Πρωτοπόρα η Άρτα με το 1ο Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Αισιόδοξα μηνύματα για τη νόσο Alzheimer όπως έκανε γνωστό η κ. Παρασκευή Σακκά – Νευρολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια όπως υπογράμμισε, στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας το οποίο πραγματοποιήθηκε από 4-6 Οκτωβρίου 2024 στην Άρτα. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ.

Ο Δήμος Αρταίων, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, το Κέντρο Ημέρας – Κινητή Μονάδα για άτομα με άνοια στην Άρτα και η Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου, διοργάνωσαν το 1ο Φεστιβάλ για την Τρίτη Ηλικία, ένα τριήμερο αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ατόμων, με κεντρικό μήνυμα την αξία της ενεργούς και δημιουργικής γήρανσης.

 

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια πραγματικότητα που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα. Μαζί με την μείωση της γεννητικότητας, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.

Αν και δεν υπάρχει βιολογικός, δημογραφικός ή κοινωνικός καθορισμός της τρίτης ηλικίας, θεωρείται κοινά αποδεκτό ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Ενώ σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών είναι 22,5%, στην Άρτα το ποσοστό ανέρχεται στο 32% – δηλαδή ένας στους τρείς κατοίκους! Το αυξημένο ποσοστό ατόμων τρίτης ηλικίας στην περιοχή μας έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους, στην κοινότητα και στο κράτος γενικότερα.

Επιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία και την ποιότητα ζωής τους, την κοινωνική τους ασφάλιση, την οικονομία και απαιτούν πολυεπίπεδες προσεγγίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και να αποτελέσει η γήρανση ευκαιρία για ανάπτυξη και πρόοδο.

Στο τριήμερο του Φεστιβάλ συμπεριελήφθησαν πληθώρα δωρεάν πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων προκειμένου να τιμηθούν οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας της Άρτας, να ενδυναμωθούν και να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν την ζωή τους, να βρουν ευκαιρίες να βγουν έξω από το σπίτι τους και να αντιμετωπίσουν την κοινωνική απομόνωση, να τονιστεί η σημασία του να ανήκουν και να συνδέονται και ο αντίκτυπος που έχουν όλα αυτά στην υγεία τους και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε πολύ όμορφα την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 10-12 το μεσημέρι με τη δράση «Περπατάμε για την Άνοια 2024 με διαδρομή στα Παλαιά Αρχοντικά Άρτας. Τόπος συνάντησης ήταν η Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μπροστά από τα Δημοτικά καταστήματα Άρτας (πρώην ΣΕΣ).
Ακολούθησαν τα εγκαίνια μιας πολύ εκφραστικής έκθεσης φωτογραφίας με θέμα το γήρας στα Δημοτικά Καταστήματα Άρτας σε Συνεργασία με την Φωτογραφική Ομάδα «ΦωτΟΑρτ», μία έκθεση την οποία επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας «Αλλοίμονο στους νέους στον Κινηματογράφο Παλλάς με ελεύθερη Είσοδο.

Το Σάββατο το πρωί οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν κερνώντας καφέ στο καφενείο «Το Ποτάμι». Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα δράση, Εργαστήριο «Γνωριμία με τον διαδικτυακό κόσμο (ίντερνετ)» με την κ. Βάσω Αμπελογιάννη, Προϊσταμένη Τμήματος Πληροφορικής Γενικού Νοσοκομείου Άρτας
• «Online Νοητικές Ασκήσεις – Eligence» Στέλιος Παντελόπουλος – Υπεύθυνος Maggioli Greece, Δέσποινα Ψυμάρη – Product Manager Eligence.

Ακολούθησε περίπατος στο Παραποτάμιο Πάρκο Άρτας σε συνεργασία με την ομάδα «Φίλοι του Παραποτάμιου Πάρκου Άρτας»,όπου την ξενάγηση έκανε ο διαχειριστής της ομάδας «Φίλοι του Παραποτάμιου Πάρκου κ. Βασίλης Ζιώβας. Όλοι απόλαυσαν την φυσική άσκηση και την δημιουργική απασχόληση.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Γήρανση και οι επιπτώσεις της» στις 19.30 το βράδυ του Σαββάτου στο Συνεδριακό Κέντρο «Διώνη» τις εργασίες της οποίας χαιρέτησε ο Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ Γιώργος Στύλιος. Η Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη με επιστολή της καθώς και ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Απονομή Βραβείου «Γήρας Τιμάν» από το Δήμαρχο Αρταίων και την κ Σακκά προς τον 80χρονο κ. Βασίλη Γκανιάτσα Φωτογράφο και Κινηματογραφιστή για την προσφορά του στον πολιτισμό και στη ζωή, ο οποίος αποκάλυψε και το μυστικό της μακροζωίας του λέγοντας: «Είμαι πάντα ερωτευμένος και παθιασμένος με ότι κάνω».

Η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Γήρανση και επιπτώσεις της» υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική.
Η κ. Παρασκευή Σακκά – Νευρολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια ανέλυσε διεξοδικά το θέμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε μία καλή υγεία τα 80 χρόνια θα είναι τα νέα 60.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της κ. Σακκά έδωσε ελπιδοφόρα μηνύματα για όλους και για τους φροντιστές αλλά και για τους ασθενείς τονίζοντας. «Υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης της Νόσου Alzheimer. Έρχονται νέες θεραπείες.

Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Εν το μεταξύ υπάρχει φροντίδα αποτελεσματική. Πάμε στα Κέντρα ημέρας όπου συνδεόμαστε με τις οργανώσεις Alzheimer γιατί υπάρχουν βοήθειες τις οποίες οι οικογένειες δεν ξέρουν».

Έδωσε έμφαση στο ότι υπάρχουν υπηρεσίες υπάρχουν οι πηγές βοήθειας και οι φροντιστές πρέπει να υποστηριχθούν και να έρθουν στα Κέντρα Ημέρας δίνοντας και τηλέφωνο επικοινωνίας τους που είναι το 1102, γραμμή βοήθειας για την Άνοια από 9 το πρωί με 7 το απόγευμα εργάσιμες ημέρες και μπορούν οι πολίτες να ρωτούν οτιδήποτε θέλουν για την Άνοια.

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες της κ.Αλεξάνδρας Τραγάκη – Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και από τον κ. Νίκο Πριτσιβέλη Παθολόγο, Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Άρτας.

Μουσική εκδήλωση με τους «Concordia» μουσικό συγκρότημα φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Παν/μίου Ιωαννίνων και τη Χορωδία του ΚΑΠΗ Άρτας έκλεισε πολύ όμορφα την βραδιά.
«Κερνάμε καφέ» στο καφενείο «Restart Cafe» και γνωριμία με τοπικούς φορείς υγείας πλησίον ΚΤΕΛ Άρτας ήταν μία ακόμη εκδήλωση την Κυριακή. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης Εκδρομή με λεωφορείο στην Κορωνησία το πρωί ενώ το απόγευμα οι εκδηλώσεις έκλεισαν με Τραγούδια από την Χορωδία του πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας ο Μακρυγιάννης στο μικρό Θέατρο Αμβρακίας ενώ ακολούθησε Μουσική βραδιά στο υπαίθριο Θέατρο του Παραποτάμιου Πάρκου με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Χορού του ΚΑΠΗ Άρτας. Όλες οι δράσεις αγκαλιάστηκαν από ανθρώπους όλων των ηλικιών με τρυφερότητα.

Το Φεστιβάλ πρόσφερε ευκαιρίες για συμμετοχή, ενημέρωση και ψυχαγωγία, και παράλληλα ανέδειξε τη σημασία της υγιούς γήρανσης.