Προσοχή και απομόνωση

-Και επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νοσοκομείο Άρτας

-Με λιγοστό προσωπικό λειτουργούν οι υπηρεσίες

-Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το ωράριο των S/M

Τελικά ο κορωνοϊός χτύπησε και την πόλη μας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμπολίτης μας βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις που έγιναν για την ασθένεια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα περίπου 70 ετών και αναμένονται περισσότερες από το υπουργείο. Οι υπηρεσίες του νοσοκομείο Άρτας βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται και στην περιοχή μας.

Το κρούσμα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του στο fb και ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος αναφέρει: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου, υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού και στην Άρτα. Στον Δήμο έχουμε ήδη συστήσει Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και συνεργαζόμαστε άμεσα με την Γ. Γ Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. Επαναλαμβάνω ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες έχουμε κάνει δουλειά υποδομής για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ημέρα».
Το επιβεβαιωμένο λοιπόν αυτό κρούσμα στα μέτρα της κυβέρνησης που έκλεισε και τα μαγαζιά λιανεμπορίου για την προστασία από την επιδημία του κορωνοϊού, με τον κόσμο να μένει σπίτι, συνεχίζεται η ζωή στη περιοχή μας.

Η κίνηση στην αγορά της Άρτας που ήταν περιορισμένη με το κλείσιμο των μπαρ, καφενείων και καφετεριών, έγινε μηδενική μετά το κλείσιμο και των εμπορικών καταστημάτων.
Οι πολίτες βγήκαν από τα σπίτια τους μόνο για να αγοράσουν τα απαραίτητα ή για να συναλλαγούν με δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, όπου αυτό ήταν εξαιρετικά αναγκαίο, να πάρουν χρήματα από τα ATM των τραπεζών ή να ζητήσουν τις υπηρεσίες αυτοπροσώπως με την εξυπηρέτηση να είναι σταδιακή και ελεγχόμενη ως προς τη ροή στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Από το άλλο μέρος, τα καταστήματα που μένουν ανοιχτά, όπως φαρμακεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ κ.λ.π. λειτούργησαν με τις απαραίτητες προφυλάξεις για προσωπικό και πελάτες.

Μέτρα στήριξης
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά πως τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρά, αλλά και να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τη δυνατότητα να πέσουν χρήματα από αυτά στην πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση έχει έτοιμο πακέτο ενισχύσεων ύψους 2 δις ευρώ για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται η ειδική αποζημίωση προς τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή και δεν πληρώνονται. Το ποσό θα έχει επιδοματικό χαρακτήρα – κοντά στα 400 ευρώ – αλλά θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις, ενώ θα καλύπτονται από το Δημόσιο εξ ολοκλήρου οι εισφορές των εργαζομένων αυτών.
Επίσης, παρατείνεται για ακόμη τέσσερις μήνες η αναστολή των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους, ενώ εξετάζεται και η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για τα φυσικά πρόσωπα υπό όρους.

Διαμαρτυρία της ΟΙΥΕ 
Εν τω μεταξύ διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για το νέο μέτρο διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των super. Στην ανακοίνωση της ΟΙΥΕ αναφέρονται τα εξής: «Το νέο μέτρο διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των super markets αποτελεί επικίνδυνη βόμβα για την υγεία των εργαζομένων του κλάδου. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των super markets από την πρώτη στιγμή της κρίσης λόγω της πανδημίας έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κοινού. Ήδη εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς και υποβάλλονται σε μία άνευ προηγουμένου κόπωση, αφενός λόγω της αύξησης των ροών του κοινού και αφετέρου λόγω της μείωσης του διαθέσιμου προσωπικού, καθώς αρκετοί δικαιούνται ειδικές άδειες, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή ασθενούν.

Η κατάσταση αυτή μάλιστα αναμένεται να ενταθεί μετά και την αναστολή λειτουργίας των υπόλοιπων καταστημάτων του εμπορίου. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες υπομένουν αυτή την κατάσταση αγόγγυστα από την πρώτη στιγμή, σεβόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας. Ωστόσο, η διεύρυνση ωραρίου και ιδιαίτερα η απαράδεκτη επιπλέον μέρα της Κυριακής, που καλούνται να επωμιστούν είναι άνευ λογικής με δεδομένο ότι, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, τα αποθέματα προϊόντων επαρκούν και τα super markets δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν. Επομένως, οι εργαζόμενοι καλούνται να επωμιστούν ένα μέτρο που δεν συμβάλλει πουθενά, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργεί μεγαλύτερες συνθήκες εξάντλησης και συνεπακόλουθα μεγαλύτερους κινδύνους από όσους ήδη αντιμετωπίζουν για την υγεία τους και για την υγεία των οικογενειών τους.
Καλούμε την κυβέρνηση:
-Να μην προχωρήσει στην επιβολή του μέτρου διεύρυνσης ωραρίου των super markets με κριτήριο ακριβώς την προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά και γενικότερα της δημόσιας υγείας.
-Να προχωρήσει σε τροποποίηση της οδηγίας εισόδου, σε αύξηση των απαιτούμενων τετραγωνικών ανά πελάτη.