Πρωτοχρονιά της… «μαρμότας»!

Ρεβεγιόν με απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο δρόμων και SMS

Θα γιορτάσουμε όπως… τα Χριστούγεννα!

Έλεγχοι για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού

Την ταινία «Η Μέρα της Μαρμότας», θυμίζουν όλα όσα ζούμε για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αφού είναι ίδια με όσα ζήσαμε την παραμονή των Χριστουγέννων. «Η Μέρα της Μαρμότας», είναι αμερικανική κωμωδία φαντασίας, παραγωγής 1993, με την ιστορία να παρακολουθεί τον Φιλ Κόνορς, έναν μετεωρολόγο της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια στην ετήσια «Μέρα της Μαρμότας», βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στο χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά και αρχίζει σιγά- σιγά να επανεξετάζει τη ζωή του και τις προτεραιότητές του.

Κι εμείς στην Ελλάδα ζούμε το έργο, «Πρωτοχρονιά όπως… Χριστούγεννα», με απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο δρόμων και SMS με ελέγχους και με 10.000 αστυνομικούς στους δρόμους, όλα αυτά στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα εορτάστηκαν κάτω από περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν και για την αλλαγή της χρονιάς. Αυτά είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το ρεβεγιόν, και με σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Τα περιοριστικά μέτρα –σύμφωνα με τους αρμόδιους- θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι.
Από την παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία, ενώ υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.

«Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος και προσθέτει: «Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς». Η ΕΛΑΣ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Οσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα.

Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: Ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.
Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Παρά ταύτα, προβλέπονται οι γνωστές 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

11 περιοχές στο «κόκκινο»
Εν τω μεταξύ γίνεται λόγος για έντονο προβληματισμό που προκαλεί ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκε την Τρίτη.
Με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους Δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής καθώς και για τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Παράλληλα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την Τετάρτη στις 6 το πρωί και για δέκα μέρες στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.
Το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στην Κάλυμνο.