Πρόταση για λουκέτο στο Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ

Τρέχουμε Τώρα!

Δεν εξυπηρετεί –λένε- επιχειρησιακές ανάγκες!

Άναψαν φωτιές στην εκλογική περιφέρεια του Γιώργου Στύλιου

Συνάντηση του Υφυπουργού με τον Δήμαρχο Αρταίων

Ένα στρατόπεδο, το οποίο ανοιγοκλείνει από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, είναι το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ της Άρτας.
Είχε κλείσει από το 2011 και ”σφραγιστεί ” με την βούλα από το 2012, στο πλαίσιο της αναγγελθείσης Αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων για εξοικονόμηση πόρων, από την Μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου! Κι ενώ η απόφαση κατάργησης του ΚΕΝ Άρτας δρομολογούνταν και σε επίπεδο απομάκρυνσης προσωπικού με μεταθέσεις σε άλλες περιοχές το 2014 ήρθε με υπογραφή σε επίπεδο υπουργείου η απόφαση για νέα ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο της Άρτας. Με βάση την σχετική υπογεγραμμένη εγκύκλιο, στο στρατόπεδο της Άρτας αναμένονταν νεοσύλλεκτοι της ΕΣΟ Μαΐου 2014, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας, των Τρικάλων, της Καστοριάς και του νομού Άρτας.

Το ΚΕΥΓ στην Άρτα μετατράπηκε σε ΚΕΝ για να υποδεχτεί τους νεοσύλλεκτους φαντάρους της ευρύτερης περιοχής, αλλά έκλεισε και τμήμα του εξοπλισμού του μεταφέρθηκε στο ΚΕΝ Καλαμάτας, για να ενισχυθεί το στρατόπεδο της εκλογικής περιφέρειας του Αντώνη Σαμαρά το οποίο είχε κλείσει αλλά το άνοιξε ξανά ο πρώην ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος, για να ικανοποιήσει τον κόσμο της ΝΔ και του πρωθυπουργού!!!
Μετά την αλλαγή κυβέρνησης και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μια ακόμη κίνηση για να κλείσει το Στρατόπεδο. Όμως τότε τον Ιούνιο του 2015 ήταν ο Δήμος Αρταίων που διεκδίκησε δυναμικά την παραμονή σε λειτουργία και αναβάθμιση του Στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» και τη μετατροπή του από ΚΕΝ σε ΚΕΥΓ.

Το Θέμα αυτό μάλιστα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων και ήταν τόσο η διεκδίκηση της παραμονής του Στρατοπέδου «ΒΕΡΣΗ» σε λειτουργία στην Άρτα, αλλά και ενέργειες για την αναβάθμιση και την περαιτέρω αξιοποίησή του.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ ο –και τότε- Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, έκανε την εισήγηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Αρταίων δεν θα περιμένει παθητικά τις εξελίξεις στο θέμα, αλλά με δυναμικές ενέργειες και κινητοποιήσεις θα διεκδικήσει την παραμονή του ΚΕΝ Άρτας σε λειτουργία και την παράλληλη αναβάθμιση και αξιοποίησή του.

Ζήτησε μάλιστα από το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά:
-Για την παραμονή του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας στο Δήμο Αρταίων.
-Για την αύξηση του αριθμού των νεοσυλλέκτων σε αυτό
-Για την μετατροπή του από ΚΕΝ σε ΚΕΥΓ, όπως ήταν παλιότερα, έτσι ώστε να υποστηριχθούν και τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας, παρέχοντας έτσι κοινωνικό έργο.
-Να αποσταλεί η εν λόγω απόφαση μας στους Βουλευτές του Νομού μας και τον Αντιπεριφερειάρχη, στο αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Πρωθυπουργό και να μεταβούμε όλοι οι φορείς στο αρμόδιο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό, εάν απαιτηθεί.
-Σε περίπτωση που αποφασίσουν να κλείσουν το στρατόπεδο της Άρτας, να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με όλη την Αρτινή Κοινωνία».

Κινητοποιήθηκαν ξανά οι Τοπικές Αρχές, όταν στα τέλη του 2017 ακούστηκε πως έως τα τέλη Ιανουάριου 2018, θα προωθούνταν κατάργηση των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) σε επτά πόλεις, σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Άρτα, Γιάννενα, Ξάνθη, Παρανέστι και Άργος Ορεστικό.
Τότε είχε εκτιμηθεί πως η κατάργηση των επτά στρατοπέδων θα αποφέρει κέρδη 90 εκατ. ευρώ στα ταμεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετεί το οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνά­μεων μετά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 9 μήνες.
Ο σχεδιασμός περιελάμβανε τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων Καλαμάτας, Κορίνθου, Άρτας, Παρανεστίου Δράμας και Άργους Ορεστικού Καστοριάς, για το 625 Τάγμα Πεζικού Ιωαννίνων και το 557 Τάγμα Πεζικού Ξάνθης.

Παρέμεναν εφεδρικά το Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, και τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Πάτρα και Τρίπολη.
Σήμερα μια ακόμη προσπάθεια για να διακοπεί η λειτουργία του Στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, (πρώην ΚΕΥΓ) στην Άρτα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την χρονική στιγμή, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και με μέλος της Κυβέρνησης τον βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο.
Και τούτο επειδή το ΥΠΕΘΑ αποφάσισε πως θα πρέπει να κλείσει μία στρατιωτική μονάδα στην Ήπειρο και ζητήθηκε η πρόταση από τον Διοικητή Ηπείρου. Εκείνος –σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες- πρότεινε να κλείσει το Στρατόπεδο της Άρτας, με το έγγραφο να έχει ήδη διαβιβασθεί στις αρμόδιες αρχές στη Θεσσαλονίκη από όπου αναμένονται οι αποφάσεις.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, αναμένονται οι αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων καθώς και αν αυτή τη φορά, θα σωθεί έστω και στο και πέντε το οριστικό κλείσιμο του Στρατοπέδου.

Μια πρώτη αντίδραση ήταν από το Σωματείο Αποστράτων Στρατιωτικών Ηπείρου, που επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη.
Όμως οι αποφάσεις σχετικά με τις αντιδράσεις αλλά και τις κινήσεις που θα γίνουν, αναμένονται να ληφθούν μετά τη συνάντηση που είχαν κλείσει για το απόγευμα της Δευτέρας 23/8/2021, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη.
Η συνάντηση αναμένονταν να γίνει μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αρταίων προς τον Αρτινό Υφυπουργό, όπου η ατζέντα της συζήτησης περιελάμβανε τα σημαντικά θέματα του νομού, όμως μετά τις αιφνίδιες εξελίξεις στο θέμα του ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΒΕΡΣΗ, στο τραπέζι θα έβαζαν και αυτό το πρόβλημα.