Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» κυκλοφόρησε το ηλεκτρονικό έντυπο «Αστυνομική επιτήρηση και τιμωρία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Νόμος 4777/2021». Το έντυπο παρουσιάζει τα κεφάλαια Α ́, Β ́ και Γ ́ του νέου νόμου («Πολιτική ασφάλειας και προστασίας των ΑΕΙ», «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» και «Πειθαρχικό δίκαιο φοιτητών»)και τα σχολιάζει. Στόχος του είναι να αναδείξει τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα του νόμου, τη συστηματική δυσφήμιση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, το περιβάλλον επιτήρησης ανθρώπων, χώρων και δραστηριοτήτων που διαμορφώνει ο νόμος, και την ποινικοποίηση της φοιτητής ζωής με βαριές πειθαρχικές ποινές για συχνά ασαφή αδικήματα. Καταδεικνύει εντέλει ότι ο νόμος προάγει μια αντίληψη για τα πανεπιστήμια ως «άντρα ανομίας». Αντίθετα, η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει ότι «Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος εκπαίδευσης, ελεύθερης έρευνας, ανεμπόδιστης διακίνησης ιδεών» και «δεν είναι τόπος γενικευμένης παρανομίας ούτε εγκληματολογικά βεβαρυμένος. Τα προβλήματά του στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να τα λύνει μόνο του και να παραπέμπει στη δικαιοσύνη ό,τι εμπίπτει στην αρμοδιότητα της».

Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Αρταίων
8 Μαρτίου 2021-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Η καθιέρωση της 8ης Μαρτίου από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτέλεσε συμβολική αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο της θεμελιώδους σημασίας της αρχής της ισότητας των φύλων και κατ’ επέκταση της αντιμετώπισης των έμφυλων ανισοτήτων.
Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, η ανάγκη να ακουστεί η γυναικεία φωνή και να πραγματοποιηθεί η ουσιαστική ισότητα των φύλων κρίνεται πιο επιβεβλημένη από ποτέ.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Αρταίων σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς, πραγματοποίησε τη δράση «Ισότητες – Ανισότητες» για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, μέσω video, γυναίκες από διαφόρους επαγγελματικούς χώρους παρουσίασαν τις προσωπικές τους εμπειρίες στο χώρο εργασίας είτε σχετικές με θέματα ισότητας είτε με την διαχείριση των πολλαπλών ρόλων που έχουν ως γυναίκες.
Ας αποτελέσει η φωνή της γυναίκας και των ποικίλλων ρόλων που επωμίζεται αντίδοτο στην πολλαπλότητα των διακρίσεων που υφίσταται.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ. Αρταίων συνεχίζει να βρίσκεται σε λειτουργία και κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Για την προστασία και την ασφάλεια από τη διασπορά του COVID-19, συστήνονται και είναι διαθέσιμες και τηλεφωνικά οι υπηρεσίες του Κέντρου και τα στελέχη του, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες (τηλ. επικοινωνίας: 2681077400, email. skgarta@gmail.com).
Επίσης λειτουργεί όλο το 24ωρο η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: Βία κατά των γυναικών και τρόποι αντιμετώπισης
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Επιτροπή Ισότητας και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου
Ηγουμενίτσας διοργανώνουν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00, διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Βία κατά των γυναικών και τρόποι αντιμετώπισης».
Ειδικοί από τη Διεύθυνση Πρόνοιας, την Ελληνική Αστυνομία, το Δικηγορικό Σύλλογο και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Γυναικών θα μας ενημερώσουν για τις μορφές βίας απέναντι στις γυναίκες, τις διαστάσεις του φαινομένου στην εποχή μας, τους τρόπους αντιμετώπισης και τις διεξόδους τις οποίες μπορεί να αναζητήσει μια γυναίκα.
Η συμμετοχή στη διαδικτυακή ομιλία είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ηλεκτρονική εγγραφή σας, με ονοματεπώνυμο και email στον παρακάτω σύνδεσμο https://forms.gle/fWjNpzimFvvVC8Ru9
Το link της παρακολούθησης θα σας σταλεί στο email, μια μέρα πριν την ομιλία.
Ακολουθήστε μας στο Facebook: https://www.facebook.com/kepygeiasdimosigoumenitsas/

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο
Στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν στις 06-03-2021 από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (104) παραβάσεις.
Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
-(67) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
•19 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
•9 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
•21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
•18 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
-(28) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:

