Πρωτοβουλία ΦΟΡΕΩΝ και ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία και ανάδειξη της ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ΄΄

Γνωμοδότηση καταπέλτης για την Μ.Π.Ε του Υ/Η ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΛΑΚΙΟΥ

Σε ανακοίνωση από την ΄΄ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ και ΠΟΛΙΤΩΝ για την προστασία και ανάδειξη της ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ΄΄ εκδόθηκε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει: « Εδώ και δύο χρόνια Φορείς, κάτοικοι και συλλογικότητες της Κοιλάδας του Αχελώου, Αργιθεάτες Καρδίτσας και Ραδοβιζινοί Άρτας ενωμένοι, βρισκόμαστε σε ένα διαρκή αγώνα να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή. Και ενώ από τους Αυτοδιοικητικούς φορείς Α΄ και Β΄βαθμού καθώς και από Πολιτιστικούς φορείς της Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος εισέπραξαν ένα βροντερό όχι, (21 τον αριθμό) μόνο δύο λένε ναι. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αργιθέας(Τυχαίο και αυτό ? ). Στο μέτωπο των γνωμοδοτήσεων που δεν λέει να ΄΄κλείσει΄΄ δυο χρόνια τώρα (μάλλον δεν μπορούν να το κλείσουν λόγω πληθώρας αρνητικών γνωμοδοτήσεων ή αδυναμίας γνωμοδοτήσεων). Πολλοί δε εξ αυτών, επισημαίνουν ότι η εν λόγω Μ.Π.Ε περιέχει ουσιώδεις ελλείψεις και αδυνατούν να γνωμοδοτήσουν.
Πάνω σε αυτό είχαμε μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει συστηματική μεθόδευση κάμψης των αντιδράσεων σε κάθε επίπεδο. Περιήλθε εις γνώση μας προσφάτως και εντελώς τυχαία, ότι στο Περιβαλλοντολογικό Μητρώο διαβούλευσης του ΥΠ.ΕΝ για το Φράγμα Αυλακίου αναρτήθηκε ένα σημαντικότατο έγγραφο που αφορά την Μ.Π.Ε του έργου.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κατέθεσε την γνωμοδότησή της, η οποία τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα την Μελέτη αυτή. Έτσι μετά την ακύρωση των Αιολικών στον ΑΕΤΟ Αστροχωρίου της Κοιλάδας Αχελώου και των Αιολικών των Αγράφων με το αιτιολογικό ότι διασπάται η συνοχή περιοχών NATURA ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ και ΑΓΡΑΦΩΝ έρχεται αυτή η γνωμοδότηση να την ΄΄θάψει΄΄ κυριολεκτικά. Είναι το δεύτερο ΄΄θάψιμο ΄΄ από την ίδια Περιφέρεια μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πέρυσι για το ίδιο έργο. Στο 16σέλιδο έγγραφό της γνωμοδότησης που φέρει ημερομηνία 24-6-2022 και που εμείς τώρα λάβαμε γνώση, αποδομεί κάθετα και τεκμηριωμένα χωρίς περιστροφές ένα προς ένα τα επιχειρήματα για την ωφέλεια και την αναγκαιότητα του έργου ενώ επισημαίνει και τις καταστροφικές συνέπειες του έργου στην Κοιλάδα του Αχελώου αλλά και γενικά στο υδάτινο σύστημα της Δυτικής Ελλάδος. Ένα εντελώς επικίνδυνο φράγμα για το Περιβάλλον ,ένα έγκλημα στο όνομα της Πράσινης Αειφόρου ανάπτυξης και ενέργειας. Ένα από τα πολλά που διαπιστώνει π.χ είναι η μη επαρκής τεκμηρίωση και συμφωνία με την ισχύουσα μεθοδολογία/νομοθεσία όπως απαιτείται, βάσει του άρθρου 4 της Οδηγία 2000/60 ΕΚ (Περιοχές NATURA )Επισημαίνει συμπερασματικά ότι ΄΄αδυνατεί να γνωμοδοτήσει λόγω ουσιωδών ελλείψεων της Μ.Π. για το φράγμα Αυλακίου όπως αυτές παρατίθενται στο σημείο 4 της Γνωμοδότησης΄΄ .

Ουσιώδεις ελλείψεις σημαίνει ανεπαρκής έως άχρηστη δηλαδή….. Η Μ.Π. Ε είναι όπως είχαμε πει μια στρογγυλεμένη ΄΄Εκθεση ιδεών΄΄ περιβαλλοντολογικής άσκησης μαθητών….. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι ενώ το έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτοί εδώ και έξι μήνες έπαθαν αφωνία και΄΄ποιούν την νήσσαν ΄΄ Προφανώς όμως όταν έκαναν την περιβόητη Θεσσαλική Ημερίδα στις 4 Ιουνίου 2022 στη Γέφυρα Κοράκου να γνώριζαν τις παραμέτρους της παραπάνω απόφασης της Δυτικής Ελλάδος. Άρα, σκοπό είχαν να προλάβουν την εξέλιξη αυτή που τους έκαιγε. Δεν είπαν τίποτε, αλλά έθεσαν θέμα ορίων Λ.ΑΠ Θεσσαλίας-Δυτικής Ελλάδος με τον παραπλανητικό τίτλο΄΄ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΩΝ ΠΙΝΔΟΥ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αποδεικνύεται τώρα ότι αυτός ήταν και ο λόγος που έκαναν την ημερίδα. Να θυμίσουμε τις επιστολές μας προς τους Θεσσαλούς υπουργούς και βουλευτές για αυτή την παράμετρο και που σήμερα επιβεβαιωνόμαστε επίσημα και πανηγυρικά. Διαπίστωση -μπάζει απο παντού και δεν μπορούν να το συμμαζέψουν…. Θεωρούμε ότι η Γνωμοδότηση αυτή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι ικανή από μόνη της να ακυρώσει την Μ.Π.Ε και την κατασκευή του καταστροφικού έργου για την Κοιλάδα του Αχελώου. Περιμένουμε όμως και την σημαντική Γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α που πλέον δεσμεύεται και από τις γνωμοδοτήσεις για Άγραφα και ΄΄ΑΕΤΟ΄΄ Κοιλάδας Αχελώου αλλά και από τις επισημάνσεις του παραπάνω εγγράφου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει».