόψεων με άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες και οικοσυστήματα και την καταγραφή ιδεών και προτάσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο νέο ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται της επιχειρήσεις του Αγροτοδιατροφικού τομέα της Αιτωλοακαρνανίας να συμμετέχουν ενεργά στην συνάντηση καταθέτοντας της απόψεις τους.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή 
Εκπνέει η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις 2019 και εφόσον δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προθεσμία πληρωμής του φόρου εισοδήματος, ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση. Βεβαίως ως είθισται τη χορήγηση νέας παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών με ανακοινώσεις τους σύλλογοι φοροτεχνικών από όλη την Ελλάδα. Το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει παραταθεί σημαντικά η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων. Να τονιστεί ότι όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ.
Αναλυτικά τα ποσά
100 ευρώ: Για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
250 ευρώ: Για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι)
500 ευρώ: Για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης για άνω των 74 ετών: Οι γιατροί θα αποφασίζουν 
Πολύ πιο εύκολα οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα μπορούν να ανανεώσουν τα διπλώματά τους σύμφωνα με εγκύκλιο που αναμένεται να βάλει άμεσα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και που αναμένεται να έχει κατατεθεί το αργότερο έως τις 15 Αυγούστου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» οι ηλικιωμένοι οδηγοί με ηλικίες άνω των 74 ετών δεν θα εξετάζονται σε δοκιμασίες οδήγησης αλλά οι γιατροί θα αποφασίζουν αν είναι να θέση να οδηγούν ή όχι οποίοι θα χορηγούν κάποιο πιστοποιητικό καταλληλότητας ή ακαταλληλότητας που θα επιτρέπει ή όχι την ανανέωση του διπλώματος.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αυστηροποιηθεί το παλιό καθεστώς εξέτασης των οδηγών από τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον θα φέρουν και την τελική – επιστημονική ευθύνη για το εάν κάποιος ηλικιωμένος είναι σε θέση να οδηγεί ή όχι. Σήμερα, ο ισχύον νόμος έχει μεταφέρει την αρμοδιότητα αυτή στους εξεταστές οδήγησης.

Το υπουργείο Μεταφορών αρχικά με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Αυγούστου σε κάποιο νομοσχέδιο θα αναστείλει για τουλάχιστον 6 μήνες τον νόμο Σπίρτζη ώστε να αποσυμφορηθούν οι Διευθύνσεις Μεταφορών στις Περιφέρειες καθώς στη λίστα αναμονής βρίσκονται πάνω από 100.000 υποψήφιοι οδηγοί!

Για το χρονικό διάστημα όπου καταργείται ο νόμος Σπίρτζη θα επανέλθει σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς και παράλληλα θα ετοιμαστούν οι αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Επίσης, σύμφωνα με «Τα Νέα» άλλα βασικά σημεία του νόμου 4599/2019 που θα επανεξεταστούν, αφορούν την ασφάλιση των υποψηφίων οδηγών, αλλά και τη διαδικασία καταγραφής των πρακτικών εξετάσεων με κάμερες και μικρόφωνα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση των υποψηφίων οδηγών, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε νομιμοποιητική βάση για την πώληση τέτοιων ασφαλιστηρίων συμβολαίων, καθώς ο νόμος Σπίρτζη παρουσιάζει σοβαρά νομικά κενά (οι ασφαλιστικές εταιρείες ασφαλίζουν οχήματα και όχι οδηγούς). Παράλληλα νομικά κενά εντοπίζονται – κυρίως έναντι του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – και όσον αφορά τη νομιμότητα καταγραφής των πρακτικών εξετάσεων με κάμερες και μικρόφωνα και τη διαδικασία μεταφοράς τους με «στικάκι» από μη πιστοποιημένους υπαλλήλους.