Προχωρά το δίκτυο φυσικού αερίου στην Άρτα - Υπογράφεται η σύμβαση τον Σεπτέμβριο

Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί περιμετρικά του αστικού ιστού

Ξανά ένταση στη συνεδρίαση για την λογοδοσία του Δήμου Αρταίων

Τι είπε ο Δήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας

 

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας enaon- eda και του αναδόχου για την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στη πόλη της Άρτας.
Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας κατά την συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου και η έναρξη των εργασιών αναμένεται στο τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου δικτύου σε διάστημα 11 έως 12 μηνών.
Όπως είπε ο κ. Σιαφάκας, με την υπογραφή της σύμβασης θα έχει πλήρη εικόνα για το περιεχόμενό της και το σχέδιο του αναδόχου για την ανάπτυξη του δικτύου.
Να σημειωθεί πως το έργο σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί περιμετρικά του αστικού ιστού και στη συνέχεια θα κατασκευάζεται δίκτυο ανάλογα με την ζήτηση που θα υπάρχει ενώ όπως ανέφερε ο Δήμαρχος η οδός Σκουφά δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό οπότε δεν θα υπάρξουν νέες εργασίες, όταν ολοκληρωθεί το OPEN MALL.

Ένταση στη Λογοδοσία 
Για μια ακόμη φορά επικράτησε η ένταση στην 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Αρταίων, μεταξύ της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του πρώην Δημάρχου και της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ από την Χριστίνα Μπίζα, η 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος2024 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού.

Τα θέματα ημερήσια διάταξης αφορούσαν μεταξύ άλλων την Αξιοποίηση Ενεργειακής κοινότητας Δήμου Αρταίων, τις Απευθείας αναθέσεις για 1η φορά στο Δήμο Αρταίων, Εργασίες δικτύου Φυσικού Αερίου στο κέντρο της πόλης της Άρτας, Εμποροπανήγυρη, Έκθεση και Λούνα Παρκ, Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Το 6ο θέμα αφορούσε το πρόστιμο που βεβαιώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ για το ΧΥΤΑ Ελληνικού. Έγιναν ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου εν όψη της νέας σχολικής χρονιάς.

Εγγράφως κατατέθηκαν από τους Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων θέματα που είχαν να κάνουν με την Αποκατάσταση δρόμων όπου έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές (καθίζηση και πολλές λακκούβες) στην Κοινότητα Κεραματών και επανεξέταση της δυνατότητας να μην υπερυψωθεί ο δρόμος στο σημείο «Απληταριά» Τ.Κ. Γραμμενίτσας.

Πολύπλευρες οι εντάσεις και οι διαξιφισμοί σε πολλά από τα θέματα στη συγκεκριμένη 4η Συνεδρίαση Λογοδοσίας για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής οι οποίοι είναι σε άμεση συνάρτηση με την προηγούμενη με τον Δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα να απαντά μεταξύ άλλων σε ερώτημα στέγασης του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και συλλόγων. Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα λυθεί το θέμα τακτοποίησης δεκάδων αιτημάτων από Συλλόγους. Διευκρίνισε ότι είναι προσωρινή η στέγαση του Συλλόγου Τυφλών, στάθηκε στην παραχώρηση του παλιού ΟΑΕΔ και τόνισε μέσα στο επόμενο μήνα θα ικανοποιηθούν οι περισσότερες από αυτές τις ανάγκες άρα και το δικό σας το αίτημα υπογράμμισε απευθυνόμενος στο κ. Τσιρογιάννη.

Για την ενεργειακή Κοινότητα έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας ότι η προηγούμενη Δημοτική αρχή έχει αναθέσει σε μία εταιρεία το project και είχε οριοθετηθεί έκταση που έχει ένα πρόβλημα από την Αρχαιολογία γιατί υπάρχει εκεί ένα εκκλησάκι. Υπενθύμισε ότι περίσσεψε από το διαγωνισμό ποσό 60.000.
Κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστεί η ενεργειακή κοινότητα «για να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσατε» τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων απευθυνόμενος στο κ. Τσιρογιάννη, εκφράζοντας τον προβληματισμό του όμως για το εάν πραγματικά επιθυμεί η συγκεκριμένη πλευρά την ενεργειακή κοινότητα για να υπογραμμίσει «Να σας θυμίσω ότι την ένταξη στο «Απόλλων» το καταψηφίσατε».

Ο Πρώην Δήμαρχος σχετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων» από την συζήτηση του οποίου απουσίαζε εμφανίστηκε αντίθετος με τους χειρισμούς της σημερινής Δημοτικής αρχής. «Σπάσατε σε 2 τριαντάρια το ποσό, εμείς δεν θα το κάναμε» ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης εκφράζοντας την αντίρρηση του για τους συγκεκριμένους χειρισμούς με εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι γίνεται ένα πάρτι αναθέσεων στο Δήμο Αρταίων κάνοντας λόγο για ύψος ποσού αναθέσεων 2.327.000 εκατ.

«Έχετε στοιχεία για αναθέσεις 2.εκατ;» ρώτησε ο κ. Σιαφάκας «Ναι έχω είπε ο κ. Τσιρογιάννης». «Να τα φέρετε να τα καταθέσετε στην επόμενη Τακτική Συνεδρίαση» είπε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας. «Τι να καταθέσω τα είπα.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρογιάννης.
Ένταση προέκυψε από τις συγκεκριμένες αναφορές του Δήμαρχου Αρταίων από τον κ. Τσιρογιάννη και ο
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κ. Πατήλας προέτρεψε το θέμα να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση όπου και θα κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Για τις τρείς αναθέσεις σε εταιρεία της Θεσσαλονίκης ο Δήμαρχος Αρταίων μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Τα 60.000 περίσσεψαν από την δική σας διαπραγμάτευση. Τα 60.000 είναι δικά σας. Είναι η «δική» σας εταιρεία που πήρε τον διαγωνισμό. Διαγωνισμός ήταν δεν είπαμε ότι έγινε ανάθεση. Η ίδια εταιρεία ήρθε και μας βρήκε και επιλέξαμε να συνεχίσουμε με τα 30.000 ευρώ την ωρίμανση ενεργειακής Κοινότητας και τα άλλα μισά για να κάνουμε μελέτες Δημοτικών ενεργειακών σχολικών Κτηρίων που τη μελέτη του ΕΠΑΛ υποβάλλαμε χθες» ενώ θα ακολουθήσει όπως ξεκαθάρισε και η ένταξη και των υπολοίπων Σχολείων.