•10 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
• 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
•11 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
(9) παραβάσεις σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ως ακολούθως: Πρόστιμο (3.000) ευρώ σε κατάστημα (καφενείο) για παραμονή (8) πελατών εντός του καταστήματος, στους οποίους επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των (300) ευρώ.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΟΑΕΔ: Πρεμιέρα αιτήσεων για 5.000 θέσεις στο ψηφιακό μάρκετινγκ
Ακόμη ένα πρόγραμμα ενεργοποιεί ο ΟΑΕΔ προκειμένου να βάλει ανάχωμα στην ανεργία, η οποία βαίνει αυξανόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Η νέα δράση του Οργανισμού αφορά σε 5.000 ανέργους οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Η επαγγελματική εμπειρία θα διαρκεί 6 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 6 μήνες και ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στους ασκούμενους 550 ευρώ μηνιαία καθαρή αποζημίωση (25 ευρώ ημερησίως για 22 ημέρες εργασιακής εμπειρίας).

Η δράση απευθύνεται σε εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας έως 29 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) τουλάχιστον 50 ωρών και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους (κύριους ή δευτερεύοντες) οικονομικής δραστηριότητας με συνάφεια στο ψηφιακό μάρκετινγκ ή διαθέτουν τμήματα μάρκετινγκ. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανάλογα με το προσωπικό τους, ως εξής:
Επιχειρήσεις με προσωπικό έως / Ανώτατος Αριθμός Ωφελουμένων
*3 άτομα: 2
*4-9 άτομα: 3
*10-19 άτομα: 4
*20-30 άτομα: 6
*31-50 άτομα: 10
*άνω των 50 ατόμων: 25% του απασχολούμενου προσωπικού

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης– Τι ισχύει για αυτοαπασχολούμενους
Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης πρέπει να χορηγήσουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους, οι οποίες θα έχουν ισχύ από την Τρίτη, 9 Μαρτίου και για 14 μέρες
Οι βεβαιώσεις χορηγούνται ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.
Τα έντυπα για τους εργαζομένους που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ούτε σε τηλεργασία και δεν κάνουν χρήση κανονικής άδειας, θα εκδίδονται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» από την επιχείρηση του εργαζομένου. Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Βασίλης Γιόγιακας: «μηδενική συμμετοχήστα φάρμακα στους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ.»
Να ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για όλους τους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ. ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που έπαιρναν το επίδομα δεν εφαρμόζεται η παράταση της απαλλαγής τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, παρά το γεγονός ότι έχει αυτή ψηφιστεί με ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ερωτά δε τον Υπουργό ποιες ενέργειες θα αναληφθούν ώστε η απαλλαγή να αναφέρεται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλους τους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ..

Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια: Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις 
Η Περιφερειακή Παράταξη «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» και ο επικεφαλής της, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, που από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν σε όποιο επίπεδο μπορούν, στο πλαίσιο των προσωπικών και θεσμικών δυνατοτήτων τους, στέλνουν από καρδιάς μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όλους τους πληγέντες.
Η «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια» πιέζει με κάθε τρόπο για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, τόσο το αρχικό ποσό των 600 ευρώ, όσο και το ποσό των 5.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής, αλλά και οι αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Ακρίβος επισήμανε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να λυθεί το πρόβλημα στέγασης που αφορά πάνω από 2.000 κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Επίσης στάθηκε στην ανάγκη να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό κατά προτεραιότητα όλοι οι κάτοικοι του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου.
Ακούγοντας τα αιτήματα των αιρετών της περιοχής η «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» ζητά επίσης να μην ισχύσει το αυστηρό lockdown στους νομούς που έχουν πληγεί από τους σεισμούς και να επιτραπεί σε όσους κατοίκους διαθέτουν εξοχικά ή σπίτια σε άλλες περιοχές η μετακίνηση σ’ αυτά.
Σε αυτό το πλαίσιο η «πράσινη» περιφερειακή παράταξη ζητά να ανακοινωθεί εκτάκτως πρόγραμμα εμβολιασμού των σεισμόπληκτων καθώς και κυλιόμενες διενέργειες τεστ κορωνοϊού.
Επίσης, ο κ. Ακρίβος στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο θα θέσει όλα αυτά τα θέματα προς συζήτηση ώστε να πιέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προς την άμεση υλοποίηση τους.