Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους Συλλόγους, τα Σχολεία, τις Νεανικές Συλλογικότητες της Άρτας

Για το Παραποτάμιο Θεατράκι Άρτας (ΠΑ.ΘΕ.Α)
Ο Δήμος Αρταίων και η ΑΔΑΕ ΟΤΑ προσκαλούν το σύνολο των Συλλόγων της Άρτας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη χρήση του νέου υπαίθριου θεάτρου που προετοιμάζεται στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης μας.
Υπενθυμίζεται πως φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει υπαίθριο θέατρο με σύστημα κερκίδων 900 θέσεων, ενώ έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες πιστοποιήσεις ασφάλειας, καμαρίνια, τουαλέτες και χώροι στάθμευσης.
Ακόμη στο ΠΑ.ΘΕ.Α θα υπάρχει ο απαραίτητος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός για την κάλυψη των εκδηλώσεων.
Το Παραποτάμιο Θεατράκι της Άρτας θα λειτουργήσει από τις 10 Ιουνίου, έως τις 10 Αυγούστου φιλοξενώντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Συλλόγων του τόπου μας, των Σχολείων και των Νεανικών Συλλογικοτήτων της Άρτας που το επιθυμούν αλλά και μεγάλων μουσικών και θεατρικών σχημάτων της χώρας.
Οι Φορείς και οι Σύλλογοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο για την διάθεση του χώρου στα τηλέφωνα 26813 62115 (κος Θανάσης Αρκουμάνης, Τμήμα Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Αρταίων) και 26810 78840 (κος Νίκος Αποστολόπουλος, ΑΔΑΕ ΟΤΑ).
Επίσης, μπορούν να επικοινωνούν και στα mails gr_tourismou@arta.gr και adaeota @outlook.com.gr.

Απαλλάσσονται από Δημοτικά Τέλη τα “Αρχοντικά της Άρτας”
Μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, η οποία έχει αποφασιστεί με την αριθμ. απόφαση 152/7-11-2022 και από το Δημοτικό Συμβούλιο, γίνεται γνωστό ότι τα αρχοντικά, που είναι χαρακτηρισμένα με ΦΕΚ (500/Β/19-07-1988), ως διατηρητέα κτίρια και δε χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, απαλλάσσονται 100% από τα δημοτικά τέλη, ως επιβράβευση για τους ιδιοκτήτες που κρατούν ζωντανή την πολιτιστική μας κληρονομιά και συμμετέχουν στις δράσεις του Δήμου Αρταίων με τίτλο « Περίπατος στα αρχοντικά της πόλης μας».
Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των εν λόγω κτιρίων, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά την κατάθεση δικαιολογητικών να επικοινωνήσουν στο τηλ. 26813- 62272 αρμόδια υπάλληλος της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Αρταίων κα. Ζωή Χρήστου.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ 2023
Η ανοιξιάτικη γιορτή των οινοποιείων

Η ZOINOS WINERY σας προσκαλεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 (12:00 – 17:00) στο Οινοποιείο στη Ζίτσα για να σας ξεναγήσει στους χώρους της, στην τέχνη της οινοποίησης, της απόσταξης και της παλαίωσης οίνων και αποσταγμάτων.
Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον Ζιτσιώτικο αμπελώνα καθώς και την διαδικασία παραγωγής κρασιών και αποσταγμάτων, κυρίως όμως να τα γευτούν συνοδεία εδεσμάτων.
Η είσοδος είναι δωρεάν.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΤΗΛ: 26510 66055 – 2658 0 22297
www.zoinos.gr – info@zoinos.gr – winetourism@zoinos.gr
Να σημειώσουμε ότι το Σαββατοκύριακο 27-28 Μαΐου «ανοιχτές πόρτες» έχουν όλοι οι οινοπαραγωγοί των «Δρόμων του Κρασιού Ελλάδας», όπου οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να επισκεφτούν και να συμμετάσχουν σε διάφορες εκδηλώσεις.

Υποβολή αιτήσεων για Δράσεις των μελισσοκόμων
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των μελισσοκόμων στις δράσεις «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» για το έτος 2023.
Από το Κέντρο Μελισσοκομίας Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις δράσεις του μελισσοκομικού προγράμματος έτους 2023 «εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων»(αγορά κυψελών και κινητών βάσεων) και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας».

Δράση: «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων»
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης άνω των είκοσι (20) κυψελών, εφόσον έχουν δηλώσει τις κατεχόμενες κυψέλες τους και προσκομίσουν δικαιολογητικά αγοράς κυψελών και κινητών βάσεων με ημερομηνία από 1/1/2023 έως 30/6/2023.
Ενισχύεται η αγορά νέων κυψελών σε ποσοστό έως 10% του αριθμού των κατεχομένων κυψελών και νέων κινητών βάσεων σε ποσοστό έως 20% των κατεχομένων κυψελών .

Δράση: «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας»
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι «επαγγελματίες αγρότες» σύμφωνα με τη βεβαίωση εγγραφής του ΜΑΑΕ, με ελάχιστη ακαθάριστη αξία της συνολικής τους οικογενειακής γεωργικής παραγωγής να είναι 5.000 ευρώ και ενεργό ΚΑΔ που αφορά τη μελισσοκομία, εφόσον είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον εκατόν δέκα (110) παραγωγικών μελισσοσμηνών, έχουν δηλώσει τις κατεχόμενες κυψέλες τους, μετακινούν τουλάχιστον 40% των καταγεγραμμένων κυψελών σε απόσταση άνω των πενήντα (50) χιλιομέτρων.
Τα σχετικά παραστατικά που δηλώνουν την μετακίνηση των μελισσοσμηνών, θα πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης από 1/1/2023 μέχρι και 30/6/2023.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για την ψηφιακή υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο Κέντρο Μελισσοκομίας αποστέλλοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά υλοποίησης των δράσεων το αργότερο έως 30/06/2023.
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση και σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης
Μετά από οδηγίες του Υπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Γιώργου Στύλιου, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης υπέγραψε και αναρτήθηκε στο Διαύγεια, παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022, Mέτρο 4: «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1: «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» – Σχέδια βελτίωσης.
Η νέα προθεσμία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου και ώρα 13:00.
Αιτήσεις αποριστικοποίησης αιτήσεων θα γίνονται δεκτές μέχρι και 48 ώρες πριν την λήξη τη προθεσμίας υποβολής.
Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της Δράσης 4.1.5 είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.
Η Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής θα κατανεμηθεί επιπλέον ποσό 50.000.000 ευρώ ως υπερδέσμευση έτσι ώστε η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης να ανέρθει στα 230.000.000 ευρώ.